NFC » Alle informatie over Near Field Communication via smartphone & creditcard

De digitalisering gaat steeds sneller. De uitwisseling van informatie moet betrouwbaar, snel en eenvoudig zijn. NFC is een van de vele bouwstenen van de digitale transformatie die alle mensen raakt, zowel professioneel als privé. Wij onthullen u wat er achter de slimme korteafstandscommunicatie zit en wat u moet weten over de technologie.

Wat betekent NFC?

Je zou bijna denken dat de "C" achter de "NF" staat voor "Clever" of "Cool", wat terecht zou zijn. Maar de drie letters staan voor de Engelse term "Near Field Communication". Letterlijk vertaald betekent het "communicatie in een nabij veld" en verwijst het naar de elektronische uitwisseling van informatie over korte afstanden.

NFC is een internationaal gestandaardiseerd transmissieformaat op basis van RFID-technologie voor de contactloze uitwisseling van gegevens. RFID staat voor Radio Frequency Identification en beschrijft identificatie met elektromagnetische golven. In tegenstelling tot de RFID-technologie, die verschillende frequenties gebruikt (125 - 135 kHz, 13,56 MHz of 860 - 960 MHz), ligt de frequentie voor NFC vast op 13,56 MHz. Het zendbereik is beperkt tot enkele centimeters.

Vanwege het korte bereik en de transmissiesnelheid van slechts 424 kBit/s is NFC geen alternatief voor Bluetooth. NFC moet veeleer worden gezien als een uitbreiding van of aanvulling op Bluetooth.

Welke voordelen biedt NFC?

Met NFC is het koppelen via Bluetooth snel gedaan.

Met NFC-technologie worden Bluetooth-toepassingen aanzienlijk vereenvoudigd. Om bijvoorbeeld een Bluetooth-headset voor de eerste keer aan een smartphone te koppelen, moet Bluetooth eerst op de smartphone worden geactiveerd.

Vervolgens moet het passende apparaat binnen de radio-omgeving worden gezocht en geactiveerd. In sommige gevallen moeten dan codes worden ingevoerd om het koppelingsproces te voltooien.

De situatie is anders als beide apparaten geschikt zijn voor NFC. Dan is het voldoende om de NFC-functie op de smartphone te activeren en de telefoon op een aangewezen punt op de hoofdtelefoon te houden. De Bluetooth-koppeling is perfect en de afspeellijst in de mobiele telefoon kan worden gestart.

Dit ongecompliceerde gebruik is het belangrijkste voordeel van de NFC-technologie.

Maar er zijn veel meer praktische toepassingen. Zo kun je met zogenaamde NFC-tags bepaalde diensten aan- of uitzetten op een smartphone met NFC. Een NFC-tag is eigenlijk gewoon een kleine geheugenchip die is uitgebreid met NFC-technologie. NFC-tags zijn verkrijgbaar als stickers, sleutelhangers of zelfs in kaartvorm. Met behulp van een geschikte app kunnen NFC-tags via de smartphone individueel worden geprogrammeerd voor persoonlijk gebruik.

Wanneer u het huis verlaat, is het voldoende om de smartphone even tegen de NFC-tag in de auto te houden. De WLAN-functie van de telefoon wordt dan automatisch uitgeschakeld en er wordt een Bluetooth-verbinding met het handsfreesysteem tot stand gebracht. Een andere NFC-tag thuis zou de wijzigingen ongedaan kunnen maken en bijvoorbeeld ook de luidsprekerfunctie kunnen activeren.

NFC-tags in tag-vorm

Maar de ongecompliceerde uitwisseling van gegevens tussen twee apparaten met NFC heeft ook voordelen. Contactgegevens, teksten, foto's, video's of zelfs links kunnen heel gemakkelijk worden uitgewisseld tussen mobiele telefoons en tablets.

Een ander voordeel: betaling zonder contant geld

Betaal eenvoudig uw koffie met uw smartphone.

Ook een koffie in een bistro of een kaartje in de bioscoopkassa kan snel en gemakkelijk met NFC worden betaald.

Zonder veel kleingeld te hoeven zoeken, volstaat het de mobiele telefoon waarop de gewenste betaaldienst is geactiveerd op de lezer te plaatsen.

Maar ook EC-kaarten of creditcards maken deze handige vorm van betalen mogelijk. In plaats van de smartphone wordt dan gewoon de creditcard op de lezer gelegd.

Tip:

Kijk eens goed naar uw debetkaart, bankpas of creditcard. Als u daar een WiFi-symbool ziet, zijn de kaarten al uitgerust met NFC-technologie.

