Uitleg: alles over LED lampen

Alles wat u moet weten over LED-lampen

Een slimme bespaarder vervangt zijn verlichting door LED lampen. Maar hoe werkt een LED lamp precies, en wat is er allemaal mogelijk op het gebied van LED-verlichting? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten om de juiste LED-lamp te vinden die aan uw wensen voldoet.

Wat betekent LED?

LED is een afkorting van Light Emitting Diode en daarmee dus een elektronische component, ook wel halfgeleider genoemd. Een LED geeft licht als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting wordt gestuurd. De belangrijkste eigenschappen van een LED zijn het lage stroomverbruik, de lage warmteontwikkeling (ze worden niet zo heet) en de duurzaamheid (gaan 50 keer langer mee dan een gloeilamp).

10 voordelen van LED-lampen

 1. LED-lampen besparen energie
  T.o.v. gloei- en halogeenlampen bespaart u met LED tot wel 90% op uw energiekosten. Ten opzichte van spaar- en TL-lampen bespaart u al snel tot 40% energie. Behalve dat het geld bespaart, bent u milieu-bewust bezig.
 2. Levensduur van LED-lampen is vele malen langer
  Gloeilampen gaan ongeveer 1000 branduren mee, een halogeenlamp 3000, spaarlamp tot 10.000 uur en een TL  lamp heeft maximaal 35.000 branduren. LED-lampen gaan tot maar liefst 50.000 branduren mee!
 3. Direct licht met een LED-lamp
  Een spaar- of TL-lamp heeft een opstarttijd en geeft dus niet direct de volle lichtcapaciteit. Een LED-lamp geeft direct vol licht waar u dat nodig heeft.
 4. Warmteontwikkeling bij een LED-lamp is veel minder 
  Een gloeilamp zet maar 10% van de energie om in licht, de rest gaat verloren aan warmte. Een LED-lamp  zet maar liefst 80% van zijn energie om in licht en wordt daarom veel minder warm.
 5. Voor elke fitting een LED-lamp
  Voor elke traditionele lamp die u nu nog in huis heeft, is er een LED-lamp te koop. Van E14-lampen tot aan TL-buizen. U kunt dus zonder problemen in één keer overstappen naar duurzame LED-verlichting in uw hele huis of bedrijf.
 6. LED-lampen geven nu ook sfeerlicht
  De eerste generatie LED-lampen gaven koud, wit licht. Maar dit is door de jaren heen flink doorontwikkeld. U kunt nu kiezen uit extra warmwit, warmwit, koudwit, RGB en filament-lichtkleuren. Voor elke ruimte en situatie is er een juiste LED-lichtkleur beschikbaar.
 7. LED-lampen kunnen tegen een stootje
  Lampen zijn fragiel. Een gloeilamp gaat nog wel eens kapot omdat hij van glas is en het gloeidraadje is erg gevoelig. Een halogeenlamp mag u bijvoorbeeld niet met uw vingers aanranken. LED-lampen zijn in dit opzicht sterker en robuuster. Ze kunnen tegen een stootje omdat er sterke materialen zoals plastic en aluminium gebruikt worden.
 8. LED-lampen zijn beter voor uw ogen
  Op de werkvloer wordt veel gebruik gemaakt van spaar- en TL-lampen. Door de techniek die in deze lampen zit gaan ze, per seconde, wel honderden keren aan en uit. Zeker als de lampen op hun einde lopen wordt dit als heel irritant en vermoeiend voor de ogen ervaren. De LED-lamp doet dit niet. Zodra u deze inschakelt, verpreidt hij een continu licht..
 9. LED-lampen zijn door de komst van “Internet of Things” nu ook smart
  Nog niet elke LED-lamp is smart, maar het assortiment "slimme" LED-lampen groeit in snel tempo. Een smart-LED-lamp heeft een klein ingebouwd computertje waardoor u de lamp op afstand kunt aansturen (kleurveranderingen, softstart, dimmen enz). Dit computertje maakt via WiFi of een draadloos domotica-protocol (z-Wave, ZigBee) contact met uw smartphone of tablet en geeft u de mogelijkheid om de lamp te besturen of te programmeren. 
 10. LED-lampen zijn gelijk in aanschafkosten als traditionele lampen
  In begin van het LED-lamptijdperk waren de lampen een stuk duurder. Die tijden zijn voorbij, want qua prijs doen ze niet meer veel onder voor gloeilampen. En dat terwijl een LED-lamp tot wel 50 keer langer meegaat. 

