bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Hittemelders voor bedrijven en particulieren

Brandbeveiliging is een belangrijk onderwerp en wordt in Nederland onder meer geregeld door de verplichting om rookmelders in gebouwen te gebruiken. Maar naast deze detectoren zijn er ook zogenaamde warmtedetectoren. Deze pagina laat zien wat ze onderscheidt van rookmelders, hoe ze werken en wanneer ze nuttig zijn.

 Wat is het verschil tussen een hittemelder en een gewone rookmelder?

Hittemelders werken thermisch, terwijl de meeste rookmelders een optische sensor gebruiken om rookdeeltjes in de lucht te detecteren. Omdat ze optisch reageren op rook hebben ze de naam "optische rookmelders" gekregen.

Een brand kan levens kosten en ernstige materiële schade veroorzaken. Er zijn geen manuele brandmelders in woonkamers en daarom moeten optische rookmelders dienen als brandmelders. Maar hoe belangrijk rookmelders ook zijn, ze kunnen niet in elke kamer worden gebruikt. Brandbeveiligingsvoorschriften vereisen ze in gangen en woonkamers, maar bijvoorbeeld niet in keukens en badkamers. Dat is niet omdat daar geen brand kan uitbreken, maar omdat een klassieke rookmelder veel vals alarm zou geven.

De in de handel verkrijgbare rookmelder meet niet de temperatuur van de omgeving, maar gebruikt een sensor om na te gaan of zich rook in de lucht ophoopt. In de badkamer gebeurt dit echter geheel zonder vuur door de waterdamp bij het baden, en in de keuken zou de bereiding van de lunch regelmatig een alarm veroorzaken. Om dit te voorkomen en toch vroegtijdig te waarschuwen voor een mogelijke brand, zijn er hittemelders. Deze detectoren registreren de temperatuur en kunnen dus indirect dienen als brandalarm.

Belangrijk:

Aangezien rookmelders wettelijk verplicht zijn, kan een hittemelder nooit de rookmelder vervangen. Het kan het beveiligingssysteem aanvullen als een automatische detector, zoals een optionele diefstalbeveiliging.

Thermo-optische rookmelders

Sommige fabrikanten bieden hittemelders aan die zowel thermische als optische rookmelders in één zijn. Thermo-optische rookmelders combineren het beste van beide werelden en worden zo de ideale brandmelder.

Dit is mogelijk omdat optische rookmelders extra thermische sensoren hebben. Dit is de zogenaamde bi-sensor processortechnologie, die maximale veiligheid belooft. Vaak worden thermo-optische rookmelders ook "multi-criteria melders" genoemd.Welke soorten hittemelders zijn er?

In tegenstelling tot het rookalarm wordt al snel duidelijk wat een hitte-alarm is. In detail kunnen twee subtypes worden onderscheiden.

Hittemelder als verschil detector

Bij deze detectoren wordt het interne alarmsysteem geactiveerd als de huidige temperatuur te veel afwijkt van de vooraf ingestelde basistemperatuur. Als bijvoorbeeld 21 graden Celsius was gedefinieerd als de basis en de detector nu 30 graden detecteert, wordt het alarm geactiveerd voor preventieve brandbeveiliging. De warmtedetector is ingesteld om te reageren op de temperatuurstijging per gedefinieerde tijdseenheid. Een snel stijgende waarde wijst waarschijnlijk op brand in de kamer.

Afhankelijk van het seizoen kan de natuurlijke warmte in de kamer schommelen. Op warme zomerdagen wordt de 30 graden snel bereikt - zonder vuur. Daarom kan het gewenste temperatuurverschil op de warmtedetector worden ingesteld.

Warmtedetector als vaste-waardedetector

Als u voor het brandalarmsysteem niet wilt vertrouwen op temperatuurschommelingen, maar een vaste waarde voor het alarm wilt definiëren, gebruik dan deze brandmelders met een vaste temperatuursensor. Deze is meestal ingesteld op 60 graden Celsius om de brandbeveiliging te dienen.

Indien dergelijke hoge temperaturen door de vaste temperatuursensor worden gedetecteerd, is het zeer waarschijnlijk dat een brand de oorzaak is van de temperatuurstijging.Hoe werken hittemelders?

Om bij te dragen tot de brandbeveiliging in de keuken, de badkamer en andere ruimten met natuurlijke rook, hebben thermische detectoren thermistoren.
Een thermistor is niets anders dan een elektrische weerstand die reageert op temperatuursveranderingen. De verandering in temperatuur beïnvloedt tegelijkertijd de weerstand en veroorzaakt reacties.
In dit geval is het het afgaan van een alarm. Een hittemelder heeft natuurlijk een alarmstopknop om uit te schakelen bij vals alarm.

Voor branddetectie gebruiken de waarschuwingsdetectoren altijd twee thermistors per eenheid. De ene is binnenin volledig afgesloten, terwijl de andere in contact staat met de omgevingslucht. In een normale ruimte moeten beide sensoren gelijke waarden registreren.
Als er brand in huis is, wordt de niet afgesloten sensor veel heter en waarschuwt de hittemelder akoestisch en soms visueel via LED. Rookdeeltjes, zoals gedetecteerd door rookmelders, spelen daarentegen geen rol.Hittemelders integreren in een netwerk

Net als bij de rookmelder willen veel gebruikers een draadloze module voor gebruik in het Smart Home. Zo komen er dankzij de app ook pushmeldingen als de draadloze module van de basis hoge warmte meldt.

Er zijn nu veel draadloze hittemelders die, net als draadloze rookmelders, geschikt zijn voor smart home en kunnen worden gebruikt in een gedeeld netwerk. De installatie aan het plafond werkt net als bij elke niet-radiowarmtemelder of rookmelder en de gebruiksaanwijzing geeft uitleg over de installatie via smartphone, tablet en co.Hittemelder met batterij of externe voeding

Net als bij rookmelders zijn er veel hittemelders die op batterijen werken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een CO-detector verbruiken beide systemen relatief weinig energie en kunnen ze met een goede batterij jarenlang betrouwbaar werken. Er worden alkalinebatterijen of lithiumbatterijen gebruikt.

Zowel rookmelders als hittemelders kunnen echter ook via een kabel op het lichtnet worden aangesloten. Alleen een back-up batterij beveiligt het systeem. Voordeel van deze methode: Zelfs de beste lithiumbatterij voor de lange termijn moet op een gegeven moment worden vervangen. Daartoe moet de automatische branddetector worden verwijderd nadat hij aan het plafond is gemonteerd. Deze inspanning wordt geëlimineerd.