NAS, USB en printer servers

Het tijdperk van 1 computer per huishouden is echt voorbij. Kinderen hebben vaak een eigen PC op hun kamer en als u ’s avonds op de bank zit heeft u waarschijnlijk een laptop op schoot. Maar om voor elke PC een printer of externe harde schijf aan te schaffen is natuurlijk onzin, hier zijn servers voor. En dit zijn geen grote bakbeesten meer zoals vroeger, vaak zijn ze nog kleiner dan de externe harde schijf zelf.
Nu zijn er verschillende servers op de markt die een apparaat toegankelijk maken voor al uw netwerkgebruikers, wij hebben de meest voorkomende voor u op een rijtje gezet.


Printserver

Wilt u alleen een printer delen in uw netwerk, dan bent u met een printserver al snel klaar. Dit handige apparaatje sluit u aan op uw netwerk met behulp van een netwerkkabel. De andere kant beschikt over een USB-uitgang waar u uw printer op aansluit. Met simpele software krijgt u toegang tot de printer en kunt u printen. Soms is er zelfs geen software nodig en beschikt de printserver zelf over een interface (vaak web-based).
Heeft u een draadloos netwerk? Geen probleem! Er zijn ook draadloze printservers op de markt die volgens hetzelfde principe werken, alleen beschikken deze over een antenne in plaats van een ethernet-poort.


USB-server

Hetzelfde principe als de printserver alleen dan uitgebreider. Dit apparaat beschikt over één of meerdere USB-poorten en kan naast een printer bijvoorbeeld ook externe harde schijven aansturen. Ideaal als u ook bestanden in uw netwerk wilt delen en u niet beschikt over een file-server.
Ook van de USB-netwerkserver zijn draadloze varianten. Let dan wel op de snelheid wat de USB-server aankan. Bij een printserver maakt dit niet veel uit, maar als u grote bestanden wilt kopiëren, kan de snelheid van uw draadloze USB-server een wereld van verschil maken.


NAS-server

Een Network Attached Storage server, oftewel een NAS-server, is in feite een file-server. Met het eigen besturingssysteem kan een NAS-server veel doen: van back-ups maken tot downloaden. Sommige NAS-servers kunnen zelfs een harde schijf herbergen en deze dan via RAID laten draaien. Ideaal voor het “zwaardere werk”, maar wat is dan het verschil met een “normale server”? NAS-servers zijn aanzienlijk kleiner en vaak energiezuiniger dan de traditionele server. Maar ook thuisgebruikers maken tegenwoordig dankbaar gebruik van een NAS-server. Filmliefhebbers kunnen zo gebruik maken van een Bit Torrent client en als u bestanden wilt delen is de FTP-serverfunctie een uitkomst.
Naast de ruimte om harde schijven in bouwen, beschikken deze alleskunners vaak ook over USB-poorten / eSATA-aansluitingen, waar u uw externe harde schijven ook op kunt aansluiten om zo uw bestanden gemakkelijk te delen of te benaderen.