JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Krimpkousen

 

Krimpkousen
In alle soorten en maten

Meer info

 

 Krimpkous: lees er alles over

Een krimpkous, of heatshrink, is een dunne, flexibele buis van polymeer plastic die krimpt bij verhitting. Vaak is dit polymeer plastic op basis van polyolefin, maar ook krimpkous op basis van PVC is mogelijk.

Meestal wordt het gebruikt als isolatie bij elektrische verbindingen of om kabels bijeen te houden. Naast isolatie zorgt u zo ook voor extra bescherming van uw kabels. Krimpkous is echter voor nog veel meer toepassingen bruikbaar. Zo wordt het veel gebruikt bij modelbouw en voor handgereedschap, maar ook als antislip van bijvoorbeeld tennisrackets, hengels en honkbalknuppels wordt gebruik gemaakt van krimpkous.
Wanneer de krimpkous verhit wordt krimpt hij, waardoor hij strak om de delen heen komt te zitten. Nadat u de krimpkous op maat hebt geknipt en om de te isoleren delen hebt gedaan, kunt u deze op verschillende manieren gelijkmatig verhitten, onder andere met:

  • de vlam van een aansteker, gaspit of gasbrander
  • een föhn, op de hoogste stand
  • een verfstripper, op de laagste stand
  • een soldeerbout (zonder de krimpkous met de soldeerpunt te raken!)

In alle soorten en maten

Krimpkousen zijn in veel verschillende soorten te verkrijgen. Niet alleen hebt u de keuze uit veel verschillende kleuren en maten, ook de krimpratio verschilt per soort. Zo zijn er krimpkousen met een krimpratio 2:1, maar ook krimpkousen met een krimpratio van 6:1.
Deze ratio geeft aan hoeveel een krimpkous krimpt als hij verhit wordt. Een krimpkous met een ratio van 2:1 zal bijvoorbeeld na het krimpen de helft kleiner zijn.

Daarnaast zijn er ook nog soorten met lijmcoating en soorten zonder lijmcoating. De soorten met lijmcoating zijn vaak dubbelwandige krimpkousen. Mocht u voor ieder project de geschikte krimpkous in huis willen hebben, dan kunt u kiezen voor een krimpkous assortiment. Hierin zitten de meest gebruikte soorten krimpkous.

Overige toepassingen: de shrinkwrap en batterij krimpkous

Naast krimpkous bestaat er ook krimpfolie, ook wel shrinkwrap genoemd. Hiermee worden bijvoorbeeld goederen en containersverpakt. De werking is echter wel hetzelfde als die van krimpkous.

Een derde vergelijkbaar product is de accukrimpkous (batterijkrimpkous). Hiermee is het mogelijk om batterypacks te maken of om uw batterij te repareren. Mocht u de accupolen en bedrading willen blijven controleren, dan is het aan te raden om een transparante krimpkous te nemen. U kunt hierbij eventueel ook een kaartje met de accugegevens insluiten. Een ander voordeel van transparante krimpkous, is dat u de staat van de batterijen kunt zien. Zo merkt u het direct op als het accupack in kwaliteit achteruit gaat.

Bij het op maat knippen van de krimpkous moet u aan beide uiteinden ongeveer 3 cm extra rekenen i.v.m. het krimpen. Tenslotte kunt u nog kiezen voor extra ventilatie. Vooral wanneer u uw accupack gaat gebruiken bij een hoge spanning, is dit aan te raden. Dit doet u door voor het krimpen wat gaatjes te prikken in de folie, bijvoorbeeld in de ruimte tussen de batterijen.

Los moeilijke problemen makkelijk op met een krimpkous

Kampt u met een soldeerverbinding met een ongelijke diameter of vorm? Beschadigde of versleten contactpunten? Of slappe of kwetsbare leidingen? Met de krimpkousproducten van Conrad zijn deze problemen eenvoudig op te lossen. Niet alleen de professional, ook de huis-tuin- en keukenklusser kan er zó mee uit de voeten!

Manusje-van-alles

Een krimpkous is een slangetje van polymeer plastic dat de eigenschap heeft te krimpen bij verhitting. Zodoende zorgt het voor een nauwe omsluiting van ongelijke verbindingsstukken. Maar u kunt krimpkousen ook gebruiken om de contactpunten van batterijen te beschermen tegen kortsluiting. Of om bouwelementen met aansluitende delen te behoeden voor slijtage door schuring. Het is ideaal materiaal om kabels, leidingen en elektrische verbindingen te isoleren, te bundelen en te verstevigen. Het vormt een sterke beschermlaag tegen corrosie, vochtopeenhoping en schadelijke invloeden door extreme temperaturen. Krimpkousen zijn bij reparatie én preventie inzetbaar. Eigenlijk is de krimpkous het manusje-van-alles onder de doe-het-zelfproducten. Met het ruime assortiment krimpkousproducten van Conrad kan iedereen moeilijke problemen gemakkelijk oplossen.

Repareren met krimpkous: zó gedaan!

Breng eerst het krimpkousslangetje aan om de verbinding, het contact, de leiding of kabel. Verwarming dient te gebeuren op een temperatuur van 90-175˚C, afhankelijk van de exacte samenstelling van het materiaal. Dit kan het beste gebeuren met een soldeerbout (maar zorg dat die de kous niet aanraakt), een verfstripper (in de laagste stand) of een föhn in de hoogste stand. Zelfs een gewone aansteker kan het werk doen. Zorg er wel voor dat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt, zodat het krimpkousslangetje egaal om de verbinding sluit.

Meten is weten

Krimpkousen zijn er in verschillende diameters. Let bij de productomschrijving op de diameter van de krimpkous en de krimpgraad. Die bedraagt vaak 50% (aangegeven als 2:1), maar ook krimping tot één derde (3:1) is gangbaar. De aangegeven diameter op de productomschrijving betreft de diameter vóór de krimping.

Het gulle assortiment van Conrad

U kiest voor Conrad omdat u er altijd kunt vinden wat u het beste uitkomt. Bij Conrad kunt u ook terecht voor honderden krimpkousproducten en –toepassingen. Zo is krimpkous per meter te krijgen, maar ook in speciale sets (reparatiesets en navullingen). We hebben dun-, midden- en dikwandige krimpkousen in verschillende diameters, kleuren , verschillende krimpgradaties (2:1, 2,5:1 en 3:1) en krimpkousen met en zonder smeltlijm. Ook u kunt zo aan de slag met de krimpkousproducten van Conrad.

Naar boven