JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Lasapparaten en alle lastechnieken
Lees nu alle informatie ◄

Meer info

 

 

Hulp bij het kiezen van het juiste lasapparaat

Een goed lasapparaat kopen vergt enige voorbereiding. Want voor het leggen van de perfecte las zijn er verschillende soorten apparaten op de markt.

Zoekt u als hobbyist een draagbaar budgetmodel voor bijvoorbeeld het klussen aan de motor? Of wilt u voor uw professionele werkplaats een veelzijdig stationair lasapparaat kopen? De keuze is afhankelijk van de metaalsoorten die u samen wilt voegen, de dikte daarvan en de beoogde constructie. Ook draagbaarheid, in te stellen functies en flexibiliteit in lasmethode spelen in veel gevallen een rol.

We geven u een overzicht van de mogelijkheden. 

Hoe werkt lassen?

Veruit de meeste lasapparaten werken volgens het principe van het ‘booglassen’; het lassen zorgt voor een dusdanige opwarming van metaal dat het zacht of zelfs vloeibaar wordt. Daar wordt een extra lasdraad aan toegevoegd die meesmelt. Op die manier komt een egale, sterke verbinding tot stand.

Tijdens het lassen is de draad altijd bekleed met een mantel omdat anders de gelegde naad direct oxideert. Bij elektrodelassen wordt deze gevormd door een zogenaamde ‘slak’ waarvan de resten later weer afgeslepen moet worden.

Bij MIG/MAG en TIG-lassen wordt het gevormd door (inert) gas en dat geeft ook ook een schoner resultaat.

Hoe werkt BMBE-lassen (of elektrodelassen)?

Veel beginners en doe-het-zelvers kiezen voor elektrodelassen met een lastrafo of lasinverter. Het is vrij snel onder de knie te krijgen, de apparaten zijn veelzijdig in gebruik en zijn bovendien redelijk goedkoop. 

Deze vorm van lassen werkt met een elektrodedraad die een stroomboog trekt naar het te lassen metaal. De elektrode geleidt niet alleen de stroom, hij dient ook meteen als smeltdraad.

Elektrodes zijn verkrijgbaar in allerlei diameters. Welke u kiest is afhankelijk van het te lassen werkstuk, de beoogde constructie en persoonlijke voorkeuren. Zo kan het ene type een wat stevigere lasnaad geven maar tegelijkertijd wat minder snel vloeien (of lopen), waardoor het lassen wat trager kan gaan. 

Trafo of inverter kopen?

Bij elektrodelassen kunt u kiezen voor een inverter of een gewone trafo. De werking is vrijwel gelijk, maar de lasinverter is compacter en een stuk lichter. In plaats van zware transformatoren maakt het namelijk gebruik van transistors om de netspanning om te zetten in benodigde lasstroom.

Ze zijn daardoor makkelijker mee te nemen naar montage- en reparatieklussen. Veel modellen zijn ook geschikt voor TIG-lassen. Daar is dan meestal wel een speciale slangenset voor nodig.

Over het algemeen geldt; hoe meer ampère de elektrodelasser kan leveren en hoe meer functies, hoe duurder het apparaat. Zorg bij aanschaf wel dat het in te stellen stroombereik altijd afgestemd kan worden op de het aantal aanbevolen ampère van de te verwerken elektrodes.

Met elektrodelassen kunt u goed ijzer, rvs en eventueel gietijzer lassen. Alleen voor professionele toepassingen is het minder efficiënt. Het verwisselen van afgesmolten elektrodes en het verwijderen van de slakresten kost veel tijd. Bovendien hebben dit soort lasapparaten een vrij hoog stroomverbruik. Vaak hebben ze een uitgang van 55-140 ampère bij 48 volt. 

