Slimme radiatorthermostaten
Dat verwarming een grote kostenpost is, wijzen onderzoeken keer op keer uit. Maar liefst 50% van het energieverbruik stoken we op, om thuis een behaaglijk temperatuurtje te realiseren. Maar is die 50% echt nodig? Het antwoord hierop is nee! Bespaar tot 30% op uw kosten en geniet toch van een lekker temperatuur in huis dankzij slimme radiatorthermostaten.
Moet u daarvoor een doorgewinterde techneut zijn en uw cv-systeem van top tot teen opnieuw inrichten? Absoluut niet, na het lezen van onderstaande info kunt u in een mum van tijd uw radiatoren upgraden en flink besparen op uw energierekening.
- Upgrade zelf eenvoudig uw bestaande radiatoren
- Regel nauwkeurig de temperatuur per kamer
- Bespaar tot wel 30% op uw energierekening
Wat is een slimme radiatorthermostaat?
Het is precies wat het zegt. Het is een thermostaatknop voor uw radiator, maar dan slim. En dat slimme zit hem in de elektronica. Waar een traditionele thermostaatkraan werkt met standen, werkt de slimme thermostaatknop met temperatuur. Is de temperatuur te laag, dan draait de thermostaat de kraan open, is de temperatuur op niveau dan gaat de kraan weer dicht. Zo verwarmt u nooit een kamer of ruimte als dat niet nodig is en bespaart u flink op de stookkosten.
Zie het als een kamerthermostaat maar dan voor uw radiator. Een kamerthermostaat stuurt een seintje naar de ketel als de temperatuur te laag is. In plaats van een seintje
te sturen, draait een radiatorthermostaat de kraan open zodat er water door kan stromen.
Het maakt op deze manier dus niet uit of de kamerthermostaat op de tocht hangt of een
koude plek. De radiatoren laten immers alleen water door als ze dat “zelf” nodig vinden.
Dat u in het weekend wat later uit bed stapt dan doordeweeks begrijpen deze slimme radiatorthermostaten ook. Zo kunt u per dag, weekdeel en zelfs per uur verschillende temperaturen instellen. Ideaal om ’s nachts extra op de kosten te besparen zonder de
kamerthermostaat in de gaten te hoeven houden.
Nou zijn er slimme kamerthermostaten op de markt zoals Nest, Anna en Netatmo. Allemaal slimme en zeer effectieve oplossingen om te besparen op energieverbruik, maar niet geschikt voor elke portemonnee. Een slimme radiatorthermostaat legt de lat
veel lager, u heeft er al één voor nog geen €20,-.
Hoe installeer ik een slimme radiatorthermostaat?
We verklapten al dat u geen installateur hoeft te zijn om uw verwarming te upgraden en dat is ook zo. In de meeste gevallen is een waterpomptang het enige stukje gereedschap dat u nodig hebt. De slimme thermostaat zet u namelijk over de bestaande kraan heen, u haalt dus alleen de oude knop eraf. Hierdoor hoeft u zich niet druk te maken om waterschade, drukverlies, ontluchten etc. De thermostaten zijn universeel en passen op de meeste merken kranen dankzij meegeleverde adapterringen.
Stap 1: haal de oude knop eraf
Ondanks dat de radiator niet uit elkaar hoeft, is het wel verstandig om de watertoevoer even af te sluiten. De thermostaatknop drukt namelijk een pin in, die de kraan van binnen afsluit. Als de knop eraf is gaat deze pin naar buiten en staat de kraan als het ware open.
Als u het water heeft afgesloten draait u de thermostaatkraan volledig open (dit vergemakkelijkt het demonteren). Nu kunt u met een waterpomptang de oude knop eraf halen. Dit doet u door de moer los te draaien die direct achter de knop zit.
Stap 2: zet de nieuwe knop erop
Stop de batterijen nog niet in de knop maar zet de nieuwe knop erop net zoals de oude er is afgehaald. Gebruik eventuele adapterringen voor een perfecte pasvorm. Als de knop stevig op z’n plek zit kunt u de batterijen erin doen.
Afhankelijk van het merk/type zal de thermostaat zichzelf eerst gaan kalibreren. Als dit klaar is kunt u de temperatuur en schakeltijd instellen conform de handleiding.
Radiator- en kamerthermostaten
Nog een slimme en kosteneffectieve manier van verwarmen is uw verwarming te upgraden met een slimme kamerthermostaat. Onder de kamerthermostaat verstaan we de centrale thermostaat die vaak in woonkamer hangt. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Nest, Anna en Netatmo. Deze passen zich aan op uw levenswijze en “leren” hoe ze uw woning automatisch kunnen verwarmen. Deze thermostaten zijn via smartphone benaderbaar en laten zich van overal ter wereld besturen. Zo kunt u op een koude dag met uw smartphone de verwarming aanzetten zodat u lekker warm thuiskomt.