bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

De Raspberry Pi 3: Populaire single-board computer in de programmering



De Raspberry Pi 3 modellen

De hardware van de Raspberry Pi 3 is beschikbaar in drie modellen: A+, B en B+. Het B-model werd gelanceerd in februari 2016, de B+ in maart 2018 en de A+ in november 2018.

De Raspberry Pi 3 Model A+ is uitgerust met een 64-bit Quad Core processor met een klokfrequentie van 1,4 gigahertz per kern. De chip voor het werkgeheugen heeft een capaciteit van 512 megabyte SDRAM. Het bord heeft een adapter voor Bluetooth 4.2 met een transmissiesnelheid van 26 megabit per seconde. Het draadloze LAN met dualband-modus heeft een transmissiesnelheid van 150 megabit per seconde in de 2,4 gigahertz-band en 1.300 megabit in de 5 gigahertz-band. Het hart van de Maker scene is de 40-pins general purpose input/output GPIO interface. Het gedrag van deze algemene input/output-interface is vrij programmeerbaar en er kunnen diverse rekenmodules op worden aangesloten.

Een universele seriële bus USB 2.0-interface met een overdrachtssnelheid van 300 megabit per seconde is beschikbaar voor aansluiting op externe standaardapparaten. Verder zijn een DSI-displaypoort en een CSI-camerapoort beschikbaar voor visuele communicatie. Audiovisuele overdracht vindt plaats via een HDMI type A, en de vierpins 3,5 mm stereo en composiet video-interface. Het datageheugen, waarop een besturingssysteem is voorgeïnstalleerd, wordt via de Micro SD-interface met de computer verbonden. Stroom wordt geleverd via micro USB met 5 volt en 2,5 ampère.


Raspberry Pi 3 B

Qua ontwikkeling komt de Raspberry Pi 3 Model B vóór de B+. Ondanks dezelfde constructie zijn er dus verschillen in de overdrachtssnelheden.

Het Model B heeft een 64-bit Quad Core-processor met een klokfrequentie van 1,2 gigahertz. De draadloze Bluetooth netwerksnelheid is 25 megabit per seconde. De draadloze LAN-snelheid bedraagt 150 megabit per seconde in de 2,4 gigahertz-band en 433 megabit per seconde in de 5 gigahertz-band. De bekabelde RJ 45 Ethernet-interface is geschikt voor transmissiesnelheden van 10/100 megabit per seconde.


Raspberry Pi 3 B+

Het belangrijkste verschil tussen de Raspberry Pi 3 Model B en de Raspberry Pi 3 Model A is de grootte van de printplaten.

Terwijl het Model A een installatieruimte van 65 x 56 millimeter vereist, heeft de Raspberry Pi 3 Model B 85 x 56 millimeter nodig.

Als uitbreiding van het A+ model is het B+ model uitgerust met vier USB-poorten. Er is ook een RJ 45 Ethernet-interface, geschikt voor transmissiesnelheden van 10/100/1000 megabit per seconde. Deze is ook geschikt voor POE met de bijpassende Compute Module Power Over Ethernet.

Bovendien is de capaciteit van het werkgeheugen 1 GB RAM.



De besturingssystemen voor de Raspberry

Om een besturingssysteem op de Raspberry te kunnen installeren zijn een microSD-kaart van ten minste 2 gigabyte (16 gigabyte wordt aanbevolen), een voedingseenheid voor de stroomvoorziening, een HDMI-scherm met aansluitkabel, eventueel een netwerkkabel voor aansluiting op een router, toetsenbord en muis nodig.

In ons assortiment vindt u een passende selectie startsets.



De Raspberry Pi als interactief klaslokaal

Helaas niet opgenomen in het NOOBS-softwarepakket voor de Raspberry, maar toch het vermelden waard, zijn besturingssystemen voor kindvriendelijk leren. De nadruk ligt op kinderen tussen 6 en 14 jaar om voor hen aan de leeftijd aangepaste inhoud toegankelijk te maken.

DoudouLinux is een Linux-distributie gebaseerd op Debian. Het is een intuïtief leerplatform dat beschikbaar is in vele talen, waaronder Duits. Het ontwikkelingsteam stelt dat het zelfs geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar. Het ondersteunt kinderen in het interactieve leerproces. Het verandert de Raspberry in een leeromgeving en biedt ook enkele arcade- en kaartspellen voor vermaak.

Als besturingssysteem biedt Kano OS een aan de leeftijd aangepast leerplatform om kinderen kennis te laten maken met programmeren op basis van hardware. Het systeem is gebaseerd op de Linux-distributie Debian en is geschikt voor mensen van alle leeftijden die graag spelenderwijs leren. Wanneer de Raspberry voor het eerst wordt opgestart, begint het systeem al met een spelletje om hem te leren kennen. Naarmate het spel vordert, is er een verhaalmodus waarin opdrachten stap voor stap kunnen worden opgelost.

PiNet is een op Linux gebaseerd project dat opvoeders in de schoolomgeving ondersteunt tijdens de lessen. Het biedt een systeem voor de Raspberry Pi 3 voor netwerklogins, het delen van mappen en een centraal besturingssysteem image en is ontworpen om beginnersvriendelijk te zijn.

IchigoJam BASIC RPi is een project om de programmeertaal BASIC te leren met eenvoudige consolecommando's. Het is een eenvoudig hulpmiddel om de Raspberry Pi te besturen. Je kunt er van alles mee schrijven, van "Hello World" tot complexe programma's die de GPIO-poorten gebruiken om hardware aan te sturen.