JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Koolmonoxide

Het inademen van rook is al niet wenselijk, krijg je gedoe mee met je longen en dergelijke, maar koolmonoxide is nóg gevaarlijker. Het gas komt vrij bij onvolledige verbranding, maar je ziet het niet, je ruikt het niet en je proeft het niet. Koolmonoxide wordt wel 250 keer sneller opgenomen in je bloed dan zuurstof. Je raakt er snel bewusteloos van, met alle gevolgen van dien.

Koolmonoxide voorkomen

Je ruikt het niet, je proeft het niet en je ziet het dus niet. Maar toch zijn er knappe koppen achter gekomen dat het spul bestaat. Mooi, want nu kun je er wat tegen doen. Tegen het vrijkomen welteverstaan. Niet bij een brand, dan is het al te laat. Maar het kan ook vrijkomen bij slecht afgestelde kachels, geisers en cv-ketels. Zorg er dan ook voor dat deze in orde zijn, en laat ze regelmatig controleren. Ook een lek in een afvoerbuis kan zorgen voor problemen, zeker als de ruimte niet of slecht is geventileerd. Zocht je nog wat handige tips?

Voorkom (dodelijke) ongelukken door CO-gas

  • Let goed op wat je stookt in je kachel of open haard. Ook bij een vervuilde schoorsteen kunnen giftige gassen in je huis terecht komen.
  • Laat je geiser, kachel of cv-installatie controleren door een vakman. Een erkend vakman!
  • Zorg 24 uur per dag voor een goede ventilatie in huis.
  • Ben je binnen en krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, versnelde hartslag en vermoeidheid? Hup, naar buiten, de frisse lucht in. En bel een dokter, maar dat had je al wel bedacht.
  • Haal een koolmonoxidemelder in huis. Deze geven middels een alarm bij te hoge concentratie koolmonoxide. Plaats deze bijvoorbeeld in de ruimte waar je cv-ketel hangt.