bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat is een 12 V stekkernetvoeding?

Stekkernetvoeding

Plug-in voedingen zijn de perfecte oplossing als het gaat om de ongecompliceerde stroomvoorziening van kleine apparaten. 12V-powerpacks spelen hier een bijzondere rol. Omdat bij deze spanning een voldoende groot vermogen kan worden gebruikt zonder dat de stroom te hoog wordt. Hierdoor hoeven de kabels niet te groot te zijn.

Dit is ook de reden waarom de elektrische systemen in auto's, motorfietsen en dergelijke zijn ontworpen voor 12 V gelijkspanning. Maar ook kleine eilandzonnestelsels met zonneaccumulatoren en bijbehorende verbruikers werken bij voorkeur met 12 V gelijkspanning.

Een stekkervoeding met vaste spanning is zo ontworpen dat deze aan de uitgang een gelijkspanning genereert, bijvoorbeeld 12 V / DC. De twee letters DC staan voor gelijkstroom, wat zoiets als gelijkspanning betekent. In tegenstelling tot de term DC wordt de afkorting AC voor wisselstroom vaak gebruikt voor wisselspanning.

Standaard plug-in voeding met kabel en DC-stekker.

Naar de 12V-stekkervoedingen met vaste spanning

Wat is een instelbare 12 V stekkeradapter?

Instelbare stekkernetvoeding

De uitgangsspanning wordt ingesteld met de gele draaiknop.

Een instelbare 12V plug-in voeding biedt de mogelijkheid om naast de 12 V spanning ook andere uitgangsspanningen te gebruiken. Dit heeft als grote voordeel dat de voedingen voor een grote diversiteit aan verbruikers kunnen worden ingezet.

Daarom leveren de fabrikanten een groot aantal laagspanningsconnectoren zodat voor vrijwel iedere consument de juiste aansluiting beschikbaar is.

Deze veelzijdige stekkervoedingen zijn vooral handig wanneer de verbruikers slechts af en toe in bedrijf zijn. Voordat u het gebruikt, moet u er echter zorgvuldig op letten dat de juiste uitgangsspanning en de juiste polariteit van de connector zijn ingesteld.

Anders bestaat het risico dat de verbruiker of de voedingseenheid wordt vernietigd als de instelling niet correct is.

Naar de instelbare plug-in voedingen

Wat is het verschil tussen gestabiliseerde en niet-gestabiliseerde 12 V plug-in voedingen?

Met een conventionele 12 V plug-in voeding met transformator, gelijkrichter en elektrolytische condensator voor het zeven, was er een onaangenaam neveneffect: als de voeding niet geladen was, zou de uitgangsspanning 16-17 V kunnen zijn.

De oorzaak van dit ogenschijnlijk verkeerde gedrag was de condensator (K), die kon opladen tot aan de piekwaarde van de halve golf. Zodra de powerpack met een geschikte verbruiker was geladen, ging de spanning terug naar de normale waarde van ongeveer 12 V.

Ongestabiliseerde stroomvoorziening

Consumenten met een lage stroombehoefte liepen dan het risico van een te hoge spanning te worden voorzien. Om deze reden zijn er gestabiliseerde plug-in voedingen ontwikkeld die een gestabiliseerde uitgangsspanning leveren. Ongeacht hoe hoog de belasting van een consument is.

Nieuwe plug-in voedingen moeten voldoen aan bepaalde minimumvereisten in termen van efficiëntie en inactief vermogen vanwege de “ErP” ecodesign richtlijn. Deze grenswaarden zijn grotendeels niet meer haalbaar met conventionele stekkervoedingen die een nettransformator bevatten. Daarom worden tegenwoordig vrijwel uitsluitend elektronisch geklokte schakelende voedingen aangeboden. Deze vertonen geen noemenswaardige spanningspieken meer bij stationair draaien.

Wat is een schakelende voeding met 12 V-stekker?

Schakelnetvoeding

In het geval van een geschakelde voeding wordt de 230 V netspanning gelijkgericht met een gelijkrichter (GR) en afgevlakt met een condensator (K1). De resulterende gelijkspanning wordt via een transformator (TR) naar een elektronische schakelaar (transistor) gevoerd.

Deze transistor (T1) opent en sluit het circuit via de primaire spoel van de transformator duizenden keren per seconde. Dit wekt een spanning op aan de secundaire zijde van de transformator, die ook gelijkgericht (D1) en afgevlakt (K2) wordt.

Een regeltrap (RS) zorgt ervoor dat de pulsbreedtemodulatie (PWM) aan de primaire zijde slechts zoveel energie levert als aan de secundaire zijde nodig is.

