RC paraglidervliegen voor iedereen

Paraglidervliegen maakt vliegen in zijn puurste en meest spannende vorm voor iedereen mogelijk. Eenieder die ooit een harnas heeft aangetrokken en de grond na het opstijgen onder zijn of haar voeten zag wegvallen, zal dit beamen. Desondanks is paragliding niet alleen weggelegd voor waaghalzen en specialisten. Met een schaalmodel kan vrijwel iedereen deze sensationele vliegervaring beleven.

De firma Hacker Motor, een vooraanstaand Duits bedrijf in op afstand bedienbare modelparaglider, heeft met deze “RC-Free” een nieuw paradepaardje in huis gehaald. Op basis van hun eerdere ervaringen met de paragliders “Astral”, “Arcus” en “Stunt” heeft Hacker Motor dit kleinere, wendbaarder en opvallend makkelijk te vliegen nieuwe paraglidermodel weten te ontwikkelen.

Deze paraglider uit de Hacker Para RC-serie heeft bij zijn debuut op de Duitse modelvliegkampioenschappen meteen alle prijzen in de wacht gesleept die er maar te winnen waren. Hun vliegers behaalden in de paragliderklasse 1S met dit model maar liefst de plaatsen één, twee en drie, en in de rugzakmotorklasse wonnen ze de eerste en de derde prijs.

De RC-Free is verkrijgbaar in een aantal verschillende uitvoeringen en kleurstellingen:

Voor beginners: voorgemonteerde complete set inclusief afstandsbediening
Voor professionals en zelfbouwers: de losse RC-Free paragliders

Het 250 cm brede scherm is gemaakt van echt glijschermdoek en heeft een geavanceerde lijnvoering.

De vliegprestaties zijn uniek. Gebouwd als SingleSkin, dus zonder onderdoek.

De bouwpakketten cq. de R2F-/A2F-sets bevatten de volgende onderdelen:

  1. Krachtige brushless-elektromotor
  2. Propeller-beschermkooi
  3. Harnastas
  4. Elektronische toerentalregelaar
  5. Aluminium draagbeugel
  6. Harpsluitingen
  7. Glasvezelversterkte elektropropeller
  8. Stuurarmen
  9. Metalen zitje

R2F-modellen
(Ready to Fly = vliegklaar)
 Deze modellen zijn bij levering al volledig gemonteerd, afgesteld en voorzien van de benodigde motoren, servo's en afstandsbediening. Let op aanvullende toebehoren zoals accu's en laadapparaten, die u desgewenst zelf nog kunt aanschaffen.

A2F-modellen
(Almost Ready to Fly = voorgemonteerd)
 Om de zelfbouw sterk te vereenvoudigen worden deze modellen voorgemonteerd geleverd, of met voorgemonteerde modules. Afhankelijk van de omvang van de levering moet u er zelf nog de motoren, servo's of afstandsbediening bij kopen. Let goed op welke toebehoren u zelf nog moet aanschaffen!

Een slimme constructie

Het slimme aan dit SingleSkin-paraglider is het weglaten van het onderdoek, iets dat de schermconstructie aanzienlijk vereenvoudigt ten opzichte van die van andere schermen.
 


Luchtinlaat van een klassiek scherm  met onderdoek

RC-Free zonder onderdoek

Uitzonderlijk hoge kwaliteit

Hacker Motor hanteert voor hun modellen dezelfde kwaliteitseisen als die voor echte paragliders gelden. Dat ziet u direct wanneer u de paraglider RC-Free eens nader bestudeert.

  • Hoogwaardig doek van versterkt nylon
  • Breukvaste lijnen van kevlar
  • Lijnen met gesplitste bevestigingsogen, niet geknoopt
  • Stevig metalen draagprofiel voor de motor, accu en onderdelen van de afstandsbediening

Nog levensechter mét piloot “Robin” aan boord

De meeste modelvliegers van de RC-Free vliegen inmiddels met piloot “Robin” aan boord. U plaatst Robin daarbij op het kunststof stoeltje van het harnas. Dat maakt het plaatje helemaal af, en uit de verte valt nauwelijks nog te onderscheiden of het om een echte paraglider met FreshBreeze Sportix-rugzakmotor gaat of om een model. Het harnas biedt voldoende plaats voor de accu, de RC-elektronica en ballast, want bij gebruik van Robin als piloot worden de servo's weggewerkt in de modelfiguur. Met name modelvliegers die ook bij hogere windsnelheden vliegen of veel waarde hechten aan een natuurgetrouw uiterlijk, hebben een voorkeur voor deze uitvoering.

Het kunststof stoeltje vervangt het rode metalen stoeltje en is, net als de pilootfiguur Robin, als optioneel tuning-onderdeel cq. aparte accessoire verkrijgbaar.