Hoeveel geld bespaart u met LED-lampen?

LED lampen zorgen voor 90% energiebesparing t.o.v. traditionele gloeilampen. Een voorbeeld: 

We nemen een 60W gloeilamp en zetten daar een 10W LED-lamp tegenover (vergelijkbare lichtopbrengst). Als vast gegeven stellen we dat de beide lampen ongeveer 5 uur per dag branden, per jaar is dat 1.825 branduren. Als u deze branduren vermenigvuldigt met de wattages van de lampen, dus 60W x 1.825 komt uit op 109.500 W per jaar voor één gloeilamp. Voor een LED lamp is dit 18.250 Watt.

U betaalt in Nederland de verbruikte stroom per KW. Dit zou dus voor de gloeilamp 109,5 KW zijn en voor de LED-lamp  slechts 18,3 KW. Een KW kost in Nederland ongeveer 0,25 eurocent. Voor de gloeilamp betaalt u dus €27,37 per jaar en voor de LED-lamp  slechts € 4,60.

Dit betekent een besparing van € 22,77 per jaar door één gloeilamp in huis te vervangen! Gemiddeld hebben we 10 gloeilampen in huis. Door deze allemaal te vervangen door LED-lampen, bespaart u maar liefst € 227,70 per jaar op uw energiekosten! Een andere belangrijke besparing is de levensduur. Een gloeilamp gaat gemiddeld slechts 1.000 branduur mee. In ons rekenvoorbeeld had u deze al moeten vervangen, terwijl de LED-lamp nog jaren meegaat.

Rekenvoorbeeld besparing LED-lamp t.o.v. gloeilamp
  Gloeilamp 60W LED-lamp 10W
Branduren per jaar (o.b.v. 5 uur per dag) 1.825 uur 1.825 uur
Verbruikt vermogen per jaar 10.9500 W = 109,5 KW 18.250 W = 18,3 KW
Prijs van KWH = € 0,25 (gemiddeld) 109,5 x € 0,25 = € 27,37 18,3 x € 0,25 = € 4,60
Kosten per jaar per lamp € 27,37 € 4,60

Hoeveel branduren gaat een LED-lamp mee?

LED-Lampen kunnen tot wel 50.000 branduren meegaan. Dit komt omdat de LED geen licht geeft door middel van een gloeidraad, zoals bij de gloeilamp. Een LED lamp brandt zodra er in de juiste richting stroom op de diode gezet wordt. De elektronen bewegen in de halfgeleider en deze beweging zorgt voor licht. Dit kost weinig stroom, en de warmteontwikkeling is ook veel lager dan bij de traditionele gloeilamp: een LED zet namelijk 80% van de stroom om in licht, een gloeilamp daarentegen zet slechts 10% van de stroom om in licht en wordt loeiheet. Hierdoor is deze erg kwetsbaar. Een LED-lamp kan daarom ook beter tegen een stootje.

Overzichtstabel van de levensduur van verschillende lampen
Type lamp Gloei Halogeen TL LED
Gemiddelde levensduur in branduren 1.825 uur 1.825 uur 15.000 uur 25.000 uur

De kleurtemperaturen van LED-lampen

LED-lichtkleur wordt ook wel kleurtemperatuur genoemd. De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt aangegeven in Kelvin(k). Hoe hoger de kleurtemperatuur (dus hoe meer Kelvin), hoe koeler het licht.

De eerste generatie LED-lampen werd als koud en kil ervaren. Deze kwamen niet onder de 4.000 Kelvin. Het aantal Kelvin werd langzaam teruggebracht, maar nog steeds gaven de gloei- en halogeenlampen warmer en sfeervoller licht. Frustrerend! Totdat ze in het verre oosten LED’s gingen ontwikkelen die een lichtkleur van 2.700 Kelvin konden geven. De kleur extra warmwit was geboren en de strijd met traditionele verlichting kon worden aangegaan omdat een standaard gloeilamp ook ongeveer 2.700 graden Kelvin geeft.  

