Horlogemakers-gereedschap - repareer zelf uw uurwerk

Het is de grote frustratie van iedereen die nog een ‘ouderwets’ horloge draagt: wanneer er iets mis mee is, moet u naar de juwelier voor reparatie en dat levert niet zelden een rekening op waar u niet gelukkig van wordt. Toch kan het ook anders. Met een klein beetje kennis, wat precisie en het juiste horlogemakers-gereedschap van Conrad, krijgt u snel weer de juiste tijd om uw pols.

 

 

Reparatie en onderhoud

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u met een horloge aan de slag moet. Een lege batterij zal iedereen wel herkennen, maar misschien wilt u ook een bandje kleiner maken of vervangen. Daarnaast is het nodige (preventieve) onderhoud nooit een slecht idee: een horloge staat constant bloot aan allerlei invloeden van buitenaf zoals vocht, stof en trillingen. Een normaal Quarz-horloge heeft dit zelden echt nodig, maar een mechanisch exemplaar is een complex instrument met vele (bewegende) onderdelen. Elke paar jaar een goede schoonmaakbeurt, waarbij bijvoorbeeld de binnenkant van het uurwerk goed stofvrij wordt gemaakt, is dan zeker geen overbodige luxe. En met het juiste gereedschap, is hiermee behoorlijk wat geld te besparen.

1. Horlogekast openen

Veel werkzaamheden aan horloges beginnen uiteraard met het openen van de horlogekast. Sommige exemplaren hebben een apart klepje voor de batterij dat u met behulp van een muntje kunt opendraaien, maar de meesten beschikken over een drukdeksel waarbij u de punt een mes in de aanwezige inkeping kan stoppen om het klepje eenvoudig los te krijgen. Luxere horloges beschikken echter vaak over een schroefdeksel waarvoor een speciale horlogekastopener nodig is. Deze zijn er in verschillende maten. Gebruik bij schroefdeksels altijd dit gereedschap, anders krijgt u hem niet open zonder de boel te forceren en daarmee automatisch uw horloge flink te beschadigen.

2. Batterij vervangen

Hoe u precies het batterijtje dient te vervangen, is heel afhankelijk van het specifieke horloge. Meestal is er sprake van een lipje dat de batterij op zijn plek houdt: deze moet voorzichtig worden weggedraaid. Vaak wijst zich dit echter vanzelf. Wees wel altijd voorzichtig en ga niet lomp te werk. Voor mensen met een wat minder vaste hand kan een houder voor in de bankschroef een fijn hulpmiddel zijn; zo blijft het horloge stevig op z’n plek en heeft u uw handen vrij om mee te werken.

Wanneer het vervangen van de batterij niet helpt, kan het zijn dat de contactjes vuil of verroest zijn. Voordat u naar heel ingewikkelde reparaties gaat of het horloge weggooit, kan het dus de moeite waard zijn deze contactjes eerst eens goed schoon te maken.

3. Horlogeband inkorten 

Horloges met zogenaamde schakelbanden zijn gemakkelijk aan te passen aan de polsbreedte van de drager. Tussen de schakels van de metalen band zitten namelijk pinnetjes die eruit gehaald kunnen worden. Dat doet u met een speciale uitdrukker. Hier legt u het bandje in om vervolgens met een aandraaibare pin ervoor te zorgen dat de pinnetjes van de band worden uitgedrukt. Let hierbij op de richting; deze wordt vaak aangegeven met pijltjes aan de binnenkant van de band.

Op deze manier kunt u één of meerdere schakels verwijderen en vervolgens de beide uiteinden weer aan elkaar zetten. Een stuk makkelijker dan u misschien zou denken!

 

4. Stift vervangen

Horloges hebben een kroon en stift: met die eerste zet u het horloge op tijd (en windt u hem eventueel op, als dat bij uw exemplaar nodig is) en de stift is de as die de kroon met het uurwerk verbindt. De vervanging hiervan is ook weer sterk horlogeafhankelijk, maar vaak zult u hiervoor wel schroefjes moeten losmaken.

Dat uw normale kruiskop daarvoor weinig geschikt zal zijn, snapt u ongetwijfeld. Gelukkig zijn er speciale horlogemakerschroevendraaiers die klein en fijn genoeg zijn om dit werk uit te voeren. Ook dat kunt u nu dus zelf!