Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Handgereedschap: onmisbaar voor uw bedrijf

    Ook al is er voor bijna elke activiteit een geschikt apparaat, handgereedschap is onmisbaar in werkplaatsen en op bouwplaatsen. In onze gids vindt u een overzicht van de meest gebruikte handgereedschappen en nuttige tips over waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.


    Schroevendraaiers en steeksleutels

    Schroevendraaiers

    Waarschijnlijk het meest gebruikte gereedschap van allemaal is de schroevendraaier. Er zijn modellen in alle denkbare maten en met verschillende aandrijvingen. Sleuf- en kruiskopschroevendraaiers zijn in bijna elk huishouden te vinden. Daarnaast zijn er bijzonder kleine versies verkrijgbaar die bedoeld zijn voor mechanisch precisiewerk en modellen die geïsoleerd zijn tegen elektrische schokken.

    Speciale schijven zoals Torx of Pentalobe zijn vaak nodig voor reparaties aan elektrische apparaten. Een schroevendraaierset met de meest gangbare speciale aandrijvingen is dan een goede investering. Schroevendraaiers die kunnen worden uitgerust met verwisselbare bits zijn bijzonder praktisch.

    Steeksleutels

    Een dopsleutelset is handig voor het werken met zeskantige bouten. In combinatie met een ratel kunnen de bouten worden aangedraaid met een veel hoger koppel dan mogelijk zou zijn met een schroevendraaier. Dopsleutels zijn een standaard onder de handgereedschappen en zouden deel moeten uitmaken van elke goed uitgeruste werkplaats.


    Moersleutels en ringsleutels

    Zeskantige en vierkantige schroeven kunnen ook worden vast- of losgedraaid met een steeksleutel of ringsleutel. De zogenaamde combisleutel is een combinatie van steeksleutel en ringsleutel en combineert de voordelen van beide handgereedschappen. 

    Bijzonder is de verstelbare sleutel, waarvan de breedte traploos instelbaar is.


    Slaggereedschap en tangen

    Effectinstrument

    Het klassieke slaggereedschap is de hamer. Hij is verkrijgbaar in veel verschillende varianten:

    Ze variëren van gewone hamers tot rubberen hamers en speciale modellen voor dakdekkers tot grote mokers voor sloopwerkzaamheden.

    Er zijn ook bijzonder fijne hamers voor fijn plaatwerk. Naast hamers omvat het slaggereedschap ook handbeitels, centerponsen en bijlen.


    Tangen

    Tangen worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt: loodgieters gebruiken pijptangen en waterpomptangen, terwijl elektriciens zijsnijtangen, krimptangen en platte en ronde neustangen nodig hebben. Tangen worden onderverdeeld in snijdende en grijpende modellen.


    Handzagen en handboren

    Handzagen

    Een elektrische zaag of een boormachine is niet altijd nodig. Voor bijna elk materiaal is er een geschikte handzaag of ten minste een zaagblad.

    In de elektrische installatie kunnen lege buizen en in de sanitaire installatie koperen of kunststof buizen met het juiste gereedschap snel op de gewenste lengte worden gebracht. 

    Handboren

    Voor bijzonder fijn werk gebruiken professionals graag een handboormachine. Hiertoe behoren speciale tappen die worden gebruikt voor het maken van zeer klein of fijn schroefdraad.

    Dergelijk handgereedschap wordt ook gebruikt om een defecte schroefdraad te herstellen.


    Vijlen en snijgereedschap

    Vijlen

    Vijlen kunnen worden gebruikt om oppervlakken recht te maken en randen te breken. Voor zachte materialen kunnen ook raspen worden gebruikt, die behoren tot de spaanverwijderende handgereedschappen en zijn grover dan gewone vijlen. 

    Snijgereedschap

    Snijgereedschap daarentegen kan worden gebruikt om een materiaal in één keer door te knippen. Deze groep gereedschappen omvat plaatscharen, boutenscharen en diverse speciale scharen.


    Speciaal gereedschap

    Naast conventioneel handgereedschap zijn er diverse speciale gereedschappen beschikbaar. Met behulp van een momentsleutel kunnen schroeven met een nauwkeurig ingesteld koppel worden aangedraaid. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het verwisselen van een wiel.

    Striptangen en kabelmessen zijn populair bij elektriciens en elektronici, omdat hiermee snel de draden van een kabel kunnen worden gestript.

    Pincetten behoren ook tot de speciale gereedschappen die horlogemakers of fijnmechanici vaak nodig hebben.

    Ander speciaal gereedschap is bijvoorbeeld afstel- en buiggereedschap.


    Waar moet ik op letten bij het kopen van handgereedschap?

    Bij de aankoop van gereedschap is kwaliteit verreweg het belangrijkste criterium. De eisen die professionele vaklui stellen zijn meestal veel hoger dan die van een doe-het-zelver. Gereedschap van lage kwaliteit gaat niet lang mee en kan een gevaar worden voor de gebruiker. Vaak wordt te zacht materiaal gebruikt voor schroevendraaiers en moersleutels. Daardoor wordt het gereedschap al na een paar keer gebruik onbruikbaar.

    Daarom kunt u het beste meteen kiezen voor handgereedschap van gerenommeerde fabrikanten. Speciaal voor doe-het-zelvers zijn er gereedschapssets die een selectie van hoogwaardig gereedschap bevatten en een prijsvoordeel bieden in vergelijking met het individueel kopen ervan.

    Naast handgereedschap vindt u in ons assortiment ook vetspuiten, intrekspiralen en kabeldispensers.


    Onze praktische tip: keurmerken en normen zijn kwaliteitsindicatoren        

    Bij de aankoop van nieuw gereedschap geven keurmerken en normen een indicatie van de kwaliteit. Gereedschap dat voldoet aan de DIN-norm voldoet aan de hoogste eisen. 

    Ook het door de TÜV verleende GS-keurmerk wijst op een goede kwaliteit. Gereedschap voor elektrische installaties moet VDE-gekeurd zijn.


    Veelgestelde vragen over handgereedschap

    Hoe snijd ik een draad met een tap?

    Om met de hand een binnendraad te snijden, hebt u de juiste tapset, een tapsleutel en wat olie nodig. De eerste stap is het boren van een gat op het punt waar de schroefdraad moet komen. Een tapset bevat altijd drie afzonderlijke tappen. 

    Neem eerst de voorsnijder. U herkent hem aan de ring op de schacht. Klem de boor in de kraansleutel en maak hem nat met een beetje olie. Nu kunt u de schroefdraad grof voorsnijden. Draai hiervoor de kraan langzaam en gelijkmatig en zorg ervoor dat de boor recht ingeschroefd wordt. 

    In de volgende stap neemt u de middensnijder, die twee ringen op de as heeft. Herhaal het draaien zoals bij de voorsnijder. 

    Tot slot wordt de afwerkingsfrees gebruikt. Deze is te herkennen aan het feit dat er geen ring op de schacht zit. Herhaal het indraaien en blaas tot slot de doorgesneden schroefdraad uit met perslucht, zodat er geen spanen in achterblijven.

    Waarop moet ik letten bij het gebruik van een momentsleutel?

    Als algemene regel geldt dat een momentsleutel niet mag worden gebruikt met een steelverlenging. Bovendien is het raadzaam de sleutel niet buiten het meetbereik te draaien om schade te voorkomen. Voordat de momentsleutel weer in de koffer wordt opgeborgen, wordt een grondige reiniging aanbevolen. Bovendien moet tijdens de opslag het laagste draaimoment worden ingesteld om het geïntegreerde mechanisme te ontspannen.