Overzichtstabel van de beschikbare lichtkleuren van LED-lampen
Kleurtemperatuur Kelvin
Filament 2200K
Extra warm wit 2700K
Warm wit 3000K
Neutraal wit 5000K
Koel wit 6500K

Wattage en lumen

De lichtstroom van een LED-lamp  wordt weergegeven in lumen maar moet u nu naar watt of lumen kijken als u LED-lampen met gloeilampen vergelijkt? Bij een LED-lamp worden ook de lumen vermeld. Lumen geven de lichtstroom aan die bij gelijke energie in elke richting door de lamp wordt uitgezonden. Eigenlijk zegt het hoe krachtig de lamp is op een bepaalde afstand van de lamp. Hiermee bepaalt u of een lamp krachtig genoeg is om aan het plafond te hangen als u ook licht ter hoogte van de vloer wilt hebben. Hoe meer lumen, hoe krachtiger de lamp. Uiteraard moet u ook rekening houden met de stralingshoek van de LED-lamp. Hoe kleiner de hoek, hoe kleiner de ruimte die belicht wordt. De stralingshoek wordt altijd vermeld door de fabrikant.

Maar hoe zit het dan met wattage? 
Om een gelijkwaardig LED-lamp voor uw traditionele gloeilamp te vinden moet u kijken naar het aantal lumen die de LED-lamp geeft. Het aantal watt zegt niets over de lichtopbrengst van uw LED-lamp en dit is dus appels met peren vergelijken. Het is verplicht voor de fabrikanten om het aantal lumen te vermelden op de verpakking. Zo kunt u dus altijd een eerlijke vergelijking maken bij de aanschaf van een LED-lamp. In onderstaande tabel kunt u zien waar u naar moet kijken bij aanschaf van een LED-lamp.

Overzichtstabel wattage versus lumen
Wattage (gloeilam) Gloeilamp (lumen) Halogeen (lumen) Spaarlamp (CFL)(lumen) LED (lumen)
15 watt 90 119 125 136
25 watt 220 217 229 249
40 watt 415 410 432 470
60 watt 710 702 741 806
75 watt 935 920 970 1055
100 watt 1340 1326 1398 1521
150 watt 2160 2137 2253 2452
200 watt 3040 3009 3172 3452

Soorten LED-lampen

Kan ik al mijn lampen vervangen door LED-lampen en zoja welke fittingen zijn er allemaal? Het korte antwoord is ja. Voor nagenoeg elke fitting is er een LED-lamp beschikbaar. Niet helemaal zeker welke fitting u heeft? Hieronder een overzicht van alle fittingen uit ons assortiment.

E27 fitting (de grote fitting)

Deze lampen hebben nog steeds, de door Thomas Edison in 1909 bedachte, schroefdraadfitting van 27mm breed. In Nederland bekend als de normale lamp. Door de schroefdraadfitting zijn deze eenvoudig in en uit te draaien, als ze afgekoeld zijn tenminste! Deze lampen zijn er in vele soorten en maten: kogel, bol, reflector en spot. De wattage loopt uiteen van 1 t/m 35 watt. Ook kunt u kiezen uit verschillende lichtkleuren, zoals warmwit als sfeerverlichting of koudwit voor werkplaatsverlichting. 

Kenmerken
Fitting Schroefdraad, 27 mm breed
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 35 watt
Vorm Peer, kogel, bol, spot en reflector
Lichtkleur Warmwit, koudwit, filament en RGB
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer
Toepassing Plafonnière, werklampen, buitenlampen enz.
Installatie Makkelijk, lamp naar rechts in de fitting draaien

E14 fitting (de kleine fitting)

De E14-schroeffitting is ook bedacht door Thomas Edison en heeft een breedte van 14 mm. Deze fitting kennen we in de volksmond als kleine fitting en deze wordt met name gebruikt in schemerlampen, afzuigkappen, koelkasten en andere plekken waar minder ruimte is én minder licht nodig is. De meest bekende vorm van de E14-lamp is wel het peertje of kaars die we vaak als sfeerverlichtinggebruiken. E14 is verkrijgbaar in de kleuren warmwit, koudwit, filament en RGB. De meeste lampen zijn, in combinatie met een LED-dimmer, dimbaar. Dit wordt altijd aangegeven door de fabrikant.

Kenmerken
Fitting Schroefdraad, 14 mm breed
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Kaars, kogel, spot, reflector en staaf
Lichtkleur Warmwit, koudwit, filament en RGB
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer
Toepassing Plafonnière, werklampen, buitenlampen enz.
Installatie Makkelijk, lamp naar rechts in de fitting draaien
Kenmerken
Fitting Steek/draaipootjes, 10 mm uit elkaar
Diameter 50 mm
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Spot en reflector
Lichtkleur Warmwit, koudwit en RGB
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer
Toepassing Plafondspots, inbouwspots
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken en kwartslag draaien

GU5.3 / MR16 fitting (de 12V-spotjes-fitting)

GU5.3 fitting wordt ook wel MR16 genoemd en is ontworpen voor een 12V-spot met een diameter van 50 mm. De spots werken met een trafo die de spanning van 230V terugbrengt naar 12V gelijkspanning. Door de lage voltage zijn de spots veel gebruikt in badkamers, keukens en buitenhuis, zoals de tuin of onder de dakrand van uw huis. Op deze plekken is het gevaarlijk om te werken met 230V, vanwege een verhoogde kans op kortsluiting door vocht. De LED-spots zijn in alle lichtkleuren verkrijgbaar en dimbaar met een LED-dimmer.

Kenmerken
Fitting Steek/draaipootjes, 5.3 mm uit elkaar
Diameter 50 mm
Spanning 12 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Spot en reflector
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Plafondspots, inbouwspots
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken

GU4 / MR11 fitting

Deze spot is hetzelfde als de GU5.3, alleen de diameter is 35 mm en niet 50 mm. Ze zijn speciaal ontworpen voor plekken met weinig ruimte, zoals vitrinekasten.

Kenmerken
Fitting Steek/draaipootjes, 5.3 mm uit elkaar
Diameter 35 mm
Spanning 12 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Spot en reflector
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Plafondspots, inbouwspots en vitrinekasten
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken

G4 fitting (12V steeklampjes-fitting)

De G4-steekfitting komt voor in sfeerverlichting, bureaulampen, staande lampen, afzuigkappen, etc. Oorspronkelijk waren deze lampen gebaseerd op de halogeentechniek, maar tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in LED. De lampjes werken op 12V en kunnen dus niet rechtstreeks op 230V aangesloten worden. De verlichting gebruikt een trafo die de spanning omvormt naar 12V. Als u wilt dimmen, heeft u een LED-dimmer en LED-driver nodig . De G4-LED-steeklampjes zijn verkrijgbaar in de lichtkleuren warmwit en koudwit. De energiebesparing t.o.v. een halogeenlamp is groot. Een 25W halogeenlamp kunt u vervangen door een 2,2 W LED-lamp. Dit is een besparing van maar liefst 22,8 W op één lampje.

Kenmerken
Fitting Steekpootjes, 4 mm uit elkaar
Spanning 10 - 30 volt
Vermogen 1.3 t/m 3 watt
Vorm Lampje
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Sfeerverlichting, bureaulampen, staande lampen en afzuigkappen
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken

GX53 fitting (de platte-schijf-fitting)

De GX53-fitting is ontworpen voor erg moeilijk bereikbare plekken, zoals onder een plank van een kast, keukenkastjes of in het interieur van een boot. Door de geringe hoogte van slechts 24,5 mm zijn de lampen perfect weg te werken en eenvoudig te monteren met 4 schroefjes. Vroeger alleen verkrijgbaar in spaarlampen, maar nu ook in LED. Nog energiezuiniger en met minder warmteontwikkeling. Daarbij stralen LED’s naar beneden stralen en niet alleen rondom, zoals spaarlampen doen. De GX53-LED-lamp is verkrijgbaar in warmwit, koudwit en zijn in de meeste gevallen dimbaar (let wel: dit moet aangegeven zijn door de fabrikant).

Kenmerken
Fitting Steekpootjes, 53 mm uit elkaar
Spanning 230 volt
Vermogen 2.5 t/m 15 watt
Vorm Platte schijf
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Keuken- en boekenkastjes, bootinterieur en moeilijk bereikbare plekken
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken en kwartslag draaien

G9 fitting (steeklamp fitting)

Vroeger alleen verkrijgbaar in halogeen, nu ook in LED. De pootjes staan 9 mm uit elkaar en werken op 230V. Het voordeel bij dit type lamp is dat u geen trafo nodig hebt. Handig, want op sommige plekken is daar ook geen ruimte voor. De oude G9-halogeenlampjes zijn ook één op één te vervangen door LED en als u ze wilt dimmen, heeft u alleen een LED-dimmer nodig. Uiteraard moet u nog wel dimbare G9-LED-lampjes kopen. Ze zijn verkrijgbaar in de lichtkleuren warmwit en koudwit.

