bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Informatie over onkruidvernietigers

Met onkruidverdelgers kunt u zich moeiteloos ontdoen van onkruid in uw tuin door hitte toe te passen, zonder uw toevlucht te hoeven nemen tot speciale chemische middelen. Ontdek op deze pagina waarop u moet letten bij de aankoop van deze praktische tuinhulpjes.

Onkruidbestrijding: moeiteloos onkruid verwijderen

Wanneer onkruid het gazon verdringt of wild woekerende planten looppaden, terrassen en tuinvloeren onooglijk maken, dan is het tijd om de ongewenste groei te verwijderen. Voor het wieden zijn er tuinhulpen in verschillende uitvoeringen: van kleine handgereedschappen om dicht bij de grond te werken tot gas- of lichtnetscharen waarmee u rechtop kunt werken. Uit liefde voor het milieu moeten chemische onkruidverdelgers worden vermeden; zelfs biologische substraten en concentraten zijn, afhankelijk van hun samenstelling, extreem duur en kunnen giftig zijn voor waterorganismen. Sommige kunnen zelfs allergische reacties of huid- en oogirritatie veroorzaken. Maar hoe moet u te werk gaan als het onkruid u boven het hoofd groeit? 

Onkruidbestrijdingsapparatuur, zoals u die in onze online shop vindt, is ideaal voor het verwijderen van onkruid over grote oppervlakken en op lange termijn. Complex aangelegde paden en terrasvloeren vormen meestal geen belemmering en kunnen moeiteloos worden bevrijd van ongewenste plantengroei. De onkruidbrander, die meestal zijn uitgerust met een lange, ergonomische steel, bieden nog meer voordelen: ze zijn comfortabel in gebruik en ontzien uw rug, ook bij langdurig tuinieren.

Hoe onkruidbranders werken

Het praktische tuingereedschap is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De basiswerking is snel uitgelegd: het onkruid wordt door extreme hitte vernietigd - in het beste geval permanent, zelfs na de eerste behandeling. De plant wordt echter niet direct verbrand, maar de plantencellen worden door de hitte vernietigd, waardoor de plant na verloop van tijd afsterft. Dit betekent weer dat succes niet onmiddellijk zichtbaar is. Het kan enige tijd duren voordat het onkruid volledig verdwenen is, maar in ruil daarvoor is het echt geëlimineerd.

 

Sommige onkruidvernietigers, ook wel "onkruidbranders" genoemd, werken op gas. Dergelijke modellen zijn meestal uitgerust met een piëzo-ontsteking. Eenmaal aangestoken kan de onkruidbestrijding onmiddellijk beginnen. Modellen die op het lichtnet werken, gebruiken elektriciteit om een hittestraal op te wekken die temperaturen van 650° C of meer kan bereiken. Met deze hittestraal kunt u, van een veilige afstand, ongewenste groei elimineren, zelfs op wandelpaden met complexe legpatronen. Afhankelijk van de plantensoort is een korte, eenmalige behandeling soms voldoende; voor hoge, vrij droge soorten zijn meerdere behandelingen met regelmatige tussenpozen raadzaam.

Waar moet u op letten als u een onkruidbrander koopt?

Bij het kopen van onkruidbranders moet u vooral letten op enkele kenmerken, ongeacht of u alleen een kleine tuin onkruidvrij wilt houden of grote oppervlakken van planten wilt ontdoen.

Gebruikswijze: Modellen met netvoeding zijn praktisch omdat u geen speciale accessoires zoals gaspatronen nodig hebt. Hier heeft u echter altijd een (verleng)kabel om u heen waar u op moet letten. Voor op gas werkende modellen zijn speciale patronen nodig. Controleer of deze bij de levering zijn inbegrepen of apart moeten worden aangeschaft. Als een cartridge op is, moet deze worden vervangen.

Ontwerp: Voor langdurige tuinklussen loont het om een gereedschap met een ergonomisch ontwerp te gebruiken. Een voldoende lange steel is belangrijk, zodat u rechtop kunt werken en uzelf niet onnodig belast.

Gewicht: Hoe lichter de onkruidbrander, hoe gemakkelijker u in de tuin kunt werken. Vooral voor het behandelen van moeilijk bereikbare plaatsen is een apparaat met een laag gewicht aan te bevelen om flexibel en comfortabel te kunnen werken. Bij onkruidruimers op gas moet u ook rekening houden met het gewicht van de gaspatroon die u voor elke bewerking met dit apparaat nodig hebt.

