Alles over klittenband

Al meer dan 60 jaar geleden vroeg de Zwitserse ingenieur Georges de Mestral patent aan op een idee dat niet alleen een revolutie teweeg zou brengen in de kledingbranche, maar ook in talloze andere bedrijfstakken. Iedereen die wel eens door het bos of in de bergen heeft gewandeld, kent wel die lastige “klittenbolletjes” die aan de broekspijpen blijven haken. Met zijn minieme haakjes haakt dit kleine plantje zich stevig vast aan elke vezel en aan elke haar, en vormde daarmee de grote inspiratie voor de uitvinding van klittenband.

Klittenbandtechnologie

De technologie achter klittenband wordt steeds beter en slimmer, zodat er tegenwoordig allerlei soorten klittenbandsluitingen verkrijgbaar zijn voor verschillende toepassingen. Een klittenbandsluiting bestaat altijd uit een deel dat zich vastgrijpt (met haakjes of nopjes) en een deel dat houvast biedt (stof met lusjes, velours of nopjes).

Door de kleine weerhaakjes of de bolronde nopjes op de het ene deel tegen de ontelbare minieme lusjes of nopjes op het andere deel te drukken, ontstaat een sterke en betrouwbare verbinding die tot wel 10.000 keer open en dicht kan.

Voor lichte toepassingen wordt vaak klittenband met haakjes en lusjes gebruikt. Klittenband met nopjes en velours leveren een sterkere verbinding op. Voor extreem zware belastingen kan een combinatie van nopjes en lusjes worden gebruikt.

Voor industriële toepassingen wordt meestal klittenband met nopjes gebruikt. En voor speciale toepassingen, zoals voor brandbestrijding en in de ruimtevaart, bestaan er ook klittenbandsluitingen die zijn gemaakt van glasvezel, metaal of van de kunstvezels Nomex en Kevlar.

Eén product – verschillende toepassingen

Klittenbandsluitingen komt u niet alleen in de kledingbranche tegen, op jassen of op schoenen: Klittenband is voor allerlei toepassingen te gebruiken, bijvoorbeeld om kussens op zittingen te fixeren, of om kabels veilig langs de muur te leiden, en zelfs als ophangpunt of als haakje.

Klittenband is zowel binnen als buiten te gebruiken. Kabelbinders met klittenband werken veel handiger dan andere kabelbinders, en klittenbandsluitingen kunnen zelfs voor riemen worden gebruikt. Bij tuinieren zijn ze handig voor het opbinden en geleiden van plantmateriaal, of snoer er een dakkoffer mee dicht.

Om voorwerpen te markeren bestaan er ook klittenbandsluitingen waar al een label in is verwerkt. Dat is een handige manier om verwarring bij het aansluiten van kabels te voorkomen.

Of gebruik ze als een makkelijk herbruikbare sleutelhanger. Klittenbandsluitingen kunnen worden vastgenaaid, geplakt of geschroefd – voor elke toepassing is er wel een bijpassend product te vinden.