Kenmerken
Fitting Steekpootjes, 44 mm uit elkaar
Spanning 10 - 30 volt
Vermogen 1.3 t/m 3 watt
Vorm Lampje
Lichtkleur Warmwit en koudwit
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer en LED-driver
Toepassing Sfeerverlichting, bureaulampen, staande lampen en afzuigkappen
Installatie Makkelijk, lamp in de fitting steken

R7s fitting (de staaflamp fitting)

Van oorsprong een halogeenlamp die u vooral tegenkomt in schijnwerpers (bouwlampen). Het zijn glazen staafjes van 78 mm of 118 mm breed, met aan beide uiteinden een rond gat welke u tussen twee klemmen plaatst. Deze klemmen staan een beetje onder druk en houden de lamp op zijn plaats. Uiteraard is hier nu ook een LED-variant van die heel veel energie bespaart. Het nadeel van de LED-lampen is dat deze groter zijn dan de halogeenstaafjes. U moet dus wel de ruimte in de armatuur hebben om ze te kunnen plaatsen. De R7s-LED-lampen zijn in warmwit en koudwit verkrijgbaar en zijn met de juiste LED-dimmer te dimmen.

Kenmerken
Fitting Klemverbinding, 78 mm t/m 118 mm uit elkaar
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Staafjes in lengtes van 78 mm en 118 mm
Lichtkleur Warmwit, koudwit en filament
Dimbaar Ja, i.c.m. een LED-dimmer
Toepassing Bouwlampen en schijnwerpers
Installatie Makkelijk, de lamp tussen de klemmen plaatsen

LED-filamentlampen: De nieuwe variant voor een retro sfeer

LED-filamentlampen worden ook wel retro-LED-lampen genoemd. Deze lampen brengen de sfeer van de ouderwetse gloeilamp terug in uw huiskamer. Deze LED-lampen zijn, net als gloeilampen, voorzien van gloeidraden die een sfeervolle, warmwitte lichtkleur afgeven. Deze nieuwe generatie is ook dimbaar, te bedienen met een speciaal ontworpen LED-dimmer.

Waar kunt u deze prachtige retrolampen zoal gebruiken? Ze zijn perfect geschikt als sfeerverlichting voor in de woonkamer, de serre, slaapkamer, in restaurants en in tal van andere bedrijven.

Slimme LED-lampen: Licht bedienen met uw smartphone & tablet

Door het fenomeen “Internet of Things” is de ontwikkeling van LED-lampen in een stroomversnelling geraakt. “Internet of Things” is een begrip voor apparaten die door middel van internet met elkaar verbonden kunnen worden. Dit zou een oplossing kunnen bieden voor veel situaties waarin u zou willen dat uw verlichting automatisch zou aan gaan. Bijvoorbeeld als het donker wordt.

LED-lamp fabrikanten hebben niet stil gezeten en er zijn al veel smart-LED-lampen verkrijgbaar, zoals de Philips Hue en Osram Lightify. Deze slimme lampen maken, via WiFi of een domotica-protocol in combinatie met een gateway, verbinding met uw smartphone of tablet. De installatie is erg eenvoudig. U hangt de gateway in uw netwerk en vervangt uw traditionele lampen door smart-LED-lampen. U downloadt de app van het merk en meldt uw lampen aan en geeft ze een naam. Bijvoorbeeld: woonkamer, keuken, slaapkamer, entreehal, etc. De slimme LED-lampen zijn er in warm-/koudwit-licht maar ookRGB. Met RGB creëert u voor elke stemming de juiste de lichtsfeer.

Kenmerken
Fitting E27, E14, GU10 en LED-strips
Spanning 230 volt
Vermogen 1 t/m 10 watt
Vorm Peer, kaars, kogel, bol, spot, reflector en LED-strips
Lichtkleur Warmwit, koudwit en RGB
Dimbaar Ja, i.c.m. een gateway, smartphone of tablet
Toepassing Huis en tuin