bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

TL buizen: beproefde lichtbronnen voor grote ruimten

Fluorescentiebuizen hebben zich gedurende lange tijd bewezen voor verlichting van grote oppervlakken en continue verlichting. In tegenstelling tot gloeilampen, die selectief licht uitstralen, stralen fluorescentiebuizen hun licht uit over een groot gebied en worden ze gelijkmatig verdeeld. Ze produceren ook veel minder afvalwarmte dan gloeilampen.

Maar al deze voordelen veranderen niets aan het feit dat TL-buizen steeds meer worden vervangen door energiezuiniger LED-lampen. Deze worden in de volksmond vaak LED TL-buizen genoemd, hoewel die term technisch onjuist is. 
Desondanks zijn tl-buizen nog steeds te vinden in veel openbare gebouwen, kantoren, werkplaatsen en dergelijke. Hoe tl-buizen werken, welke varianten er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf, leggen we graag uit op onze pagina.



TL buizen voor grote oppervlakken in kantoren, fabrieken en werkplaatsen

Tientallen jaren lang behoorden tl buizen tot de populairste en meest gebruikte lampen voor verlichting van grote oppervlakken. Hoewel de verkoop van veel versies nu verboden is of in de nabije toekomst verboden zal worden, zijn tl buizen nog steeds gangbaar in veel professionele omgevingen.

Hieronder vallen productie- en werkplaatsruimten, kantoren en magazijnen, fabrieksvloeren en openbare en medische faciliteiten. Het is belangrijk te weten dat het verbod alleen geldt voor de verkoop, maar niet voor het gebruik van de lampen. Daarom hoeven reeds geïnstalleerde TL-buizen niet onmiddellijk te worden vervangen door LED-buizen.

In het algemeen renderen TL-buizen vooral wanneer zij gedurende langere tijd voor verlichting worden gebruikt. Bij continu gebruik zijn ze energiezuinig en hebben ze een lange levensduur. Veelvuldig in- en uitschakelen daarentegen beschadigt de tl-buizen en vermindert hun levensduur aanzienlijk.

Een verdere ontwikkeling van tl-buizen zijn de compacte tl buizen, beter bekend als spaarlampen, die in veel particuliere huishoudens werden gebruikt voordat de LED-technologie ingang vond. Door hun kleinere afmetingen zijn ze meer geschikt voor gerichte verlichting en worden ze vooral gebruikt in kleinere kamers en woonruimtes.



Hoe werken tl buizen?

Een tl buisproduceert licht op basis van gasontlading. Het is van binnen bekleed met een fluorescerende fosfor en gevuld met een gas dat gewoonlijk een verbinding is van argon en kwik. In plaats van argon werden in het verleden ook neon, cryptum of helium gebruikt. Een tl buis kan niet rechtstreeks op een wissel- of gelijkstroomvoeding worden aangesloten, maar heeft voor het opstarten een voorschakelapparaat nodig. In de meeste gevallen gaat het om een elektronisch voorschakelapparaat (EB), dat in tegenstelling tot een conventioneel voorschakelapparaat (CCG) scoort met een hogere energie-efficiëntie, een beter rendement en minder vermogensverlies, wat bijdraagt tot een langere levensduur van de lamp. Bij spaarlampen is het voorschakelapparaat al ingebouwd, zodat ze rechtstreeks op netspanning kunnen werken.

Wanneer de lichtschakelaar wordt bediend, wekt de ballast een spanning op die het gas doet ontbranden en als elektrische geleider fungeert. 
De door de ontsteking opgewekte warmte doet het kwik (4) in de buis (8) verdampen. Hierdoor ontstaat een zogenaamd lagedrukplasma, d.w.z. een deeltjesmengsel dat een lagere druk heeft dan de aardatmosfeer.

Zodra het voorschakelapparaat stroom door de elektroden (1 en 5) van de lamp stuurt, worden elektronen (2) uitgezonden die de atomen van de kwikdamp exciteren. Dit produceert UV-straling (7). UV-stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog. Zodra zij echter de fosfor raken waarmee de lamp is bekleed (6), wordt zichtbaar licht (3) geproduceerd: de lamp gaat branden.

Kathode (1); elektronen (2); zichtbaar licht (3); kwikatomen (4); anode (5); fosforcoating (6); UV-licht (7); glazen buis gevuld met kwikdamp en inert gas (8).



T5, T8, G5, G13? Verschillende soorten TL-buizen

TL buizen worden aangeboden met verschillende diameters en bodems. De diameter is gestandaardiseerd en wordt aangegeven in achtsten van een inch. Zij worden aangeduid met de letter T (T voor buis) gevolgd door een nummer. Zo staat T5 voor een diameter van 5/8 inch, wat overeenkomt met 16 mm. tl buizen met de aanduiding T8 hebben een diameter van 1 inch (8/8), d.w.z. 26 mm. T8- en T5-fluorescentiebuizen zijn de meest voorkomende, samen met T4-buizen (4/8 inch = 13 mm).

Er zijn ook duidelijke specificaties voor de lampvoeten van TL-buizen en de bijbehorende lamphouders. Het type basis wordt aangeduid met de letter G (plug-in of pin base) gevolgd door een nummer. Het getal verwijst naar de afstand tussen de pinnen die uit de basis steken. Zo liggen de pinnen van een G5-basis 5 mm uit elkaar, terwijl de pinnen van een G13-basis 13 mm uit elkaar liggen. Rechte tl buizen van het type T4 en T5 hebben een G5 lampvoet nodig, rechte lampen van het type T8 en T12 een G13 lampvoet.



Waar moet u op letten als u een tl buis koopt?

