CV omgebouwd d.m.v. ventilatoren

Woonkamer sneller warm en minder CO2-uitstoot

Het gaat om de CV-radiator aan de voorzijde van de woonkamer. Laag, breed en ingebouwd in een radiatorombouw. Hierdoor krijgt de radiator de woonkamer moeilijk op temperatuur. Door ventilatoren onder de radiator te monteren wordt de lucht door de radiator heen geblazen. Het resultaat is dat de woonkamer sneller op temperatuur is. De CV aanvoertemperatuur heb ik zelfs kunnen verlagen naar 60 graden Celsius.

Tijdsduur:

5 tot 10 dagen

Moeilijkheid:

Eenvoudig

 

Hierdoor is het rendement van de kachel aanzienlijk verbeterd. Het gasgebruik is namelijk met 10% gedaald. Doordat het gasverbruik is gedaald, is er ook nog eens minder CO2-uitstoot! Ik verwacht met vijf jaar de investering terugverdiend te hebben. Belangrijkste en leukste was uiteraard het technisch bezig zijn.

Het maken van de drie planken met alles erop heeft in totaal een paar maanden aan zaterdagen in beslag genomen. Hobby! Veel langer heeft het geduurd om tot een keuze te komen welke componenten zou worden toegepast. Het rondneuzen op de Conrad-site is heel leuk. Wat hebben ze een spullen! De productspecificaties en datasheets bij downloads van elk component is heel belangrijk geweest om tot een keuze te komen. Ook zijn de reviews handig. Net als ‘andere klanten kochten / bekeken ook’ of ‘vergelijkbare producten’. Kortom er staat heel veel informatie over een product. Sterk punt dus. Het maken van dit project is niet moeilijk geweest. Er waren geen speciale gereedschappen nodig.

 

Wat heeft u nodig?

Benodigdheden

 

Extra (kleine) benodigdheden

  • Aluminium hoeklijn (20 x 20 mm)
  • Tochtband (20 x 20 mm)
  • MDF (8 mm)
  • Houtlijm
  • Verlengsnoeren
  • Wandcontactdoosstrook
  • Getwist draad
  • Bakstenen

 

Op de foto hiernaast is te zien dat de cv-radiator achter een radiatorombouw is weggewerkt. Het staat fraai, maar de radiator kan daardoor niet meer zo goed zijn warmte kwijt. Door ventilatoren onder de radiator te plaatsen, wordt de koude lucht van de vloer door de radiator heen geblazen, verwarmt en aan de bovenkant weer weggeblazen. Dit gaat zo goed, dat in de winter de CV-watertemperatuur van 80°C naar 60°C kan worden verlaagd. Hoe lager de CV-watertemperatuur hoe hoger het rendement van de CV-ketel. Tot nu is er 10% minder gas, dus ook CO2, verbruikt. Ook nog eens goed voor het milieu!

Op de foto hiernaast is één zo’n segment van de ombouw verwijderd. Daaronder zit een plank met PC-ventilatoren. Tussen de plank en laminaatvloer zitten aan de uiteinden bakstenen. Door het gewicht van de bakstenen worden de trillingen van de ventilatoren gedempt en niet doorgegeven aan het laminaat. Elk segment heeft een plank met ventilatoren, temperatuurschakelaar en een apparaatvoeding.

Op de foto hiernaast zijn de temperatuursensor, temperatuurschakelaar en een baksteen afgebeeld. De temperatuursensor is met 120°C lijm gemonteerd op een magneet. Zo kan de sensor op de ideale plek geklikt worden. In de praktijk blijkt dat boven te zijn. Zodra de sensor boven de 30°C komt, worden de ventilatoren ingeschakeld

Op de foto’s hiernaast is de plank met ventilatoren te zien. De plank is van MDF. Breed genoeg om het rondpompen van lucht in de ombouw te voorkomen. De NoiseBlocker ventilatoren zijn bijzonder stil. Door ze op 9V in plaats van 12V te laten draaien zijn ze amper te horen. De ventilatoren zijn met dubbelzijdig wit schuimtape aan elkaar én aan de aluminium hoeklijnen geplakt. Schuimtape dempt de trillingen van de ventilator. De hoeklijnen buigen niet door en steunen aan het uiteinde op de MDF-plank. Tochtband is bedoeld om goed aan te sluiten op de onderkant van de radiator.

Op de foto’s hiernaast ziet u de onderzijde van de plank. Alle ventilatoren staan parallel. Voor PC’s zijn PC-ventilator Y-kabels verkrijgbaar, waarmee de ventilatoren parallel geschakeld worden en aangesloten zijn op de temperatuurschakelaar.

Op de foto hiernaast is een instelbare apparaatvoeding afgebeeld. Ligt in de koude luchtstroom op de laminaatvloer onder de ventilatoren. Wordt maximaal voor 60% belast. En wordt daardoor ook nauwelijks warm. Wel zo veilig.

 

Project ingestuurd door:
Kees Vlaar

 

Robert Ockenburg uit Rotterdam had de volgende aanvullende tip:
Ook ik heb dit uitgevoerd met behulp van (4) PC ventilatoren die, zonder verdere poespas, gemonteerd zijn aan twee (in dit geval koperen), buizen van 12mm diam. die onder de radiator zijn opgehangen. In plaats van regel/bewakings elektronika heb ik een z.g. contact thermostaat (destijds Fl. 35,00) op de aanvoerbuis van de CV gemonteerd,voorzien van een likje (jawel!) koelpasta zoals gebruikt wordt bij o.a. powertransistoren en PC processors.De contact thermostaat staat ingesteld op 40 graden en de ketel staat op ca. 70 graden.Een keer per jaar, na het stookseizoen, maak ik achter en onder de radiator alles weer schoon en klaar voor de volgende winter.


Disclaimer: Hoewel deze projecten met de grootst mogelijke zorg zijn uitgevoerd en gedocumenteerd, is Conrad Electronic Benelux BV niet aansprakelijk voor (vervolg)schade in welke vorm ook die ontstaat tijdens of na het bouwen van deze projecten. De projecten en het daarvoor benodigde gereedschap dienen alleen te worden uitgevoerd/gebruikt door personen met verstand van zaken die daarvoor de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen in acht nemen.