Outdoor: aanleg vijver

Niet alleen particulieren genieten elke dag van hun tuinvijver. Inmiddels hebben ook de verantwoordelijken in de meest uiteenlopende bedrijven de vele voordelen van een goed onderhouden tuinvijver op het bedrijfsterrein ingezien.
Voor bezoekers en gasten van het bedrijf is de eigen biotoop niet alleen een verrassende blikvanger. Tegelijkertijd geeft het duidelijk blijk van een positieve houding ten opzichte van de natuur en het milieu.
Maar ook tijdens de pauzes profiteren de werknemers van de ontspannende sfeer die een vijver creëert. Vooral wanneer een grote verscheidenheid aan planten en dieren zich in, op en rond het water heeft gevestigd. 
Dit is ook de reden waarom er elke dag wel iets nieuws te ontdekken valt aan een vijver.

Helaas zijn veel mensen nog steeds van mening dat de vijver in de tuin te uitgebreid, te ingewikkeld en ook te duur is. Bovendien zijn zij ervan overtuigd dat een zeer grote tuin beschikbaar moet zijn voor een zinvolle vijver. Wij overtuigen u graag van het tegendeel en laten u zien hoe snel en eenvoudig een vijver kan worden aangelegd en welke vijvertechniek u daarvoor nodig hebt.


Vijveraanleg is eenvoudiger dan u denkt

Het aanleggen van een tuinvijver is eenvoudiger dan veel mensen denken. Zelfs als je maar een klein stukje tuin tot je beschikking hebt.

Als u met een vijverfolie werkt, kunt u de vorm van de vijver flexibel vormgeven en zo de ruimte optimaal benutten. Of u kunt kiezen voor de voordelen van een vijverfolie.

Maar dit zijn niet de enige punten die van belang zijn bij het plannen van uw vijver.



Vijverfilter voor helder water

Natuurlijke vijvers die gevoed worden door een bron hebben altijd helder water. In de tuinvijver zorgen planten en micro-organismen voor schoon water.

Maar sterk zonlicht, hoge temperaturen en een grote vispopulatie kunnen het biologisch evenwicht gemakkelijk verstoren.

Daarom zorgen zeer efficiënte filters met slimme vijvertechnologie en UVC-zuiveraars voor de beste waterkwaliteit. 



Vijverpompen houden de watercirculatie op gang

Vijverpompen zijn leveringsspecialisten die geruisloos en in het geheim hun werk doen.

Als dompelpompen op de bodem van de vijver of goed verstopt in een technische schacht, zorgen pompen ervoor dat vijverfilters, bronstenen, fonteinen of zelfs beekjes van de nodige hoeveelheid vijverwater worden voorzien.

Het is belangrijk dat de pompen doeltreffend werken en een laag energieverbruik hebben. 



Vijverbeluchter als zuurstofdonor

Tuinvijvers zijn vaak gevuld met waardevolle vissen.

Daar is niets mis mee als er voldoende ruimte is en de waterkwaliteit goed is. Dit omvat ook het zuurstofgehalte van het water.

Vooral op warme zomerdagen kan dit echter kritiek worden. Als de watertemperatuur stijgt, daalt de zuurstofverzadiging van het vijverwater.

Met een vijverbeluchter kunt u echter snel een oplossing vinden.



Solarfonteinen zijn niet alleen mooi

Een fontein op zonne-energie in de tuinvijver biedt verschillende voordelen.

De fontein is mooi om te zien en het aangename geluid van het kabbelende water is zeer ontspannend. Maar dat niet alleen!

De waterpartij verhoogt ook aanzienlijk het zuurstofgehalte van het vijverwater.

En aangezien de stroom wordt geleverd door een zonnemodule, is de installatie vrij eenvoudig en zijn er geen bedrijfskosten. 



Vijveronderhoud correct uitvoeren

Ja, het is waar dat een tuinvijver moet worden onderhouden. Maar voor mensen die een vijver bezitten, zijn de vereiste handelingen geen karwei.

Het zijn eerder hobby-activiteiten die met plezier worden uitgevoerd. Daarom kunnen zoveel tuinvijverliefhebbers nauwelijks wachten tot het voorjaar.

Want wanneer de eerste warme zonnestralen na de winter het leven in de vijver doen ontwaken, begint voor hen niet het werk, maar de mooiste tijd van het jaar. 



Automatische visvoeders besparen tijd en werk

Wie de siervissen in de vijver te veel voedsel geeft, bedoelt het misschien goed, maar handelt onverantwoordelijk.

Een overmatige voedselopname kan bij vissen al snel tot spijsverteringsproblemen leiden. Bovendien produceert overtollig voedsel giftige afbraakproducten wanneer het ontbindt.

Een visvoerautomaat daarentegen geeft altijd de juiste hoeveelheid voer. Ook als u zelf niet voor de juiste voeding van uw vijverbewoners kunt zorgen.