Deze kaarten kunnen dan zonder problemen worden gebruikt voor contactloos betalen of mobiel betalen.

  

Naast het NFC-radiosymbool in de cirkel is rechtsboven de NFC-antennespoel te zien.

Hoe werkt NFC?  

Structuur van een NFC-tag met chip (1) en spoel (2).

Er is een actieve en een passieve modus voor gegevensoverdracht via NFC. In de passieve modus zijn een NFC-telefoon of -tablet met een geïntegreerde NFC-chip en een passieve NFC-tag vereist. Een NFC-tag, of kortweg tag, is een NFC-chip met geheugen (1) en een radiospoel (2). Deze spoel wordt ook wel een NFC-antenne genoemd.

Een mobiele telefoon/tablet met NFC heeft ook een ingebouwde radiospoel die een voortdurend veranderend magnetisch veld opbouwt wanneer de NFC-functie wordt geactiveerd. Dit magnetische veld wordt zowel gebruikt voor de energieoverdracht naar de tag als voor de gegevensoverdracht.

Als de mobiele telefoon/tablet nu in de buurt van de tag wordt gehouden, wordt door het magnetische veld een spanning opgewekt (geïnduceerd) in de tagspoel. Deze spanning is volledig voldoende om de chip in de tag van stroom te voorzien. Daarom zijn er geen oplaadbare batterijen of accu's nodig in de tag. Dit betekent dat NFC-stickers of -kaartjes extreem plat kunnen worden gebouwd.

Bij voldoende voeding kan de tag nu zijn opgeslagen gegevens via de magnetische koppeling naar de mobiele telefoon/tablet zenden.

Voor de actieve modus (peer-to-peer modus / P2P) zijn twee apparaten met NFC nodig, die dan zowel gegevens kunnen verzenden als ontvangen.

Hoe werkt mobiel betalen met NFC?

Wat in andere landen zoals Amerika en China al lang routine is, wordt ook in Nederland steeds gewoner: Betaling met NFC-kaart of mobiele telefoon!

Sinds 2015 zijn steeds meer kassasystemen uitgerust met NFC-lezers. De betalingsmogelijkheid via NFC wordt dan met bijbehorende symbolen en stickers in de kassa weergegeven. Het aantal detailhandelaren en supermarktketens dat een NFC-betaalfunctie aanbiedt, groeit met de dag.

Geen wonder, want veel creditcards, bankpassen en ook smartphones bieden nu de functie contactloos betalen.

Creditcards met NFC

U kunt zien of een creditcard NFC ondersteunt aan het NFC-radiosymbool.

De functie is dan identiek aan de girokaarten zonder de opwaardeerfunctie. Tot een bepaald maximumbedrag, opnieuw meestal €50,- (en ook afhankelijk van de kaart), kunnen betalingen worden verricht zonder de PIN-code in te voeren.

Voor grotere bedragen is een pincode of een handtekening vereist.

Creditcard met NFC-functie.

Smartphone met NFC

Om de mobiele telefoon net zo te laten werken als een bank- of creditcard met NFC, moet vooraf een geschikte app worden geïnstalleerd. Er zijn de afgelopen jaren veel aanbieders voor geweest, maar weinig belangstelling van de kant van de consumenten. Daarom gaven veel providers het weer op.

Er kwam pas nieuw momentum toen Google Pay in juli 2018 beschikbaar kwam voor Android-smartphones. Apple Pay voor Apple iPhones volgde in december 2018. Intussen bieden verschillende banken echter ook eigen NFC-apps aan voor hun klanten.

Betalen per smartphone met NFC.

Zodra de app is geïnstalleerd, moet een geldbedrag naar de app worden overgemaakt. Daarvoor kan bijvoorbeeld een creditcard worden aangeschaft voor Google Pay en kan het bedrag met een code worden geactiveerd. Of u kunt uw creditcardnummer storten. Dan werkt de smartphone net als een NFC-creditcard. Als de app van de huisbank is, kan het krediet ook via automatische incasso naar de app worden overgemaakt.

Nu staat niets cashloos betalen of betalen met NFC meer in de weg. Kleine geldbedragen kunnen dan onmiddellijk worden overgemaakt zonder een pincode in te voeren. Voor grotere bedragen is ter beveiliging authenticatie van de eigenaar van de smartphone vereist.

