JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Laserpennen en laserpointers

Een laserpen is een lamp in de vorm van een pen, waarmee u een dunne lichtstraal in één richting kunt laten schijnen. Laserpennen worden veel gebruikt om iets aan te wijzen. Daarom worden ze ook wel laserpointer genoemd.

Het licht van laserpennen is in de meeste gevallen rood, groen, blauw of violet. In het geval van groen en blauw licht is de laserstraal zelf zichtbaar als een streep door de lucht vanuit de pen. Als u 's nachts vrienden een interessant hemelobject wilt aanwijzen is dit een voordeel.

Binnenshuis leidt zo'n straal alleen maar af. Daarom wordt voor zakelijke presentaties en in het onderwijs meestal een rode laserpen gebruikt.

Bekende merken zijn Hama en ME. Laserpennen van Hama en ME zijn goedkoop en gaan lang mee. Bij intensief gebruik moet u er natuurlijk wel af en toe nieuwe batterijen in doen, maar dat is geen probleem.

Laserpennen van Hama en ME werken op batterijen die overal te koop zijn. Vaak gaat het om penlites of knoopcellen. Tip: bestel bij conrad.nl meteen de batterijen mee. Dan kunt u de pen direct na ontvangst in gebruik nemen. 

Laserpen Bestseller: ▼

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}

Meer mogelijkheden

Een laserpointer is handig om details aan te wijzen waar een vinger te lomp voor is, of om iets aan te wijzen op een onbereikbare plaats. Zo gebruiken aannemers graag een laserpen om iets op grote hoogte aan te wijzen.

Een totaal andere toepassing is, een lichtpuntje over de grond of muur te laten bewegen
als spelletje voor katten.

Omdat er zo veel uiteenlopende toepassingen zijn, bestaan laserpennen ook in veel verschillende uitvoeringen. Sommige modellen zijn tevens te gebruiken als balpen. Er zijn ook uitschuifbare modellen, die als ouderwetse aanwijsstok kunnen dienen.

Speciaal voor presentaties bestaan er laserpointers die lijken op de afstandsbediening van de televisie, met knoppen om de computer vanaf een afstand te besturen. (Er zit een ontvanger bij die u op de usb-ingang van de computer aansluit)

Hoe werkt een laserpen?

Het principe van een laser lijkt op dat van een stemvork: u kunt ieder voorwerp geluid laten maken door er op te tikken, maar door de speciale constructie produceert een stemvork één zuivere toon.

Net zo is het tegenwoordig kinderspel om een elektronische component (licht-emitterende diode, led) licht te laten geven, maar door een speciale constructie produceert een laserdiode licht met heel specifieke natuurkundige eigenschappen: het licht heeft maar één kleur, en alle golven zijn met elkaar in fase (de bundel is 'coherent').

Er bestaan ook lasers op basis van gassen, vloeistoffen en kristallen, maar die zijn te groot voor een pen. Omdat een diodelaser zo klein is wordt hij ook gebruikt in de cd/dvd-speler van uw computer.

Naar boven