Directe link
  • Header
  • Hoofd menu
  • Content
  • Footer
Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Conrad
  • Bent u een zakelijke klant?
    Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Mijn account

    Inloggen / Registreren

  • Winkelwagen

  • Aanbiedingen › Aanbiedingen ›
  • Conrad Wereld
    Conrad - Your Sourcing Platform
    Aanbiedingen
    Nieuws en inspiratie
    Nieuwe producten
    Verkoper worden

    Eigen merken

    Toolcraft
    Voltcraft
    Tru components
    Renkforce
    Speaka professional
    Sygonix
  • Service

    Voor u uitgekozen services

    Status bestelling
    eProcurement
    Nieuwsbrief
    Garantie
    Cadeaukaart
    Onderwijsvoordeel
    Klantenservice

  • Inkoop

    Alles voor uw inkoop

    eProcurement
    Offertetool
    Orders op afroep
    Direct bestellen
    Product op aanvraag
    Business Plus
  • Bent u een zakelijke klant?
    Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Onze producten
  • Mijn account
  • Verlanglijst
  • Uitloggen
Conrad
  1. Start
bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Smart TV: Onmisbaar voor woonkamer en kantoor

Slimme tv's combineren geavanceerde technologie met een hoog niveau van gebruikerscomfort. Ze worden niet alleen in particuliere huishoudens gebruikt voor amusementsdoeleinden, maar ook in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld voor presentaties. Op deze pagina leest u wat een Smart TV onderscheidt en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.

  • Wat maakt een tv smart?

  • Schermtechnologieën van Smart TV's in één oogopslag

  • Voor welke soorten ontvangst zijn smart-tv's geschikt?

  • Waar moet u op letten als u een smart tv koopt?

  • Onze praktische tip: Bescherm uw smart TV tegen onbevoegde toegang

  • FAQ – veelgestelde vragen over smart tv's

Smart TV in huis


Wat maakt een tv smart?

Smart TV

In tegenstelling tot een gewone TV wordt een Smart TV gekenmerkt door computerachtige kenmerken en functies. Het kan worden aangesloten op het internet en worden gebruikt voor bijvoorbeeld browsen of streamen. Door toegang tot het internet biedt een Smart TV aanzienlijk meer gebruiksmogelijkheden dan een klassieke TV. Er is een enorm scala aan apps, mediabibliotheken, aanbieders van video-on-demand, muziekbibliotheken en streamingdiensten beschikbaar, waarvan de inhoud op elk moment, gratis of tegen betaling, toegankelijk is.

Het scala aan functies van een Smart TV kan in een oogwenk worden uitgebreid en aangepast aan individueel gebruikersgedrag. Toegang tot sociale netwerken is ook gemakkelijk te realiseren. Bovendien heeft bijna elke Smart TV slots voor geheugenkaarten en USB-interfaces waarmee video- of audio-inhoud van SD-kaarten, externe harde schijven of USB-sticks kan worden afgespeeld. In de meeste gevallen wordt de verbinding met het internet tot stand gebracht via WLAN, maar het kan ook met behulp van bijvoorbeeld digitale ontvangers, consoles of mediadongles. In dit geval wordt het een aangesloten TV genoemd. 

Smart TV's worden ook aangeboden samen met zeer functionele afstandsbedieningen die spraakbediening via een geïntegreerde microfoon mogelijk maken. De stemcommando's worden opgenomen en in de vorm van audiosignalen via de internetverbinding doorgestuurd naar een cloud server. Daar worden ze geïnterpreteerd en omgezet in commando's die de TV kan begrijpen. 

Bediening via app en mobiel apparaat wordt steeds populairder. Veel fabrikanten bieden downloadbare toepassingen voor hun smart-tv's die op een smartphone of tablet kunnen worden geïnstalleerd. Dit heeft het voordeel dat het aantal randapparatuur wordt verminderd. Bovendien is de bediening via een aanraakscherm uiterst comfortabel.

  • Smart TV's zijn voorbestemd voor gebruik in de woonkamer vanwege hun diverse functies. Ze bieden niet alleen toegang tot een enorm scala aan tv-programma's, series, films en dergelijke, maar scoren ook punten met een zeer goede beeldkwaliteit. Bovendien zijn ze verkrijgbaar met grote schermdiagonalen en kunnen ze desgewenst worden uitgebreid met luidsprekersystemen, de ideale keuze voor thuisbioscopen.