Accessoires: Om uw tuin onkruidvrij te maken heeft u wellicht nog andere accessoires nodig. Naast een tuinzak waarin u het onkruid kwijt kunt, behoren bijvoorbeeld een verlengkabel - voor modellen met netvoeding - of gaspatronen - voor onkruidbranders op gas - tot de noodzakelijke uitrusting. 

Als u rekening houdt met deze aankoopcriteria, vindt u o onze website zeker snel een model dat aan uw eisen voldoet.

Onze praktische tip: Dood onkruid op het juiste moment

Snel van onkruid af, maar hoe? Niets is gemakkelijker: de perfecte tijd van het jaar voor zulk werk is de lente. U kunt zich snel ontdoen van sappige, jonge planten, want hier is het voldoende om de hittestraal ongeveer vijf tot tien seconden op de plant te richten. Dit beschadigt de plantencellen zodanig dat de plant na verloop van tijd volledig afsterft. Harde planten met hardere bladeren kunnen meerdere behandelingen nodig hebben. Wees bij het gebruik van onkruidbranders altijd oplettend en werk voorzichtig met de hittestraal. Raak nooit delen van het apparaat aan die tijdens het gebruik heet worden en pas op dat u niet per ongeluk "gewenste" vegetatie vernietigt.

FAQ – veelgestelde vragen over onkruidbranders

Kun je de houtskoolgrill aansteken met een onkruidverdelger?

Sommige onkruidverdelgers zijn eigenlijk geschikt voor dit doel. Let op: Voordat u het apparaat op enigerlei wijze misbruikt, moet u de gebruiksaanwijzing van de fabrikant raadplegen.

Kan onkruid worden vernietigd met een commerciële gasbrander?

De apparaten op gas, die speciaal zijn ontworpen voor het wieden van onkruid, zijn ideaal voor het bewerken van grote oppervlakken en zijn zo ontworpen dat u er veilig en comfortabel mee kunt werken. Het is moeilijk om vergelijkbare resultaten te bereiken met een commerciële gasbrander.

Kunnen tuinen niet gewoon onkruidvrij worden gehouden met chemicaliën?

Met name het gebruik van herbiciden is zeer omstreden en is zelfs verboden op verharde oppervlakken. Glyfosaat is ook een van de herbiciden. Glyfosaat is wereldwijd het meest gebruikte herbicide en is onder vuur komen te liggen vanwege de mogelijke risico's voor mens en milieu. Vooral op particulier terrein, wanneer het te behandelen gebied beheersbaar is, verdienen mechanische en thermische methoden de voorkeur omwille van het milieu. Dit geldt des te meer als u groenten en fruit teelt die bestemd zijn voor consumptie. Het effect van herbiciden en biologische onkruidverdelgers op de plaatselijke fauna, flora en bodemkwaliteit is moeilijk te voorspellen.

Moet de plant volledig afgebrand worden met de onkruidverdelger?

Nee, het volstaat om de hittestraal van de onkruidverdelger slechts enkele seconden op de te behandelen plant te richten. Het doel is niet om de plant in een hoopje as te veranderen, maar om de plantencellen door korte, gerichte blootstelling aan hitte zodanig te beschadigen dat het onkruid vervolgens volledig afsterft - samen met de wortel.

Waarop moet ik letten bij het gebruik van het product?

Om veilig te werken is het belangrijk dat u de instructies stap voor stap volgt en de aanwijzingen van de fabrikant opvolgt. Zorg er altijd voor dat er niemand in de buurt is wanneer u met een onkruidverdelger werkt.

Wat heeft onkruid te maken met de pH-waarde?

Een goed onderhouden tuin is een lust voor het oog en een kleine privé-oase om in te ontspannen. Als bepaalde soorten onkruid zich verspreiden, kan dat te maken hebben met een te hoge of te lage pH-waarde. U kunt deze waarde controleren met een zelftest, maar ook bepaalde planten geven u aanwijzingen over de huidige pH-waarde van de bodem. Uit zogenaamde indicatorplanten kunt u conclusies trekken over de toestand van de bodem.