bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is gassolderen?

Gassoldeerbouten zijn veelzijdig en kunnen onafhankelijk van de stroomvoorziening worden gebruikt. Afhankelijk van het model zijn zij geschikt voor precisiewerk in de elektronicasector of voor zacht en hard solderen van metalen. Hieronder vertellen wij u de voor- en nadelen van gassoldeerbouten en wat belangrijk is bij het kopen van een gassoldeerbout.

Welke soorten gereedschap voor gassolderen zijn er?

Bij het gassolderen worden als gereedschap soldeerbouten en gasbranders of soldeerlampen gebruikt. Met een gassoldeerset kunt u alle werkzaamheden uitvoeren die met een elektrische soldeerbout mogelijk zijn. Het gereedschap bevat een tank of patroon gevuld met butaangas. Net als bij een gewone aansteker wordt het gas ontstoken door een piëzo-ontsteking. De resulterende vlam verhit dan de soldeerpunt. Met een gasbrander of een soldeerlamp wordt gesoldeerd met de open vlam. Deze gereedschappen zijn niet geschikt voor het solderen van kleine elektronische componenten, maar worden bijvoorbeeld gebruikt voor het solderen van koperen buizen. Er zijn ook soldeerboutsets waarbij u de soldeerstift kunt verwijderen en met een open vlam kunt werken.  

Butaangas wordt gewoonlijk gebruikt voor zachtsolderen. Voor hardsolderen daarentegen wordt een mengsel van butaan en zuurstof of acetyleen en zuurstof gebruikt om de vereiste hogere temperaturen te bereiken.

Wat zijn de voor- en nadelen van gassolderen?

Een voordeel van soldeerbouten die werken met butaanaanstekergas is hun grote flexibiliteit. De apparaten kunnen overal worden gebruikt, een extra stroomvoorziening is niet nodig. Er zij echter op gewezen dat de temperatuur van dergelijke soldeerbouten weliswaar kan worden ingesteld, maar onderhevig is aan aanzienlijke schommelingen. Voor het solderen van gevoelige elektronische componenten is een fijn afstelbaar elektrisch soldeerstation dus de betere keuze. Anderzijds bereikt de soldeerstift van een gassoldeerbout sneller de bedrijfstemperatuur dan zijn elektrische tegenhanger. Bovendien is er geen storende kabel tijdens het werken. Door de hoge mogelijke temperatuur is een gassoldeerset ook perfect voor het verwijderen van soldeerverbindingen die niet meer nodig zijn.

Wat is het verschil tussen hard- en zacht solderen?

Het verschil tussen hardsolderen en solderen is de temperatuur die tijdens het werkproces moet worden toegepast en het gebruikte soldeer. Men spreekt van zachtsolderen wanneer de werktemperatuur lager is dan 450 °C. Bij hardsolderen daarentegen worden temperaturen tussen 450 en 900 °C bereikt. In beide gevallen wordt het materiaal niet gesmolten. De eigenlijke verbinding wordt gemaakt door het soldeer, dat een oppervlakte-legering vormt met het basismateriaal. 

Voor welke materialen kan hardsoldeer worden gebruikt?

Hardsoldeerprocessen kunnen worden gebruikt voor een breed scala van verschillende materialen. In combinatie met universele soldeer- en vloeimiddelen kunnen bijvoorbeeld koper en nikkel, alsmede de overeenkomstige legeringen, staal, edele metalen en ijzerhoudende materialen met de gebruikelijke procédés worden gesoldeerd. Voor aluminium, aluminiumlegeringen, harde metalen en materialen zoals chroom, wolfraam en tantaal zijn daarentegen speciale soldeer- en vloeimiddelen vereist. Titaan, zirkonium, beryllium en zelfs glas en keramiek kunnen ook worden gesoldeerd, maar daarvoor zijn speciale soldeerprocédés nodig, naast geschikte soldeer en vloeimiddelen.

Tips voor het kopen van gassoldeerbouten

Alvorens tot aanschaf over te gaan, is de vraag welk gereedschap eigenlijk nodig is: een gassoldeerboutset, een gasbrander of een soldeerlamp? Er moet rekening worden gehouden met de maximaal haalbare temperatuur. Een ander belangrijk criterium is het beschikbare gasgehalte, waarvan ook de bedrijfstijd afhangt. Setaanbiedingen die naast een soldeerbout ook nuttige accessoires omvatten, zijn bijzonder praktisch. Voor elke behoefte is er een passende set: het aanbod reikt van de voordelige basisset tot de professionele gassoldeerset in de hoogste kwaliteit en met een uitgebreide uitrusting. Soldeerbouten waarbij de soldeerstift kan worden verwijderd om met een open vlam te solderen, zijn bijzonder praktisch voor doe-het-zelvers. Door hun flexibiliteit zijn deze toestellen uitermate geschikt voor bijvoorbeeld modelbouw. In ons assortiment vindt u een grote keuze aan verschillende soldeerbouten en soldeerlampen, evenals bijpassende accessoires.

Onze praktische tip: Zorg voor voldoende ventilatie!

Bij verbranding van butaan ontstaan gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom mogen gassoldeerbouten en gasbranders nooit in gesloten en ongeventileerde ruimten worden gebruikt. Zorg er daarom bij het solderen altijd voor dat er voldoende luchtverversing is in de ruimtes waar u werkt. 

Veelgestelde vragen over gassolderen

Wat zijn de verschillen tussen solderen en lassen?

Tijdens het solderen wordt de zogenaamde solidustemperatuur niet overschreden. Dit betekent dat het basismateriaal niet wordt gesmolten. De verbinding tussen twee onderdelen wordt uitsluitend tot stand gebracht via het soldeer, dat een oppervlakte-legering vormt met beide onderdelen. Het voordeel hiervan is dat de eigenschappen van het basismateriaal onveranderd blijven. Een gesoldeerde verbinding is echter meestal niet zo veerkrachtig als een gelaste verbinding. Bij het lassen wordt de solidustemperatuur aanzienlijk overschreden en wordt het basismateriaal gesmolten. Een gelaste verbinding is gewoonlijk even robuust als het basismateriaal zelf. Door de hoge temperaturen kan het materiaal echter kromtrekken.

Waarop moet worden gelet bij het zachtsolderen van koperen buizen?

Eerst knipt u de koperen buis op de juiste lengte. Dan is de eerste stap het ontbramen van de interface. Dit minimaliseert latere stromingsgeluiden en vermijdt corrosiepunten. Alvorens het vloeimiddel aan te brengen, moet het soldeervlak worden gereinigd met een speciaal reinigingsvlies. Daarna kan de fitting worden aangedrukt en de soldeerverbinding met een lasbrander worden verwarmd. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, veranderen veel vloeimiddelen van kleur van grijs naar zilver. Nu kan het soldeer op de rand van de fitting worden aangebracht. Het soldeer smelt en wordt naar binnen gezogen door de capillaire werking tussen de pijp en de fitting. Zorg ervoor dat u de pijp nu niet beweegt, indien mogelijk, zodat de gesoldeerde verbinding niet barst. Zodra de verbinding is afgekoeld, kan de leiding worden geïnstalleerd en onder druk worden gezet.