  • Smart TV's zijn voorbestemd voor gebruik in bedrijven en ondernemingen vanwege hun uiteenlopende functies. Ze maken het mogelijk om op elk moment toegang te krijgen tot inhoud op het internet en bieden een uitstekende beeldkwaliteit. Voor visuele ondersteuning tijdens presentaties of voor het weergeven van reclameboodschappen, een Smart TV kan tegelijkertijd een werkinstrument, informatiemedium en reclamemedium zijn. Sommige apparaten zijn uitgerust met geïntegreerde webcams en microfoons en kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor videochats of videoconferenties met klanten of werknemers.



Schermtechnologieën van Smart TV's in één oogopslag

Smart tv's zijn ontworpen als flatscreen tv's en kunnen hoge resoluties weergeven tot en met Ultra HD. Ze zijn gebaseerd op verschillende schermtechnologieën, die bijna altijd contrastrijke, heldere en scherpe beelden leveren, maar specifieke voor- en nadelen hebben. Daarom is het niet geheel irrelevant op welke technologie een Smart TV is gebaseerd.

  • Ten eerste is elke Smart TV een LCD TV. Dit betekent dat alle huidige schermtechnologieën gebaseerd zijn op de LCD-schermtechnologie, die echter op verschillende manieren kan worden ontwikkeld. LC-schermen bestaan uit pixels met vloeibare kristallen (LCD = Liquid Crystal Display). Bij elektrische spanning veranderen de vloeibare kristallen van oriëntatie en laten ze een bepaalde hoeveelheid licht door. Met elektrische velden kan worden geregeld of ze doorzichtiger of ondoorzichtiger worden. In de meeste gevallen zijn LCD-pixels verdeeld in RGB-subpixels (rood/groen/blauw), waaruit alle andere kleuren kunnen worden gecreëerd. Aangezien LCD-pixels niet uit zichzelf kunnen oplichten, hebben zij achtergrondverlichting nodig, die vroeger werd gerealiseerd met behulp van fluorescentiebuizen. Tegenwoordig worden hiervoor verschillende soorten lichtgevende diodes gebruikt. In dit verband wordt een onderscheid gemaakt tussen een LED TV, een OLED TV en een QLED TV.

  • In een LED TV worden klassieke LED's gebruikt als achtergrondverlichting. De LED's zijn ofwel alleen aan de randen (edge LED) ofwel over het gehele oppervlak achter het scherm (full LED) opgesteld. In principe kan een edge LED TV platter worden gebouwd dan een full LED TV. Hoewel de helderheid niet perfect verdeeld is over het hele scherm, valt dit niet echt op bij kleurrijke bewegende beelden. 

  • Een OLED TV heeft geen vlakke achtergrondverlichting nodig. In plaats daarvan functioneert elke afzonderlijke pixel als een onafhankelijke lichtbron. Dit wordt mogelijk gemaakt door organische lichtgevende dioden (OLED's), die in tegenstelling tot LED's zelflichtend zijn. OLED apparaten bereiken hogere contrasten en dus een betere beelddiepte dan LED apparaten omdat de pixels afzonderlijk kunnen worden geregeld en hun helderheid kan worden aangepast. Als de pixels uitgeschakeld blijven, verschijnen de beeldvlakken in een rijkelijk zwart. LED LCD's produceren geen zuiver zwart, maar een donkergrijze tint, omdat er altijd wat achtergrondlicht doorschemert.

  • QLED-schermen houden het midden tussen LED- en OLED-schermen. Zij kunnen worden beschouwd als een verdere ontwikkeling van LED-schermen, omdat het in principe LED-LCD's zijn. De weergave van kleuren en contrasten wordt echter geoptimaliseerd door een extra laag in het scherm in te bouwen. Dit is een speciale folie die is voorzien van nanodeeltjes, zogenaamde quantum dots. De folie wordt over de LED-filters gelegd, waardoor heldere gebieden nog helderder en donkere gebieden nog donkerder kunnen worden weergegeven.



Voor welke soorten ontvangst zijn smart-tv's geschikt?

Een van de grote voordelen van smart tv's is dat er niet per se een tv-aansluiting nodig is om tv-signalen te ontvangen. Via streaming kan het tv-programma via een app of online mediabibliotheek worden ontvangen en live of time-shifted worden bekeken. Het enige wat nodig is, is een internetverbinding. 

In principe is het echter ook mogelijk om met een Smart TV traditioneel via de kabel (DVB-C of DVB-C2), satelliet (DVB-S of DVB-S2) of aardse antenne (DVB-T of DVB-T2) tv-signalen te ontvangen, mits de bijbehorende tv-aansluiting beschikbaar is. Wij hebben enkele interessante feiten over de drie opvangmogelijkheden op een rijtje gezet:

  • Het kijken naar "gewone" televisie blijft echter populair. Veel openbare, regionale en soms particuliere zenders kunnen via een antenne worden ontvangen. TV-programma's kunnen worden bekeken in HD- of zelfs Full HD-kwaliteit. Veel Smart TV's van de nieuwe generatie zijn uitgerust met triple tuners die de drie gangbare ontvangsttypes ondersteunen, namelijk DVB-T2 HD, DVB-S2 en DVB-C. Als dit niet het geval is, is het mogelijk om over te schakelen naar DVB-T2 HD. Als dat niet het geval is, kunt u zich behelpen met een aparte DVB-T2 HD-tuner.