Maar het kan ook zonder motor!
Op hellingen kunt u soaren in de opgestuwde wind, en bij thermiek is zelfs geen helling nodig en plaatst u Robin gewoon in het harnas - zonder rugzakmotor, als pure schermvlieger (zie afbeelding links). In vlak landschap kunt u een sleepkoppeling aan het harnas bevestigen en de RC-Free met een lierkabel omhoog trekken.

De juiste omgang met modelvliegschermen

Zelfs al is de RC-Free heel makkelijk om mee te vliegen, er gelden ongeacht het type en de bouwwijze van de paraglider wel bepaalde basisregels die u moet kennen. Hieronder hebben we deze algemene tips voor u samengevat.

 

Spreid de RC-paraglider zorgvuldig uit op de grond. Trek een scherm met onderdoek voor de start eerst een paar keer een stukje omhoog. De luchtinlaten gaan daardoor open staan en de kamers vullen zich bij de start dan sneller met lucht. Spreid het scherm met de bovenzijde aan de onderkant hoefijzervormig uit over de grond. Zoek als startplek een dichtbegroeid en droog grasveld uit om te voorkomen dat het scherm vies wordt of beschadigd raakt. De draagriemen moeten naar het scherm wijzen en de lijnen mogen niet in de war zitten. Start altijd tegen de wind in.

 

Bij het vliegen met een RC-paraglider vormt de start verreweg de moeilijkste manoeuvre. Zorg dat u de start tot in de puntjes beheerst. Veelvuldig “droog oefenen” is hiervoor de aangewezen manier. Oefen de startprocedure steeds weer opnieuw, tot het voor u een routine is geworden. Stel het scherm altijd correct af. De lengte van de stuur- ofwel remlijnen, de vlieghoek van het scherm en alle basisinstellingen moeten correct zijn, net zoals bij modelbouwtoestellen met een vaste vleugel. Spreid het scherm recht tegen de wind in hoefijzervormig uit op de grond. De modelvlieger gaat midden voor de paraglider staan en houdt ook de pilootfiguur/trike midden voor het scherm. Met een krachtige maar soepele ruk in de vliegrichting trekt u het scherm vervolgens in een mooie boog omhoog, loop een paar passen mee, geef gas en laat het scherm los. Wen daarna eerst aan hoogte voordat u bochten begint te draaien. Tijdens de start is het belangrijk om precies onder het midden van het scherm mee te lopen, omdat het scherm anders een bocht naar links of rechts gaat maken. Draait het scherm onder het lopen bijvoorbeeld naar rechts, dan moet u met de pilootfiguur in de hand ook naar rechts lopen, totdat de figuur weer recht onder het scherm hangt. En bij een afwijking naar links moet u zelf ook links aanhouden. Houd de pilootfiguur cq. trike zodanig vast dat u de remlijnen niet aantrekt.

Tips & trucs – Landen met een rugzakmotor, zweefvlieger of motortrike 

De landing verloopt in feite heel eenvoudig. Laat de paraglider tegen de wind in vliegen, schakel circa 1 meter boven de grond de motor uit en trek beide pilootfiguurarmen cq. trike-stuurarmen volledig omlaag. Daardoor remt de achterkant van het scherm maximaal af en loopt de vliegsnelheid terug. De pilootfiguur/trike maakt vervolgens een zachte landing. Afhankelijk van het gewicht van de pilootfiguur/trike en de tegenwind moet u eerder of juist later remmen. We raden aan om de armen van de pilootfiguur ook na de landing volledig omlaaggetrokken te houden, omdat de naar voren stekende armen bij het voorover rollen extreem hoge belastingen op de servo-aandrijvingen uitoefenen. Als de armen van de pilootfiguur echter tegen diens heupen liggen, dan biedt dat bescherming tijdens het doorrollen. Houd dus a.u.b. de armen van de pilootfiguur volledig omlaaggetrokken totdat u hem opraapt.

Tips & trucs – Weersomstandigheden 

Bij veel wind of sterke windvlagen moet u “actief” gaan vliegen. Verhoog het gewicht van de pilootfiguur cq. de motortrike om het scherm zwaarder te belasten. Haal de speling uit de stuurlijnen zodat u snel kunt reageren. De vliegvaardigheid van de modelvlieger zal in deze omstandigheden op de proef worden gesteld. Bij veeleisende weersituaties moet de modelvlieger het schermvliegen zeer goed beheersen en moet hij of zij het gedrag van de paraglider tijdens de vlucht goed kunnen “lezen”. Beginners en hobbyvliegers dienen zich de tijd te gunnen om langzaam aan dergelijke omstandigheden te wennen. Voor beginners is het sowieso verstandig om alleen bij rustig weer te vliegen.