Netvoedingen: energie voor uw apparatuur

Een netvoeding – ook wel adapter genoemd – wordt gebruikt om tal van apparatuur van stroom te voorzien. In de meeste gevallen wordt hierbij de 230V netstroom via de netvoeding omgevormd in een lagere spanning (bijvoorbeeld 12V= of 24V=). Bij de meeste apparatuur wordt door de fabrikant al een netvoeding meegeleverd, denk hierbij bijvoorbeeld aan de adapter van een laptop. Wanneer deze laptop-adapter niet meer werkt, zijn hier gelukkig ook universele netvoedingen voor te koop. Ook voor apparatuur zonder meegeleverde voeding of voor zelfgemaakte projecten zijn deze universele netvoedingen vaak een goede oplossing.

Instelbare netvoeding (regelbare netvoeding)

Er zijn instelbare netvoedingen en netvoedingen met een vaste spanning. De naam zegt het eigenlijk al, bij een netvoeding met vaste spanning wordt een vaste uitgangsspanning gegenereerd. Bij een instelbare netvoeding is in te stellen wat deze uitgangsspanning moet zijn, dergelijke voedingen zijn daardoor voor meerdere toepassingen te gebruiken.

Lineaire of schakelende voeding

Voedingen zijn grofweg in te delen in twee soorten: lineaire netvoedingen en schakelende netvoedingen, waarbij deze zich onderscheiden qua werking. Een lineaire voeding geeft een gestabiliseerde voedingsspanning. Bij een schakelende voeding wordt de gewenste voedingsspanning geleverd met behulp van een hoge frequentie. Een schakelende voeding werkt hierdoor efficiënter en kan compacter worden opgebouwd. Wel is een goede filter nodig, om te zorgen dat de schakelfrequentie niet in de schakeling terechtkomt. 
Een schakelende netvoeding wordt tegenwoordig het meest gebruikt.

Wat is een stekkernetvoeding

De zogenaamde stekkernetvoedingen worden veel gebruikt voor toepassingen waar relatief weinig stroom (Ampère) voor nodig is. Een goed voorbeeld hiervan is de oplader van een mobiele telefoon. Deze relatief kleine voedingen zetten de spanning vanuit het stopcontact om in een signaal met een veel lagere spanning (Volt), zodat de telefoon op efficiënte wijze opgeladen wordt. De uitgangsstroom van een stekkernetvoeding varieert vaak van 150mA tot ca. 3000mA (deze stroom is ook afhankelijk van de geleverde spanning).

Wat is een tafelnetvoeding

Wanneer een toepassing veel stroom vraagt, volstaat de kleinere stekkernetvoeding vaak niet meer. De oplossing is dan een tafelnetvoeding. Deze grotere adapters zijn weliswaar duurder, maar leveren dan ook een grotere stroom (variërend van ca. 350mA tot zelfs 10 Ampère).

Laptop adapter (laptopvoeding)

Zoals bij de tafelnetvoedingen al genoemd, is een laptopvoeding ook vrijwel altijd een tafelmodel voeding. Deze laptop adapter wordt door de verschillende fabrikanten meegeleverd met de laptop, deze adapter levert dan exact de spanning en stroom welke de fabrikant nodig acht voor het betreffende model laptop. Er bestaan ook universele laptop adapters, waarbij verschillende stekkers worden meegeleverd, zodoende is een dergelijke voeding geschikt voor verschillende laptops. Daarnaast kan vaak de spanning van de adapter worden ingesteld (hierbij geldt: hoe hoger de spanning, hoe lager de stroom). Wel moet er worden gekeken of de universele voeding genoeg vermogen levert, zo zijn er laptop adapters verkrijgbaar met vermogens van ca. 45 Watt tot maar liefst 146 Watt.

Wat is een labvoeding

Bij labvoedingen is het mogelijk de stroom en de spanning in te stellen. Laboratoriumvoedingen worden vaak gebruikt bij testopstellingen, zowel door scholen en bedrijven, alsook door particulieren. Labvoedingen zijn er in veel uitvoeringen. Zo verschillen de uitgangsstroom en –spanning bij de verschillende types en ook het aantal beschikbare kanalen kan wisselen.

Netvoedingscomponenten en DIN-rail voedingen

Netvoedingscomponent (inbouwvoeding)

Naast de 'gebruikelijke' voedingen voor dagelijks gebruik, zijn er in tal van apparaten ook netvoedingscomponenten - ook wel inbouwvoedingen genoemd - te vinden. Deze kleine onderdelen worden ingebouwd in een apparaat om het geheel intern van stroom te voorzien. Deze netvoedingscomponenten hebben natuurlijk ook een ingangsstroom nodig, deze wordt vaak alsnog gerealiseerd door een aansluiting op de netvoeding. Voornamelijk bedrijven maken gebruik van dit soort voedingscomponenten, maar ook elektronica-hobbyisten gebruiken deze voor hun projecten.

DIN-rail voeding

Een DIN-rail voeding is ook een netvoedingscomponent, maar dan gericht voor montage op een DIN-rail. DIN-rail voedingen zijn vaak terug te vinden in industriële omgevingen, bijvoorbeeld in schakelkasten.