  • Televisie via de kabel is nog lang niet verouderd. Dit is deels te wijten aan het feit dat in veel woningen nog steeds een kabelaansluiting beschikbaar is. DVB-C biedt een breed scala aan tv-programma's en heeft het voordeel dat de ontvangst minder wordt beïnvloed door weersomstandigheden dan bij DVB-S of DVB-T. De opvolger DVB-C2 werd in 2010 geïntroduceerd en maakt het mogelijk UHD- en 8K-inhoud door te geven. Hoewel DVB-C2 een veelbelovende toekomst heeft, is het nog niet regelmatig in gebruik.

  • DVB-S2 is de verdere ontwikkeling van de satelliettechnologie DVB-S en maakt het mogelijk 30% meer gegevens over te dragen op dezelfde frequentiebandbreedte. DVB-S2 schept dus de voorwaarde voor de transmissie van Full HD- en UHD-televisie via satelliet. Net als DVB-S biedt DVB-S2 het voordeel dat een groot aantal televisiekanalen kan worden ontvangen, zelfs in meer afgelegen gebieden waar geen DVB-C of DVB-T2 beschikbaar is.

Smart TV's bieden overigens standaard een HbbTV-functie (Hbb = Hybrid broadcast broadband). Met deze functie kan aanvullende inhoud en programma-informatie over TV-programma's worden geladen en live worden geraadpleegd, als een soort teletekst. De uitzending vindt deels plaats via digitale televisie (uitzending) en deels via internet (breedband).



Waar moet u op letten als u een smart tv koopt?

OLED-TV

Niet alle Smart TV's zijn hetzelfde. Er is een breed scala aan tv's die worden aangegeven als smart, maar misschien niet bieden wat u van een smart tv verwacht. Het probleem is dat de term niet duidelijk gedefinieerd is. Er moet in elk geval een internetverbinding en een geavanceerde functionaliteit en bediening aanwezig zijn om van een smart TV te kunnen spreken. Bij de selectie spelen verschillende parameters een rol. Het gaat bijvoorbeeld om de schermdiagonaal: hoe groot moet de TV zijn en is er een voldoende grote zitafstand om een optimaal zicht te garanderen? Verder is het belangrijk om na  te denken over welke schermtechnologie en resolutie de set moet hebben. OLED-tv's scoren punten met briljante kleuren en echte zwartniveaus, maar ze kosten veel en kunnen na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen in de vorm van inbrandeffecten. LED-tv's zijn goedkoper en een goede keuze als u kunt leven met een minder diep zwart beeld. QLED TV's zijn een goed compromis tussen de twee technologieën.

Wat de resolutie betreft, werd Full HD tot enige tijd geleden nog beschouwd als de standaard. Momenteel lijkt dit te worden vervangen door Ultra HD of 4K. Zelfs 8K-tv's zijn al af en toe op de markt, hoewel het aanbod van bijbehorende content nog ontbreekt. Daarom heeft investeren in een 8K-tv nog niet veel zin. Welke resolutie de juiste is, hangt ook af van de schermgrootte en de zitafstand. Op een kleine 37-inch set zie je genoeg op een zitafstand van ruim 2 meter, zelfs in HD-resolutie. Ultra-HD zou hier volledig oversized zijn, vooral omdat de details helemaal niet zichtbaar zouden zijn. Daarom moet de resolutie hoger zijn naarmate het scherm groter is. UHD 4K wordt in ieder geval aanbevolen voor apparaten van 60 inch en groter.


Smart tv met apps

Vooral bij Smart TV's is het de moeite waard om naar het besturingssysteem te kijken. Veel fabrikanten, zoals Sony, Philips en Sharp, gebruiken Android TV, terwijl Samsung vertrouwt op Tizen, LG op WebOS en Panasonic op Firefox OS of My Home Screen. Smart TV-apps van populaire streamingdiensten zoals Amazon Prime Video of Netflix worden meestal door allemaal aangeboden. Het is belangrijk dat de fabrikanten regelmatig updates van de besturingssystemen aanbieden om mogelijke veiligheidslekken te dichten. Veelgebruikte systemen zoals Android TV staan vaker bloot aan aanvallen omdat zij door hun vele gebruikers meer kans op succes beloven.

