JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Grasmaaiers

 

Altijd een mooi en verzorgd gazon met de juiste grasmaaier, grastrimmer, robotmaaier of verticuteermachine

Voor het onderhoud van gazons is een goede grasmaaier onontbeerlijk. Regelmatig maaien zorgt er niet alleen voor dat de grasmat er weer netjes uitziet, het voorkomt ook mosgroei en het zorgt voor dikker en steviger gras. Welke type maaier u kiest is niet alleen afhankelijk van de grootte van het grasoppervlak, ook wensen ten aanzien van comfort spelen mee. 

Welke grasmaaier?

Er is op dit moment een brede keuze aan traditionele handmaaiers, die ideaal zijn voor kleine gazons, en elektrische-, accu- en benzinemaaiers waarmee u een groter grasveld prachtig strak krijgt.

Zoekt u vooral gemak? Dan bieden robotmaaiers uitkomst. Deze gaan niet alleen volautomatisch zelfstandig aan de slag, ze beschikken ook over verschillende maaiprogramma’s en zijn bovendien via smartphone en tablet te bedienen.

Daarnaast helpen handige grastrimmers en verticuteermachines het gras in topconditie te houden. 

In het volgende overzicht lichten we de verschillen tussen alle typen maaiers toe.

Handgrasmaaier of kooimesmaaiers

Dit is de ‘klassieker’ onder de grasmaaiers, maar fungeert niet minder effectief dan elektrisch aangedreven exemplaren. Bij het voortduwen zorgen roterende messen voor het afsnijden van het gras.

Een arbeidsintensief klusje, maar voor velen prima te doen als het om wat kleinere grasmatten gaat (50-200m2). Handmaaiers vergen weinig onderhoud, nemen weinig ruimte in beslag, zijn milieuvriendelijk en bovendien goedkoop. Ze zijn instelbaar in verschillende snijhoogtes en tegenwoordig hebben de nieuwste machines een ingenieus mechanisme waardoor het maaien soepeler gaat. 

Elektrische maaiers en accumaaiers

Dit zijn veruit de populairste maaiers. Deze machines zijn licht, compact en beschikken over een aandrijving op netstroom waardoor de maaiklus weinig inspanning kost. Het maaien gaat via een cirkelmaaisysteem waarbij de roterende lucht het gras omhoog tilt en een draaiend mes dit vervolgens afsnijdt. Een aangekoppelde bak of zak vangt het gras meteen op. Er zijn ook machines met een ‘mulch’-optie dat het gras fijnmaalt en terugstrooit over het gras. Dit zorgt voor natuurlijke voeding en bemesting. 

Elektrische maaiers zijn ook verkrijgbaar met een accu. Ze bieden dezelfde voordelen, maar er hoeft niet gemaaid te worden met een netsnoer. Dat biedt niet alleen een veilige werkomgeving, netstroom in de buurt van het gazon is niet nodig en het bereik is daardoor groter. De accu’s zijn bij de meeste modellen uitneembaar en worden opgeladen via een apart laadstation. De maaitijd is wel beperkt, dus ze zijn niet erg geschikt voor grote grasoppervlakken van 600m2 of meer.

Benzinemaaiers

Dit zijn de krachtpatsers onder de grasmaaiers. Deze modellen beschikken niet alleen over een krachtige aandrijving via een ingebouwde benzinemotor, ze zijn ook zwaarder en robuuster uitgevoerd.

Voor het bewerken van grote grasvelden, ruwe of hobbelige terreinen en lastig bereikbare graskanten zijn ze erg geschikt. Ook maaien ze een stuk sneller en effectiever dan elektrische modellen, maar dat gaat wel gepaard met een hoog geluidsniveau en meer onderhoud. De meeste maaiers zijn voorzien van geavanceerde instellingen en een zelfrijdfunctie. U heeft keuze uit modellen met een stillere tweetaktmotor of echte alleskunners met een viertaktmotor. 

Robotmaaiers

Volautomatisch het gras laten maaien? Het kan. Robotmaaiers trekken zelfstandig hun banen via vooraf ingestelde begrenzingsdraden in de tuin. Veruit de meeste typen werken met een oplaadstation van waaruit de robotmaaier vertrekt en naartoe terugkeert als zijn accu bijna leeg is. Deze maaiers zoeken hun eigen weg, gaat vanzelf om obstakels heen en nemen ook hellingen. Rechte stroken of random patronen; alles is eenvoudig in te stellen en u kunt ze vaak ook een week- of maandprogramma laten afdraaien.

Ingebouwde veiligheidssystemen zorgen ervoor dat bij optillen de maaier stilvalt en de meeste merken hebben een aparte beveiliging tegen diefstal. 

Grastrimmers

Voor het bijsnijden van het gras op lastig bereikbare plekken of langs de gazonkanten zijn grastrimmers erg geschikt. Het gras wordt ‘geknipt’ door een roterende nylon draad die onder een beschermkap zijn werk doet. Ze hebben als voordeel dat ze ook nat gras kunnen bewerken. Voor gewoon tuinonderhoud zijn elektrische en accu-aangedreven grastrimmers aan te raden. Professionals in de groenvoorziening kiezen vaak voor krachtige benzine grastrimmers en bosmaaiers.

Zowel voor de lichtere als zwaardere modellen wordt altijd aangeraden gepaste bescherming te dragen. 

Verticuteermachines

Gazons belucht u een tot twee keer per jaar om verstikking en verzuring door mosgroei te voorkomen. Met dit ‘doorharken’ van de grasmat wordt mos verwijderd en graswortels worden opgesneden zodat zuurstof en voedingsstoffen weer toegang krijgen.
Dit kan met een verticuteerhark, maar elektrische verticuteermachines maken het werk een stuk minder zwaar. Verticuteerders zijn voorzien van een messenwals die u op een bepaalde diepte instelt. Net als bij een grasmaaier bewerkt u het gras in banen waarbij u ook nog een keer overdwars gaat.

Voor kleine tot middelgrote gazons zijn 1-assige verticuteerders erg geschikt, de 2-assige modellen worden vooral ingezet bij grotere grasvelden.

Naar boven