Welke adapter heb ik nodig?

Een adapter, ook wel netvoeding genoemd, gebruikt u om elektrische apparatuur van stroom te voorzien. Dit kan zijn om het apparaat (bijvoorbeeld een laptop) op te laden als de accu leeg is. Daarnaast maakt apparatuur zonder een accu ook vaak gebruik van een dergelijke adapter. Als uw adapter kapot gaat of als u deze verliest, dan is dat natuurlijk vervelend. Gelukkig kunt u deze adapter eenvoudig vervangen. Maar hoe weet u welke adapter u nodig heeft?

Waar moet ik op letten?

Een adapter levert de juiste spanning en stroom aan een apparaat. Deze elektriciteit komt meestal gewoon uit het stopcontact en wordt omgezet (het Engelse woord ‘adapted’) voor het juiste apparaat.

Er zijn vier zaken waar u op moet letten bij een adapter:

  1. Ingangsspanning (de input, in volt)
  2. Uitgangsspanning (de output, in volt)
  3. Geleverde stroom (de output, in ampère) / Geleverde vermogen (de output, in watt)
  4. Benodigde connector

Al deze informatie vindt u normaal gesproken op de oude adapter of in de technische gegevens van het apparaat waarvoor de adapter dient.

In dit voorbeeld gaat het om de volgende specificaties:

  • Ingangsspanning: 100 – 240V/AC
  • Uitgangsspanning: 15V/DC
  • Geleverde stroom: 1,6 Ampère (1600 milli-ampere)
  • Geleverde vermogen: 24 Watt
  • Benodigde connector: Center positive

Stap 1. Ingangsspanning (Input)

Wanneer u het apparaat gewoon binnen Nederland of België gebruikt, dan is de gebruikte ingangsspanning (de bron) vrijwel altijd de 230V/AC netspanning uit het stopcontact. De meeste in Nederland/België geleverde adapters werken gewoon met deze spanning. In de meeste gevallen maakt een fabrikant de adapter zelfs zo dat deze werkt met spanningen tussen de 100V/AC en 240/AC. Op die manier kan de adapter ook in andere landen (met een andere netspanning) worden gebruikt.

Stap 2. Uitgangsspanning (Output)

Ieder elektrisch apparaat heeft een bepaalde spanning nodig om te functioneren. De fabrikant heeft het apparaat zo ontworpen dat deze alleen met deze specifieke spanning werkt. Een te hoge- of te lage spanning kan het apparaat beschadigen. Zorg er daarom voor dat de nieuwe adapter exact dezelfde uitgangsspanning levert als het origineel! Een adapter levert vrijwel zonder uitzondering een gelijkspanning (DC). Dit wordt grafisch weergegeven als een liggend streepje met een liggende stippellijn er onder of simpelweg met het = symbool.

Stap 3. Geleverde stroom (Output)

Naast de juiste spanning heeft een apparaat ook stroom nodig. De stroom is hierbij het best te vergelijken met de hoeveelheid elektriciteit die het apparaat nodig heeft. De spanning moet altijd gelijk zijn aan de originele adapter. De geleverde stroom mag wel hoger zijn, maar niet lager. Een apparaat neemt namelijk zelf de benodigde hoeveelheid stroom tot zich. Is er meer stroom voorhanden dan benodigd, dan schaadt dit het apparaat niet. Zorg er daarom bij de keuze voor een adapter altijd voor dat deze minimaal dezelfde hoeveelheid stroom kan leveren als het origineel. Bijvoorbeeld; als uw originele adapter 2000mA levert, kunt u deze prima vervangen door een exemplaar dat 3000mA levert. Een adapter van 1000mA kan weer niet omdat deze te weinig stroom voor uw apparaat levert.

Stap 4. De juiste connector

Als de adapter qua stroom de juiste waarden levert, dan moet alleen nog de juiste connector (stekker) worden gekozen. Hoewel u in de praktijk vaak dezelfde connector tegenkomt, is dit geen garantie dat het voor uw apparaat ook de juiste is. Kijk dit daarom vooraf goed na.

Bij twijfel over de connector kunt u natuurlijk ook kiezen voor een universele adapter met meerdere connectoren. Knutselt u veel met elektronica, dan is een dergelijke adapter sowieso handig om in huis te hebben. 

Welke adapter voor mijn laptop?

Bent u op zoek naar een adapter voor uw laptop? Dit zijn adapters speciaal voor laptops

TIP: Bent u in het bezit van een Apple Macbook, dan doet u er verstandig aan de adapter te vervangen door exact dezelfde als de originele adapter.

Voor alle andere laptops kunt u een officiële adapter van dezelfde fabrikant gebruiken, maar ook een universele adapter is een goede keuze. Vaak bespaart u flink wat geld door te kiezen voor een universele adapter. Bij een universele laptop-adapter is de spanning meestal instelbaar. Ook worden hier veelal meerdere connectoren meegeleverd, waardoor u ook hier niet snel misgrijpt.

Welke adapter voor mijn telefoon?

De keuze voor een smartphone-adapter is niet lastig. De meeste smartphones maken gebruik van de micro-USB-standaard, waardoor vrijwel alle adapters onderling uitwisselbaar zijn. Dit komt voort uit een Europees besluit om deze connectoren te standaardiseren. Om snel opladen van uw smartphone te garanderen kiest u het beste voor een zo hoog mogelijke laadstroom. Uw smartphone regelt namelijk zelf hoeveel stroom deze afneemt van de adapter. Kies voor een laadstroom van minimaal 1000 mA, maar beter nog wat meer. De uitgangsspanning is vrijwel altijd 5V/DC.

De uitzondering op deze regel is Apple. De iPhones zijn namelijk uitgerust met ofwel een 30-polige-connector (iPhones tot en met de 4e generatie) of een Lightning-connector (vanaf de 5e generatie iPhone). Bij een Apple-toestel doet u er goed aan om te kijken of de adapter door Apple gecertificeerd is. Bij Conrad geven wij dit weer met de toevoeging ‘Made for Iphone ‘.