Bouw uw eigen elektrostatische luidsprekers
Elektrostatische luidsprekers gebouwd
Mijn project is het volledig zelfbouwen van elektrostatische luidsprekers (ESL). Zowel de elektronica als de boxen zijn compleet zelfgebouwd. Iedereen die nauwkeurig kan werken en een beetje handig is kan deze boxen bouwen voor ongeveer 1/20e van de prijs van commerciële ESL's. Veel van de gebruikte materialen zijn bij Conrad te bestellen.
Wat heeft u nodig?
-
Diode 1N4007 x 56 stuks
-
Condensator 470 nF
-
Potmeter
-
Weerstand 1 Mohm/1 Watt
-
Weerstand 1 Ohm/50 Watt
-
Weerstand 2K2
Als eerste ben ik begonnen met de 7500 Volt-voeding. Dit is de voedingsspanning voor het membraan. Er worden per ESL 2 trafo's gebruikt die secundair met elkaar zijn verbonden. Dus 230 Volt in naar 12 Volt en 12 Volt weer naar 230 Volt uit. Dit is gedaan om een hogere doorslagspanning te verkrijgen, je hebt nu twee keer de doorslagspanning van de trafo. De hoogspanning is wel 7500 Volt en je wilt niet dat die door je trafo heen ketst naar het lichtnet en mogelijk je audio-installatie. De bestelde trafo's zoals op de foto hiernaast waren helaas niet geschikt. Deze zijn 220V/12V 0.5VA. De verliezen in deze trafo's zijn zo groot dat er op de primaire kant van de tweede trafo maar 130 Volt over blijft. Deze trafo's heb ik vervangen door ringkern-trafo's van 32VA. Deze hebben nauwelijks verliezen waardoor er aan de primaire kant 230 Volt overblijft. Deze trafo's zijn eigenlijk weer veel te zwaar voor deze toepassing maar deze had ik nog liggen en werken prima.
De nieuwe ringkern trafo's die het wel goed doen zie je in het hiernaast. Per ESL heb je 2 van deze trafo's nodig. Deze voeden de cascadeschakeling links op de foto welke zorgt voor de 7500 Volt membraanspanning. De audio-stepup-trafo's zie je rechts. Er zijn er 2 nodig per ESL. Deze sluit je aan op de luidsprekeraansluiting van de versterker. De andere kant sluit je aan op de stator van de ESL. Elke ESL krijgt bovenstaand voedingsblok. Het geheel wordt gemonteerd in de voet van de ESL. Door het enorme gewicht van de trafo's zal de ESL niet naar voren kunnen vallen. De cascadeschakeling om de hoogspanning te maken is opgebouwd uit diodes 1N4007 en condensatoren van 470nF/630V (zie schema op mijn blog).
Mijn bron Fikier gebruikt 33nF, echter met deze grotere condensatoren is het membraan ogenblikkelijk opgeladen en hoef je niet te wachten na het inschakelen. Ik heb deze met een lijmpistool op een plaat polycarbonaat gelijmd. Dit is zeer gemakkelijk te bewerken zonder dat het kan barsten. Met deze combischaar is het gemakkelijk te knippen. Een printplaat heeft het nadeel dat deze soldeereilandjes heeft waardoor je sneller overslag zult krijgen. De regelaar voor de hoogspanning is niet echt noodzakelijk en ik heb hem er weer uitgehaald. Het is net zo makkelijk om ergens in de cascadeschakeling een aftakking te nemen met de juiste spanning. Je begint laag en gaat zo hoog totdat het membraan net niet gaat kleven aan de stator. Tussen de cascadeschakeling en het membraan zitten nog 8 weerstanden van 1 Mohm in serie. Hierdoor is de spanning op het membraan ongevaarlijk geworden voor aanraking. In serie met de stepup-trafo's staat een weerstand van 1 Ohm getekend. Zelf heb ik 2.8 Ohm genomen, dit vond mijn versterker prettiger.
Voor alle overige informatie en voor het zelf kunnen bouwen van deze elektrostatische luidsprekers, lees verder op mijn blog.
Project ingestuurd door:
Henny Bouman