Een optocoupler (OK) wordt gebruikt om de stuurinformatie over te dragen zodat de galvanische scheiding van de primaire en secundaire zijde behouden blijft. Door de hoge klokfrequentie kunnen de transformator en de laadcondensatoren beduidend kleiner zijn dan bij een conventionele stekkervoeding met transformator.

De geschakelde voedingstechnologie zorgt er dus voor dat de voedingen licht en tegelijkertijd zeer efficiënt zijn.

Wat onderscheidt een 12 V reisstroomadapter?

Vanwege het juiste ontwerp van de schakelende voedingstechnologie werken plug-in reisvoedingen met een zeer breed ingangsspanningsbereik.

Om deze reden maakt het niet uit of de reisstekkervoeding op 110 V / 60 Hz of op 230 V / 50 Hz wordt gebruikt. De uitgangsspanning is altijd hetzelfde.

Alleen de mechanische stekkerverbindingen moeten worden aangepast. Daarom worden veel stekkervoedingen voor op reis geleverd met bijbehorende adapters om de voedingseenheid op alle gangbare stopcontacten te laten werken.

Reis plug-in voeding

Reisstekkervoeding met verschillende stopcontactadapters.

Hoe vind ik de juiste 12 V-voedingsadapter?

Bij het kiezen van een geschikte 12V-voedingsadapter zijn er een paar eenvoudige vragen die u snel en veilig naar het juiste product zullen leiden:

1) Moet het een 12 V vaste spanningstekker zijn?

Als er maar één verbruiker van 12 V moet worden voorzien, is een stroomvoorziening met vaste spanning ideaal. Als de stekkervoeding afwisselend voor meerdere verbruikers met verschillende bedrijfsspanningen moet worden gebruikt, zijn stekkervoedingen met instelbare uitgangsspanning ideaal.

2) Hoe hoog moet de maximale uitgangsstroom zijn?

Als de voedingseenheid slechts voor één verbruiker is bedoeld, kan de maximale uitgangsstroom op deze verbruiker worden afgestemd. Als de verbruiker 800 mA nodig heeft, moet de stekkervoeding ook bij continu gebruik 800 mA kunnen leveren. Door de toleranties van de componenten of in bepaalde bedrijfssituaties kan een verbruiker een hogere vermogensbehoefte hebben dan gespecificeerd. In dit geval is het beter als de voeding een output heeft van 1000 mA en zo betrouwbaar de toegenomen stroomvraag kan dekken.

Als de voeding bedoeld is voor meerdere verbruikers, moet deze worden geselecteerd op basis van de verbruiker met de hoogste stroombehoefte.

Onze praktische tip:

Als alleen de bedrijfsspanning (V) en het vermogen (W) zijn opgegeven voor de te leveren verbruiker, kan de stroom worden berekend. Als de specificaties bijvoorbeeld 12 V en 6 W zijn, kan een stroom van 0,5 A of 500 mA worden berekend met behulp van de volgende formule:

I = P: U (stroom = vermogen: spanning)

      

3) Welke aansluiting heb ik nodig?

Met het blote oog is vaak niet duidelijk of voor de laagspanningsaansluiting van de verbruiker een DC barrel connector met 5,5 / 2,5 mm of 5,0 / 2,1 mm (buitendiameter / binnendiameter) nodig is. Maar zelfs bij de jack-aansluitingen is het niet direct duidelijk welke jack-plug nodig is. Hier moet u in de technische documentatie van de consument kijken welke DC-stekker nodig is. Controleer vervolgens of de benodigde aansluitstekker aan de kabel van de stekkervoeding is bevestigd of kan worden bevestigd.

Als de voedingseenheid bedoeld is voor een grote verscheidenheid aan apparaten, is een exemplaar met een groot aantal aansluitadapters de beste keuze. Zo is er voor iedere consument zeker de juiste connector te vinden.

4) Hoe moet de aansluitstekker gepolariseerd zijn?

Net als bij de DC-stekker, verschilt de polariteit van de stekker van apparaat tot apparaat. Om dit probleem onder controle te krijgen, hebben sommige fabrikanten van voedingen de verschillende connectorpluggen afzonderlijk meegeleverd. De laagspannings-aansluitkabel heeft het benodigde stopcontact waarop de verschillende stekkers kunnen worden aangesloten. Als de polariteit niet correct is, kan de polariteit van de laagspanningsconnector worden gewijzigd door deze simpelweg los te koppelen, te draaien en weer aan te sluiten.