Vervang zelf uw motorolie

Waarom olie vervangen?

Een goed oliepeil en schone olie zijn essentieel voor een goedlopende motor. Het smeert de motor en houdt hem tevens koel. Ook houdt olie uw motor schoon door bijvoorbeeld roetdeeltjes e.d. te filteren middels het oliefilter. U kunt uw oliepeil dagelijks controleren, blijft deze op peil dan is er niets aan de hand zou u denken, maar helaas gaat olie niet eeuwig mee. Olie verliest namelijk zijn eigenschappen door bijvoorbeeld oxydatie en vermenging met water / brandstof. Ook het oliefilter gaat niet eeuwig mee. Door bijvoorbeeld slijtagedeeltjes van de motor en verbrandingsresten te filteren raakt het filter verstopt en werkt het niet meer naar behoren.

Het is dus van groot belang dat u naast de olie op peil houden ook uw olie en oliefilter regelmatig vervangt. Garages en dealers raden over het algemeen aan uw olie te vervangen rond de 15.000 km. Nu kunt u uw auto naar een garage brengen, maar waarom geld uitgeven als het heel eenvoudig is om het zelf te doen?

Olieafzuigpomp

Het hoeft geen vies karweitje te zijn en met de hedendaagse gereedschappen kan zelfs een leek in een handomdraai olie verversen. Denk bijvoorbeeld aan een olieafzuigpomp, steek simpelweg een slang in uw peilstokingang en de olie wordt uit het carter weggezogen zonder dat het nodig is om zelf onder de auto te kruipen en vies te worden.

Oliefiltersleutel

Zelfs het oliefilter wordt gemakkelijk vervangen met behulp van bijvoorbeeld een oliefiltersleutel. Plaats simpelweg een band of ketting rondom het oliefilter en zet deze vast. Zo kunt u met relatief weinig inspanning het oude oliefilter demonteren en een nieuwe monteren.

Olie verversen hoeft niet duur te zijn

Het is niet meer nodig om uw olie te laten verversen door een dure garage, met wat inspanning en de juiste gereedschappen kunt u dit voorheen vieze karweitje in een mum van tijd zelf klaren

Enkele gereedschappen die olie vervangen aanzienlijk gemakkelijk maken: