bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Meetapparatuur voor schadelijke stoffen: luchtkwaliteit binnen en buiten meten

Luchtvervuiling is een probleem dat ons al tientallen jaren bezighoudt. Het gaat niet alleen om de kwaliteit van de lucht buiten, maar ook binnen. Het motto moet daarom zijn "gevaar herkend, gevaar afgewend". Specifieke meetapparatuur voor schadelijke stoffen biedt ondersteuning.

Lees onze pagina om erachter te komen welke verontreinigende stoffen in de binnenlucht kunnen voorkomen, welke soorten meetapparatuur beschikbaar zijn en hoe ze werken.



Wat is een meetapparaat voor schadelijke stoffen?

Meetinstrumenten voor schadelijke stoffen meten de lekkage of aanwezigheid van bepaalde stoffen, zoals koelmiddelen, formaldehyde, VOC, radon en deeltjes, afhankelijk van het type apparaat. Multifunctionele milieumeters kunnen ook druk, stroom, vacuüm, temperatuur, vochtigheid of radioactieve straling meten.

In de professionele sector worden meetapparaten voor schadelijke stoffen bijvoorbeeld gebruikt als lekdetectoren of installateurshulpmiddelen. Ze worden onder meer gebruikt om koelinstallaties, warmtepompen of gasleidingen te controleren. Daarnaast controleren ze de luchtkwaliteit binnenshuis, bijvoorbeeld in kantoren, en worden ze gebruikt in laboratoria waar, afhankelijk van het type faciliteit, bepaalde maximale grenswaarden in acht moeten worden genomen.

Niet alleen de buitenlucht, maar ook de binnenlucht kan door verschillende verontreinigende stoffen worden vervuild. De bronnen van de toegenomen vervuiling zijn talrijk. De industrie en de toenemende verkeersdichtheid dragen in niet onaanzienlijke mate bij tot het vrijkomen van uitlaatgassen in de lucht. Bovendien was het in de afgelopen decennia gebruikelijk om giftige stoffen te gebruiken in bouwmaterialen, vernis, verf en houtverduurzamingsmiddelen, omdat de schadelijke gevolgen ervan voor de gezondheid soms nog niet bekend waren of niet goed konden worden ingeschat. Tegenwoordig is bekend dat voor de gezondheid schadelijke stoffen uit bouwmaterialen in de binnenlucht terecht kunnen komen en de luchtkwaliteit kunnen aantasten.



Mogelijke schadelijke stoffen voor binnen



Veelvoorkomende meetapparaten voor schadelijke stoffen

In de professionele sector worden altijd milieumeetapparaten gebruikt wanneer de luchtkwaliteit in werkruimten moet worden gewaarborgd. Bijvoorbeeld tijdens de installatie, het onderhoud of de reparatie van koel- en airconditioningsystemen, warmtepompen of verwarmings- en ventilatiesystemen. Vaak zijn zelfs bepaalde maximale grenswaarden voor luchtverontreinigende stoffen wettelijk voorgeschreven.

Digitale monteurs hulpmiddelen

Digitale installatiehulpmiddelen zijn meetapparaten die de bewaking van koelinstallaties en warmtepompen vereenvoudigen omdat zij de functies van verschillende meetapparaten combineren.
Als multifunctionele apparaten bevatten ze verschillende sondes voor het meten van druk, temperatuur, vacuüm of stroom. Uit deze parameters kan een uitspraak worden gedaan over de veiligheid en doeltreffendheid van het desbetreffende systeem.

Real-time gegevensverwerving is met dergelijke apparaten vaak even goed mogelijk als continue metingen. Sommige apparaten zijn uitgerust met Bluetooth- of USB-interfaces. Hiermee kunnen de meetresultaten worden overgebracht naar een tablet of mobiele telefoon. Dit maakt een snelle controle en rapportage mogelijk.


Lekdetectoren / lekdetectoren voor koelmiddelen

Lekkages in koelsystemen kunnen niet altijd worden geroken en gelokaliseerd. Lekdetectoren met een elektrochemische of UV-sensor bieden uitkomst. 
Apparaten met een elektrochemische sensor zuigen wat omgevingslucht in een testkamer op het oppervlak van de sensor, die reageert op zelfs de kleinste hoeveelheden koelmiddel. Het resultaat van de meting verschijnt op het display - eventueel met een waarschuwing.