Voordeel elektrodelassen:
handzame, compacte modellen verkrijgbaar
redelijk goedkoop in aanschaf
snel aan te leren
ideaal voor hobby

Nadelen elektrodelassen:
veel nabewerking nodig
hoog stroomverbruik

Uitleg over MIG/MAG-lassen

Deze vorm van lassen, ook wel CO2 of automatisch lassen, wordt het meest toegepast. Het werkt schoner, netter en er kan langere tijd achterelkaar gelast worden. Deze lasapparaten bestaan uit een stroombron, gasfles met drukregelaar, een draaddoorvoerder en een slangenpakket met toorts (laspistool).

Het werkt eveneens met een elektrische vlamboog die het werkstuk verhit tot een smeltbad ontstaat. Dit wordt gedaan met een zogenaamde ‘toorts’ van waaruit de smeltdraad wordt doorgevoerd. Deze zit op een rol in de lasmachine. Samen met de draad wordt als mantel gas toegevoegd.

Bij MAG is dat een actief gas (zoals mengsels met Argon en CO2) dat een reactie aangaat met het smeltbad. MIG reageert niet omdat er alleen inerte gassen worden gebruikt. MIG is daarom erg geschikt voor het lassen van aluminium en RVS. 

Ook is het mogelijk met MIG/MAG te lassen zonder gas. Dat is bijvoorbeeld handig bij laswerk buiten of bij roestige metalen. In dat geval gebruikt u gevulde draad (Flux cored). De beschermende mantel is dan verwerkt in de kern van de draad en wordt tijdens het lassen actief. Het lastoestel moet hier dan wel apart voor worden ingesteld.

Voordelen MIG/MAG lasapparaten:
brede toepassing: o.a. ijzer, staal, RVS en aluminium
veelzijdigheid en snel
mogelijkheid lang door te lassen
eventueel ook zonder gas lassen mogelijk
energiezuiniger dan elektrodelassen
kan goed worden geautomatiseerd 

Nadelen MIG/MAG lasapparaten:
vaak omvangrijke apparatuur
lastig om te werken in de buitenlucht
kan lasspetters veroorzaken. 

Hoe werkt TIG-lassen?

Het zogenaamde ‘Tungsten Inert Gas’ TIG-lassen is vooral geschikt voor dun plaatmateriaal, aluminium en RVS. Hiermee kan met veel precisie worden gelast. En dat biedt zeer mooie, gladde resultaten.

Het werkt met een wolfraam elektrode die niet afsmelt, maar wel het werkstuk dusdanig verwarmt dat de verbinding puur via het ontstane smeltbad wordt gemaakt. De mantel wordt gevormd door het inerte Argongas. Eventueel voegt de lasser nog een verbindingsdraad toe, maar dat kan alleen handmatig. Het plaatmateriaal kan door de sterke verhitting wel makkelijk gaan kromtrekken Daarom vergt TIG-lassen enige vaardigheid.

Voordelen TIG-lassen:
kan hoge nauwkeurigheid bereiken
komen weinig lasdampen vrij
maakt nette lasnaden
geschikt voor dun plaatmateriaal
geschikt voor alle ferro- en non-ferrometalen: RVS, aluminiumlegeringen, brons en koper

Nadelen TIG-lassen:
complex
vergt ervaring
duurt vrij lang.
Het is ook duurder vanwege het gebruik van prijzige inerte gassen. 

U kunt kiezen voor TIG-lassers die werken op gelijkstroom (DC) of wisselstroom (AC). AC is vooral geschikt is voor het lassen van aluminium omdat het de lasnaad direct vrijmaakt van oxides. Hoe groter het ampèrebereik, hoe meer flexibiliteit u heeft in het lassen van verschillende soorten en diktes plaatmateriaal.

Let bij aanschaf ook op de schakeltijd. Dit geeft aan hoelang u binnen 10 minuten onafgebroken kunt lassen in de hoogste frequentie. Het kan bijvoorbeeld 20% (2 minuten) zijn, daarna moet het apparaat weer afkoelen. 

