Outdoor: schokdempers RC auto afstellen

Bij de schokbrekers kunt u door de keuze voor de schokdemperolie en met verschillende veervoorspanningen het schokdempgedrag individueel instellen. Wanneer u kiest voor een dunvloeibare olie (viscositeit 50) wordt de schokdemper zeer licht. Met een dikvloeibare olie (viscositeit 50.000) wordt de schokdemper zeer hard.

De juiste instelling

De schokdemperveren kunnen met de kartelschroeven of door de opklikbare veervoorspanner op verschillende hoogtes worden samengedrukt en daardoor harder worden ingesteld. Daarnaast kunt u speciale tuningveren gebruiken met verschillende draadsterktes. Daardoor heeft u een groot aantal mogelijkheden het dempgedrag van de schokdemper individueel aan te passen. Hiermee wordt niet alleen het vermogen van het model om oneffenheden in de ondergrond te “overwinnen” beïnvloed, maar ook het rijgedrag in de bochten.

Schokdempers voor 1:10 en 1:8

Wat te doen bij

Wanneer het voertuig overstuurt, moet de demping achter harder (of voor zachter) worden ingesteld. Wanneer het voertuig onderstuurt, moet de demping achter lichter (of voor harder) worden ingesteld.
Oversturend of ondersturend rijgedrag kan ook het gevolg zijn van een ongelijkmatige dwarsstabiliteit van de voor- en achteras doordat de camber niet goed is ingesteld.

Controleren van de schokdempers

Controleer de werking van de schokdempers:
- Til het model aan de achteras naar boven en laat het vallen.
- Het model mag niet tot het eindpunt inveren en slechts één keer uitveren, zonder daarbij na te trillen!
- De schokdempers op de vooras moeten op dezelfde manier worden gecontroleerd.

Schokdempers met veervoorspanners