Bij de aankoop van TL-buizen zijn de specificaties van de afmetingen en de technische waarden van cruciaal belang. Belangrijke parameters zijn allereerst diameter, lengte en basistype. Lengte en diameter zijn niet van elkaar afhankelijk.

Zo zijn T5- en T8-buizen verkrijgbaar in vele verschillende lengtes tussen 30 cm en 150 cm. De diameter bepaalt samen met de vorm (recht, ring of U-vormig) de basis. Voor rechte T5-buizen zijn bijvoorbeeld G5-voeten nodig en voor rechte T8-buizen G13-voeten.

Als de vorm afwijkt, zijn andere bodems nodig. Ringvormige T5-buizen vereisen bijvoorbeeld een 2GX13- of een G10q-basis. De TL-buis kan alleen in gebruik worden genomen als de voet overeenkomt met de fitting van het armatuur.



Tip: hoe herkent u een conventioneel voorschakelapparaat

U kunt gemakkelijk te weten komen of uw TL-buis is uitgerust met een conventioneel of een elektronisch voorschakelapparaat door deze te observeren. Als de lamp na het inschakelen korte tijd flikkert, is een conventioneel voorschakelapparaat geïnstalleerd. Het flikkeren is het resultaat van verschillende ontstekingsprocessen die nodig zijn om het gas te laten gloeien. Als de lamp flikkervrij start, is het een elektronische ballast.



LED buizen: loont een omschakeling?

Zoals reeds in het begin werd vermeld, worden tl-buizen steeds meer verdrongen door de efficiëntere led-buizen. Om te voldoen aan de strengere energie-efficiëntie-eisen van de EU geldt vanaf 1 september 2023 een verkoopverbod voor de veelgebruikte T8-buizen.

De termijn geldt echter alleen voor de verkoop van de resterende voorraden en niet voor de exploitatie van de tl-buizen. Maar los daarvan is het de moeite waard om te overwegen of aanpassing nu al de moeite waard is.

Hiertoe hebben wij aan de hand van een eenvoudig rekenvoorbeeld het mogelijke besparingspotentieel bepaald indien de bestaande neonbuizen worden vervangen door LED-buizen met een vergelijkbare lichtopbrengst.

Wij hebben ons gebaseerd op fictieve cijfers, maar wel op de werkelijkheid. Deze kunnen echter gemakkelijk worden ingewisseld voor de werkelijk beschikbare gegevens:

In het getoonde rekenvoorbeeld duurt het minder dan 4 maanden voordat de kosten van de conversie zijn afgeschreven. Bovendien zou de vervanging van de 80 tl-buizen een besparing van bijna 3 ton CO2 per jaar opleveren.

Conclusie: De uitgebreide vervanging van bestaande TL-buizen door energiezuinige LED-buizen is een verstandige aanschaf die zich snel terugverdient en zowel het bedrijfsbudget als het milieu ontlast.



Veelgestelde vragen over tl buizen

Vanaf wanneer is de verkoop van fluorescentielampen verboden

Ten gunste van de meer milieuvriendelijke en energiebesparende LED-technologie wordt de verkoop van fluorescentielampen binnen de EU successievelijk verboden. Hogedrukkwiklampen mogen vanaf 1.1.2019 niet meer worden verkocht. Sinds 1.9.2021 geldt een verbod op de verkoop van compacte tl-buizen, dat met ingang van 1.9.2023 wordt uitgebreid tot T8-tl buizenmet een lengte van 60, 120 en 150 cm en tot halogeenlampen met een lampvoet van het type G9, G4 en GY6.35.

Wat zijn de voor- en nadelen van tl-buizen?

Tot de grootste voordelen van TL-buizen behoren hun energie-efficiëntie en lange levensduur. Hoewel ze niet zo energiebesparend zijn als LED-lampen, met 45 tot 100 lumen per watt en een levensduur van ongeveer 20.000 bedrijfsuren, zijn ze aanzienlijk duurzamer en efficiënter dan gloeilampen. Het grootste nadeel is het kwik dat ze bevatten, dat zelfs in lage concentraties schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Om te voorkomen dat er kwik vrijkomt, zijn veel tl-buizen gemaakt met een splintervrij plastic frame. Een ander nadeel is de gevoeligheid van de lampen met betrekking tot het veelvuldig in- en uitschakelen.

Ik wil overstappen op LED-technologie, maar blijf mijn armatuur gebruiken. Kan ik gewoon een LED-buis gebruiken in plaats van de TL-buis?

Dit is mogelijk, maar de vraag is hoe verstandig het is. In veel gevallen is het op lange termijn voordeliger om niet alleen de lichtbron, maar de hele armatuur te vervangen. Er is een breed scala aan LED-buizen met verschillende typen voet, en u vindt er zeker een die in de fitting van het armatuur past. Veel houders, vooral voor oudere TL-buizen, hebben echter een geïntegreerd voorschakelapparaat dat LED-buizen niet nodig hebben voor de werking. In tegenstelling tot TL-buizen kunnen LED-buizen rechtstreeks op de netspanning worden aangesloten. Als de stroom bovendien door een voorschakelapparaat wordt geleid, kost dit energie en uiteindelijk geld.

Wat is het verschil tussen neonbuizen en tl-buizen?

TL-buizen worden vaak ten onrechte neonbuizen genoemd. De twee lichtbronnen hebben echter verschillende structuren en verschillen ook wat betreft de kleur van het licht dat zij produceren. Neonbuizen gloeien rood-oranje op, wat te wijten is aan de emissiviteit van neon waarmee ze gevuld zijn. In tegenstelling tot tl buizen gebruiken ze geen fluorescerend materiaal.