JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

IP-videobewaking

 

IP-videocamera
Nuttige tips voor de aanschaf

Meer info

Videobewaking met een IP-camera. Informatie en tips voor de aanschaf van een netwerkcamera

Uw woning of kantoor bewaken met een camera is eenvoudiger dan u wellicht zult denken.

IP-camera’s bestelt u natuurlijk bij Conrad

Een IP-camera (ook wel netwerkcamera genoemd) is verkrijgbaar in vele soorten en maten. IP staat voor Internet Protocol en zoals de naam al doet vermoeden werkt deze camera via het internet. Verbind de camera met uw bestaande computernetwerk en verzend de beelden naar apparaten die aangesloten zijn op het netwerk. Een aangesloten IP-camera krijgt zijn eigen IP-adres. Bekijk de beelden live via een browser op uw PC, laptop of smartphone of sla ze op om later terug te kunnen zien. Sommige camera’s hebben ook een App voor uw smartphone of tablet om het gebruik nog eenvoudiger te maken.

Waar kan ik een IP-camera voor gebruiken?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Een van de meest gebruikte toepassingen is natuurlijk het bewaken van panden of ruimtes. Zo wordt in het bedrijfsleven de camera vaak gebruikt voor bewaking van terreinen en bedrijfspanden of bij de ingang van de winkel om te zien wie het gebouw binnenkomt. Ook camera’s in hotelgangen of gericht op deuren van belangrijke kamers zijn een vaak gezien beeld. Maar zo’n IP-camera kan ook een goede uitkomst bieden door deze te plaatsen in de babykamer, vakantiewoning of garage.

Een vaste of beweegbare IP-camera?

Als u eenmaal heeft bedacht waar u een IP-camera voor wilt gebruiken is het van belang of een zogenaamde ‘statische’ camera voldoet (deze heeft een vaste plek en geeft het beeld weer zoals u hem geplaatst heeft), of dat het nodig is dat de camera ook omhoog en omlaag kan draaien en in kan zoomen. Dan is een camera met PTZ (Pan, Tilt, Zoom) wellicht meer op zijn plek. Hiermee is een veel groter gebied te bewaken omdat deze camera zwenkbaar is.

Binnen of buiten opnames maken?

Natuurlijk is het ook belangrijk of u de camera binnen of buiten wilt gebruiken. Als u de camera buiten wilt gebruiken moet deze ook tegen weersinvloeden bestand zijn. Zo’n buitencamera is bestand tegen neerslang en stof en daarom vaak ook een stuk robuuster. Vanzelfsprekend is een binnencamera niet buitenshuis te gebruiken, maar een buitencamera in huis gebruiken is wel mogelijk.
Kiest u een netwerkcamera met IP-code IP44, dan wil dit zeggen dat de camera best tegen een druppeltje regen kan, maar in de stromende regen gaat het echt complicaties veroorzaken. Monteer een product met IP-code IP44 daarom altijd onder een afdak of in ieder geval beschut voor bescherming tegen weersinvloeden. Of kies een camera met een hogere IP-code als u de camera in de vrije buitenlucht wilt gebruiken.

Wat is het verschil tussen een IP-camera en een webcam?

Beide camera’s maken inderdaad gebruik van uw internetverbinding. Maar de webcam sluit u direct op uw computer of laptop aan. Daarom zal de webcam alleen werken als u uw aangesloten PC of laptop ook daadwerkelijk hebt ingeschakeld. Een IP-camera werkt al zonder bijkomstigheid van uw computer. Een internetverbinding is wel noodzakelijk, en een PC of ander opslagmedium als u de beelden wilt kunnen opslaan of meerdere camera’s gebruikt.

Maakt het uit of ik overdag of ’s nachts opnames wil maken?

Als u de camera alleen overdag gebruikt of op plekken waar het goed verlicht is en waar de beelden dus goed worden weergegeven, dan hoeft u niet zo’n heel speciale camera aan te schaffen. Zijn de lichtverhoudingen op de opnameplek echter niet goed of wilt u ook in het donker kunnen opnemen? Dan heeft u een IP-camera met nachtzicht nodig. Deze camera’s hebben een ingebouwde verlichting, zodat ook ’s nachts duidelijke opnames gemaakt kunnen worden. Deze zijn dan vaak in zwart/wit i.p.v. kleur.

Wat zegt de resolutie?

Over het algemeen geldt; hoe hoger de resolutie van de camera, hoe scherper de beelden. Heeft u bijvoorbeeld een beeldscherm met een resolutie van 1024 x 768 pixels, dan is het verstandig om een IP-camera te kiezen die minimaal deze resolutie aan kan. Kiest u voor een camera met een lagere resolutie, dan zal het beeld bij weergave op een groot beeldscherm of bewakingsmonitor korrelig worden en dus minder scherp.

Ik kan uit diverse IP-camera’s kiezen, wat is wat?

IP-camera’s hebben verschillende zendmethodes en andere opties. In het overzicht hieronder wordt het een en ander uitgelegd:

Bekabeld: verbind deze netwerkcamera met een netwerkkabel in uw netwerk met een router. Zo bent u zeker van een goede, stabiele verbinding. Wel moet u die kabel ergens wegwerken als u die niet in het zicht wilt, bijvoorbeeld achter een plint of in een kabelgoot.

Draadloos: een draadloze IP-camera (WLAN) maakt gebruik van uw WiFi en draagt de beelden over naar uw netwerk zonder dat u daar een kabelverbinding tussen hoeft te leggen. Handig als u geen netwerkkabel kunt of wilt aanleggen. Denk eraan dat zo’n camera wel altijd stroom nodig heeft en dus wel op het lichtnet aangesloten moet worden. Ook heeft u voor een WLAN IP-camera wel een router nodig die WiFi ondersteunt.

PoE: deze afkorting staat voor Power over Ethernet. Een PoE-camera haalt zijn voeding uit de aangesloten netwerkkabel en niet uit het stopcontact. Deze camera is daarom te plaatsen op plekken waar geen stopcontact in de buurt is. Superhandig dus! Voor het gebruik van deze camera heeft u wel een PoE-switch nodig.

Hoe sla ik de beelden van mijn IP-camera op?

Als u de beelden niet continu kunt bekijken of de camera ook gebruikt voor bewaking (bewijsmateriaal) en de video’s wilt kunnen terugkijken, is het aan te raden om de beelden op te slaan. Ook daarin zijn weer diverse mogelijkheden, wij leggen ze uit:

(micro)SD-kaart: Sommige IP-camera’s hebben een SD-kaartsleuf. Gebruik een (micro) SD-kaart om de beelden op te slaan. Lees eerst de handleiding van uw netwerkcamera of nog er speciale eisen voor het juiste SD-kaartje zijn. Deze opslagoptie is ideaal voor het opslaan van enkele uren.

PC of laptop: Als u de computer of laptop de hele dag aan hebt staat, kunt u ervoor kiezen om de beelden hierop op te slaan. Denk eraan dat deze wel op hetzelfde netwerk aangesloten moet zijn.

DVR of NAS: Wanneer u meerdere camera’s op het netwerk hebt aangesloten of dag en nacht wilt opnemen, is het makkelijker om een bewakingsrecorder of een NAS-server in uw netwerk te integreren. Hiermee kunt u alle beelden centraal opslaan en terugkijken.

Naar boven