UV-lekdetectoren zijn bijzonder geschikt om zeer kleine lekken op te sporen: een LED zendt ultraviolet licht uit dat de in het koelmiddel gemengde fluorescerende kleurstoffen doet oplichten.


VOC- und Formaldehyd-Messgeräte

Testapparaten voor VOS en formaldehyde bevatten een elektrochemische sensor die gevoelig is voor vluchtige organische stoffen of vooral voor formaldehyde. Ook hier vindt de meting plaats door het aanzuigen van omgevingslucht en het contact met de sensor. De waarden op het display volgen het schema milligrammen per kubieke meter lucht of ppm.

VOC- en formaldehyde-meetapparaten zijn vaak tegelijkertijd uitgerust als thermometer en hygrometer, waardoor naast luchtverontreinigende stoffen ook de luchttemperatuur en -vochtigheid worden gemeten.

Naar de VOC- en formaldehyde-meetapparatuur »


Radon meter

Vervalproducten van het radioactieve gas radon hopen zich op in fijn stof en kunnen zo worden ingeademd.

Meettoestellen voor radon werken voornamelijk met de diffusiekamer-methode. Hierbij diffundeert het gas door speciale filters in een kleine kamer en hoopt zich daar op aan de wanden.

Deze procedure vergt enige tijd totdat de geïntegreerde detector voor alfastraling een betrouwbare waarde levert.

Radon meetapparatuur met de diffusiekamer methode is daarom voorbestemd voor langdurige metingen van ongeveer een maand of meer.


Deeltjestellers of aërosolmeters

Meettoestellen voor het tellen van deeltjes zijn gebaseerd op lichtverstrooiing, lichtschaduw of directe beeldvorming. Alle drie methoden maken gebruik van lichtbronnen met hoge intensiteit, zoals laserdiodes of halogeenlampen. Ze verlichten de opgezogen deeltjes terwijl ze door de detectiekamer gaan.

Bij lichtverstrooiing wordt het door de deeltjes afgebogen licht gedetecteerd door een fotodetector, terwijl apparaten met lichtschaduw de amplitude van het verstrooide of geblokkeerde licht meten. De directe beeldvorming is gebaseerd op een hoge-resolutiecamera met een grote vergrotingsfactor. Passerende deeltjes worden opgenomen en de resulterende video wordt vervolgens door analysesoftware gehaald die het aantal en de grootte van de deeltjes meet. Als de verlichting van de achterkant van de deeltjes komt, wordt alleen het aantal deeltjes geregistreerd. Directe verlichting heeft als bijkomend voordeel dat de kleur en de vorm van de deeltjes en hun grootte kunnen worden bepaald.


Meetinstrumenten voor ziektekiemen in de lucht

Microbiologische besmetting vereist een meetinstrument dat zowel de binnenlucht verzamelt, de typische laboratoriumomstandigheden biedt om de microben of schimmelsporen te kweken en vervolgens de monsters beoordeelt.

Dit is precies wat luchtmeters doen. Zij zuigen de binnenlucht gedurende vaste perioden op en blazen deze op een standaard laboratorium petrischaaltje met specifieke kweekmedia, de zogenaamde agar.

Moderne apparaten hebben een geïntegreerd geheugen voor het instellen van parameters en meetgegevens.



FAQ – veelgestelde vragen

Zijn er meetapparaten voor schadelijke stoffen die zichzelf kalibreren?

Ja, die zijn er. Meetapparatuur voor verontreinigende stoffen, bijvoorbeeld radondetectoren, kunnen afhankelijk van het ontwerp worden uitgerust met automatische kalibratie en zich aanpassen aan de desbetreffende omgeving. Zo kunnen zeer nauwkeurige gegevens worden geregistreerd en optimale meetresultaten worden bereikt.

Hoe kunnen meetresultaten worden overgebracht naar de PC?

Veel meetapparaten voor schadelijke stoffen bevat een geïntegreerde datalogger. Dit is een processorgestuurd elektronisch apparaat dat gegevens in de tijd of met betrekking tot de locatie registreert. Sommige meettoestellen hebben interfaces met de PC en gebruiken software om de datalogger te activeren en de verzamelde gegevens weer te geven en te analyseren. Dataloggers zijn bijzonder nuttig bij langetermijnbewaking. De geregistreerde gegevens kunnen met elkaar in verband worden gebracht om bijvoorbeeld de verandering van de fijnstofverontreiniging over een langere periode te documenteren.