Belangrijk:

Ook al is contant betalen heel gemakkelijk en handig. U moet er altijd rekening mee houden dat u uw koopgedrag volledig bekendmaakt aan de desbetreffende dienstverlener. De mate waarin deze gegevens vervolgens op rendabele wijze worden doorgegeven, hangt af van de respectieve dienstverlener en wordt zeer verschillend behandeld.

  

Hoe veilig is NFC?

Aangezien de NFC-technologie alleen gegevensoverdracht binnen een straal van enkele centimeters mogelijk maakt, lijkt zij behoorlijk veilig. Het is vrij onwaarschijnlijk dat derden zonder toestemming gegevens kunnen ontvangen en opslaan. Dit komt omdat de magnetische veldsterkte snel afneemt met toenemende afstand, waardoor gegevensoverdracht onmogelijk wordt.

Het is echter heel eenvoudig om een smartphone met NFC als lezer te gebruiken. In een menigte mensen zou het gemakkelijk zijn om zonder toestemming de volledige bankkaartgegevens, inclusief kaartnummer en vervaldatum, van een persoon die in de buurt staat uit te lezen.

Opgelet:

Ter bescherming tegen ongeoorloofde toegang tot gegevens moeten NFC-kaarten altijd in speciale beschermhoezen worden bewaard. Het is namelijk heel gemakkelijk om een smartphone of reader in iemands achterzak te stoppen en krediet- of bankkaarten ongemerkt te lezen in een mensenmassa.

Beschermkappen schermen het magnetische veld van de lezer af, zodat er geen ongeoorloofde gegevensuitwisseling kan plaatsvinden.

Een ander veiligheidsrisico is kaartverlies. In geval van diefstal volstaat het fysieke bezit van de kaart om ten koste van anderen aankopen te doen tot de pinglimiet.

Daarom moet men altijd de transacties op de lopende rekening in de gaten houden en de NFC-kaart onmiddellijk laten blokkeren in geval van verlies van de kaart of ongeoorloofde debiteringen. Bovendien moet de aansprakelijkheid voor financiële verliezen met de financiële instelling worden verduidelijkt.

Maar ook met smartphones is voorzichtigheid geboden. Geprepareerde NFC-tags die over de originele tag van bijvoorbeeld een poster zijn geplakt en deze afschermen, kunnen malware overbrengen naar de mobiele telefoon. In dit geval helpt het alleen om de virusscanner op de mobiele telefoon up-to-date te houden.

NFC voor toegangscontrole gebruiken

Toegangscontrole via RFID-technologie wordt al jaren met succes toegepast. De technologie met lezer en transponder of transponderkaart is echter weinig flexibel.

Vooral voor bedrijven is het altijd een zekere administratieve inspanning om externe bezoekers toegang te verlenen tot bepaalde kantoorruimten.

Daartoe moesten de bezoekers zich eerst bij de poort of de receptie laten registreren en kregen dan speciale toegangskaarten voor het openen van de deuren. Deze bezoekerskaarten moesten bij het verlaten van het pand worden ingeleverd.

Codeslot met RFID-technologie.

Met behulp van slimme NFC-technologie kan dat allemaal achterwege blijven. Met "Key2Share" heeft het Fraunhofer Instituut een standaard ontwikkeld die het beheer van toegangsrechten aanzienlijk vereenvoudigt. Daarbij worden smartphones met NFC als elektronische sleutelkaarten gebruikt.

De informatie over wie wanneer welk gebied mag betreden, wordt weggeschreven naar een bestand waaruit een QR-code wordt gegenereerd. Deze code kan dan gemakkelijk op verschillende manieren worden verzonden. De ontvanger scant de code en heeft met zijn NFC-smartphone onmiddellijk de juiste sleutelkaart in handen.

NFC in de toekomst

Hoe Near Field Communication of NFC-chips zich in de toekomst verder zullen ontwikkelen, kan waarschijnlijk niemand vandaag met zekerheid zeggen. Maar de tendens is dat NFC-technologie steeds meer ingang zal vinden. De smartphone met NFC zal vroeg of laat de portemonnee vervangen. Tegelijkertijd zullen de talrijke plastic kaarten die gewoonlijk in de portemonnee zitten, verdwijnen. Zelfs de identiteitskaart en het rijbewijs in kaartvorm zullen waarschijnlijk niet meer nodig zijn. Dat wordt allemaal vervangen door onze smartphones.

Het laatste bastion van rinkelend kleingeld is dan misschien alleen nog de stamtafel, waar een paar munten van eigenaar wisselen als beloning voor een gewonnen kaartspel. Of komt daar ook een app voor? Hopelijk niet.