Ook zijn er plasmasnijders verkrijgbaar. Ze werken volgens hetzelfde principe als TIG-lassers, maar voegen het materiaal niet samen. Het wordt voornamelijk gebruikt om plaatmateriaal door middel van de opgewekte vlamboog te snijden. 

Veiligheidsmaatregelen lassen

Met lassen kunt u zowel als hobbyist als professional fraaie constructies maken. Let er wel op dat u alle veiligheidsmaatregelen op de werkplek in acht neemt. En draag altijd de juiste bescherming, zoals een laskap of lashelm, lashandschoenen en een lasoverall.

 

Lastechnieken onder de loep

Lasprocessen bewijzen zich al tientallen jaren in de industrie, bedrijven en op de bouw. Maar wat is lassen eigenlijk precies? Volgens de definitie onder DIN 1910-1 betekent dit het onlosbaar verbinden van bouwonderdelen onder toepassing van warmte en druk – met of zonder lastoevoegingen.


In het volgende overzicht worden een aantal processen nader verklaard:

  Elektrode lassen MIG-MAG-lassen MSG- solderen TIG-lassen Plasma snijden
Lasproces

Handmatige methode met beklede elektrode

Lichtboog brandt tussen een afsmeltende elektrode en het smeltbad

Bescherming tegen buitenlucht door bekleding van de elektrode 

MIG/MAG-lassen (metaal-inert gas, metaal- actief gas) hoort bij de groep metaal beschermgas- lasprocessen

Lichtboog brandt tussen de continu toegevoerde  afsmeltende draadelektrode en het werkstuk

Metaal- beschermgas- solderen is een hard- soldeerproces waarbij de lichtboog brandt bij afsmeltend, continu toegevoerde soldeerdraad- elektrode en het werkstuk

Lichtboog en vloeibaar soldeer worden beschermd door toegevoegd beschermgas

Wolfram inert gas proces: lichtboog brandt tussen een niet afsmeltende wolfram elektrode en het werkstuk

Lichtboog zeer intensief en kan zeer goed geleid worden

Lichtboog brandt tussen een niet afsmeltende elektrode en het werkstuk

Door een mondstuk en de toegevoerde druklucht wordt de lichtboog extra ingesnoerd; energiedichtheid, intensiteit en stabiliteit worden daardoor verhoogd

Toepassingsgebied

Op bijna alle gebieden van de industrie tot en met het ambacht

Vooral geschikt voor ongelegeerd, laag- en hoog- gelegeerd staal, nikkel- basiswerkstoffen en aluminium

Auto-industrie, klimaattechniek, bouwnijverheid, meubelindustrie

Het TIG-lassen wordt vaak toegepast bij aluminium en hooggelegeerd staal

Geschikt voor het snijden van o.a. staal, edelstaal, aluminium, koper, gietijzer, messing

Vooral toegepast in de staalbouw, containerbouw, installatiebranche

Opmerkingen/voordelen

Compacte uitvoering is probleemloos te bedienen en eenvoudig te transporteren

Omdat er geen gas nodig is kan in de open lucht (ook bij wind) gewerkt worden

Zeer sterke lasnaad, uitstekende eigenschap bij het lassen van dunne platen. De eenvoudige en veilige hantering maken het proces universeel

Bij het verbinden van gegalvaniseerde platen biedt het MSG-soldeerlassen duidelijke voordelen ten opzichte het MIG/MAG-lassen omdat door de lagere smelttemperatuur van de soldeerdraad ontstaat slechts minimale zinkverbranding bij de soldeerzone zelf

Er worden zeer hoogwaardige spatvrije en gelijkmatige lasverbindingen gemaakt

Hoge snijsnelheid door grote energiedichtheid van de plasma- lichtboog 

Snijvlakken zijn heel precies, braamvrij en geen vervorming

▼ Andere klanten kochten deze Lasapparaten: ▼

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}
Naar boven