Duurzaam: raam isolatiefolie

De meeste woningen zijn in meer of mindere mate voorzien van isolatie. In veel gevallen wordt er isolatie aangebracht in de spouw (tussen de binnen- en buitenmuur). Op deze manier houdt u al veel kou buiten. Bij huizen van ca. 30 jaar en ouder speelt er echter ook nog een andere factor mee. Tot en met de jaren ‘80 was dubbel glas namelijk nog niet zo gewoon als nu. Deze woningen zijn vaak nog voorzien van enkel glas.

Dit enkele glas biedt nauwelijks tot geen isolatie, met alle problemen van dien. De kou trekt in deze ruimtes erg makkelijk naar binnen en er is vaak sprake van condensatie op deze ramen (met vocht- en schimmelproblemen als gevolg). Als laatste speelt ook het geluid nog een rol, dubbel glas houdt het lawaai namelijk veel beter buiten dan bij enkele beglazing het geval is.

Wanneer u er thuis liever warmpjes bij zit en niet wilt stoken voor de vogels in de buitenlucht, dan doet u er verstandig aan het enkele glas te isoleren.

Enkel glas vervangen door dubbel glas

Een veel gekozen manier van isolatie is de toepassing van dubbel glas. Het vervangen van enkele beglazing door dubbele beglazing kan in een gemiddelde woning al snel zo’n €280,- per jaar aan energiekosten schelen. Het voordeel spreekt daarmee voor zich.

Er kleven echter ook een paar nadelen aan dubbel glas:

  • de prijs; het vervangen van alle enkele beglazing is een flinke investering.
  • het werk; de installatie van dubbel glas vraagt om een vakman, dit is niet iets wat u zelf kunt.
  • de uitstraling; dubbele beglazing past niet altijd binnen het uiterlijk van de woning. Denk aan oudere woningen of woningen met glas-in-lood.

Isoleren met voorzetramen

Een andere oplossing vindt u in de vorm van een voorzetraam. Dergelijke ramen plaatst u eenvoudig tegen de bestaande beglazing aan. Op die manier ontstaat er stilstaande lucht tussen de beide ramen, wat isolerend werkt. Het voordeel van een voorzetraam ten opzichte van dubbele beglazing is de prijs. Een voorzetraam is aanzienlijk goedkoper. Daarnaast is een voorzetraam weer eenvoudig te verwijderen mocht dit nodig zijn.

Ramen isoleren met isolatiefolie

Het meest voordelige alternatief voor dubbel glas is het gebruik van isolatiefolie. Dit soort folie biedt een vergelijkbaar effect als dubbel glas, maar tegen een fractie van de kosten. Isolatiefolie wordt tegen de originele enkele beglazing geplakt, hierdoor vormt zich een laag stilstaande (isolerende) lucht tussen de ruit en het folie. De isolatiefolie laat zich nagenoeg onzichtbaar aanbrengen op het kozijn en raam. Dit aanbrengen werkt op een vergelijkbare manier als de bekende decoratieve raamfolie.

Voordelen van isolerend raamfolie:

  • Isolatiefolie kost slechts een fractie van de prijs van dubbele beglazing
  • Isolatiefolie is eenvoudig zelf aan te brengen
  • Isolatiefolie is niet tot nauwelijks zichtbaar op het raam