Het is ook belangrijk dat de apparatuur aan individuele eisen voldoet. Dit betreft onder andere de verbindingen. Er moeten ten minste drie HDMI-poorten beschikbaar zijn om randapparatuur zoals Blu-ray spelers via een HDMI-kabel aan te sluiten. Indien een geluidsinstallatie moet worden aangesloten, moet worden voorzien in passende ingangen. 

Een spraakbesturing kan interessant zijn als u de Smart TV wilt integreren in het Smart Home. Veel tv's ondersteunen Amazon Alexa of Google Assistant en kunnen via spraakopdrachten worden verbonden met andere apparaten in huis.



Onze praktische tip: Bescherm Smart TV tegen onbevoegde toegang

Slimme tv's zijn kwetsbaar voor malware en aanvallen van hackers. Om te voorkomen dat gegevens in verkeerde handen vallen, moeten bepaalde maatregelen worden genomen. Deze omvatten enerzijds het zo snel mogelijk uitvoeren van door de fabrikant aangeboden updates. Verder mogen, indien mogelijk, alleen apps uit de eigen app stores van de fabrikant worden geïnstalleerd. Apps van derden die niet absoluut noodzakelijk zijn, kunt u het beste verwijderen. Het is ook raadzaam gewone browsers zoals Firefox of Chrome te gebruiken, omdat die relatief vaak worden bijgewerkt. Het is ook raadzaam om functies die zelden of niet gebruikt worden, zoals webcam of microfoon, uit te schakelen. Als u geen toegang tot internet nodig hebt, kunt u de verbinding met het netwerk het beste verbreken.



FAQ – veelgestelde vragen over smart tv's

Hoe snel moet mijn internet zijn om Full HD of UHD 4K te ontvangen met een Smart TV?

Voor ontvangst van Full HD wordt een transmissiesnelheid van 16 Mbit/s aanbevolen. Voor UHD 4K moet het minstens 25 Mbit/s zijn, beter 50 Mbit/s.

Wat is het verschil tussen een triple tuner en een twin tuner?

Dubbele tuners ondersteunen altijd slechts één type TV-ontvangst: kabel, antenne of satelliet. Zij maken het mogelijk een programma op te nemen en tegelijkertijd TV te kijken via hetzelfde ontvangstpad. Drievoudige tuners ondersteunen alle drie soorten ontvangst. Het is echter niet mogelijk om tegelijkertijd tv te kijken en op te nemen. Twin-triple tuners zijn een combinatie van triple en twin tuners. Hiermee kunt u tegelijkertijd tv kijken en opnemen en schakelen tussen verschillende ontvangstmodi. Overigens: Twin tuners zijn niet te verwarren met dual tuners, die twee ontvangstmodi mogelijk maken (DVB-S en DVB-T).

Kunnen normale tv's worden opgewaardeerd tot smart?

Als u geen nieuwe tv wilt kopen omdat u een werkende tv hebt, kunt u deze upgraden met een settopbox om meer functies toe te voegen, zoals streamingdiensten of multimedia-apps. Set-top boxes zijn verkrijgbaar bij verschillende aanbieders, waaronder Amazon en Apple.

  • +3500 merken

  • +1.900.000 producten

  • +85.000 zakelijke klanten

  • Gratis inkoopoplossingen

  • Scherpe offertes op maat

  • Klantenservice

  • Bestellen

  • Betalen

  • Garantie & retour

  • Alle onderwerpen

  • * Voorwaarden gratis levering

  • Over Conrad

  • Conrad Your Sourcing Platform

  • Nieuws & Inspiratie

  • Milieubewust ondernemen

  • ISO-certificering

  • Vulnerability Disclosure Program

  • REACH documenten

  • Conrad Diensten

  • Offerte aanvragen

  • e-Procurement

  • Business Plus

  • Gekalibreerd assortiment

  • Snel vinden

  • Merken A-Z

  • Categorieën A-Z

  • Actuele aanbiedingen 🛒

  • Download Center

  • Vacatures

Cookie instellingen
Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Betaalmethoden
  • iDeal
  • Creditcard
  • Automatische incasso
  • Op rekening
Alle betaalmethoden
Social Media

Weergave van alle prijzen excl. btw en excl. verzendkosten.

Weergave van alle prijzen incl. btw en excl. verzendkosten.

  • Gegevensbescherming

  • Veilige betaalmiddelen

  • SSL-versleuteling

  • Geverifieerde Visa & Mastercard veilige code

  • Algemene voorwaarden

  • Impressum

  • Privacy policy

  • Herroepingsrecht

Productvergelijking
Verlanglijst