bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

DAB Radio - overal uitstekende ontvangst

Bent u op zoek naar een digitale radio om de dag te beginnen met uw favoriete zender of om u door het dagelijkse leven te laten begeleiden? Stel uzelf een paar vragen voordat u koopt: Waar staat DAB voor en waar staat DAB+ voor? Welke functies hebben digitale radio's en waar moet u nog meer op letten?


Wat is een DAB-Radio en wat betekent DAB+?

Radio maakt sinds de 20e eeuw deel uit van het dagelijks leven. Lange tijd was analoge radio-ontvangst via VHF (ultrakorte golf) de norm, maar dit veranderde met de digitalisering.

In 1987 ging in de EU het Eureka-147 project van start. Het was gewijd aan het onderwerp digitale radio en presenteerde de nieuwe DAB-norm in 2000. De afkorting DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Vanaf dat moment was het mogelijk om audiosignalen digitaal uit te zenden via een antenne.

Met DAB-apparaten is ontvangst van de transmissiestandaard mogelijk en radiozenders die DAB gebruiken laten hun luisteraars dus genieten van digitale radio. De DAB-norm werd ook na het jaar 2000 verder ontwikkeld.

In 2011 werd DAB+ geïntroduceerd als een verbeterde transmissienorm.

Veel fabrikanten vertrouwen op DAB+ radio's die ook DAB, FM en internetradio kunnen gebruiken. Op deze manier kunt u een grote verscheidenheid aan zenders ontvangen. Deze apparaten worden vaak multifunctionele radio's genoemd. Als u op zoek bent naar een dergelijke radio, zorg er dan voor dat alle gewenste radiotuners beschikbaar zijn voordat u koopt.


Wat is het verschil tussen DAB en DAB+ in detail?

Er zijn duidelijke verschillen op technisch niveau. DAB gebruikt nog steeds de audiocodec MPEG-1, terwijl DAB+ gebruik maakt van MPEG-4. Deze laatste is momenteel de beste audiocodec. Omdat DAB+ technisch op het scherpst van de snede is, is de geluidskwaliteit uitstekend en kan via de coderingsmethode een groot aantal zenders worden ontvangen.

Oudere DAB-radio's kunnen alleen DAB-zenders ontvangen en bieden geen DAB+ zenders. DAB+ radio's kunnen ook worden gebruikt voor andere functies zoals het opvragen van verkeersinformatie of actuele weergegevens.

De DAB+ norm heeft een lagere datasnelheid: er worden slechts 80 kilobytes per seconde (kB/s) verzonden. DAB-radio's ontvangen daarentegen 128 kB/s. Met krachtige terminals zult u echter geen verschil merken. De sterkere compressie heeft zelfs een voordeel: de stations kunnen de ruimte op de frequentieband beter benutten.


Welke soorte DAB-radio's zijn er?

Grofweg worden de apparaten verdeeld in modellen met een vaste installatieplaats en mobiele modellen. De eerste hebben hun plaats in bijvoorbeeld de keuken of de slaapkamer. Ze kunnen vrijstaand of vast gemonteerd zijn. Mobiele radio's zijn bedoeld om mensen in het dagelijks leven te vergezellen en zijn daarom compacter. Sommige hebben bevestigingsmechanismen, bijvoorbeeld voor bevestiging aan een fiets.

In één oogopslag zijn er de volgende DAB-radio's:

 • Tafelradio voor kantoor en woonkamer

 • Radio voor montage onder de kast

 • Keukenradio (ten minste spatwaterdicht)

 • Badradio (spatwaterdicht tot waterdicht)

 • Bouwradio (tot beschermingsklasse IP64)

 • Kofferradio (Retro Look: meestal rechthoekig, compact, inclusief handvat)

 • Zakradio (erg mobiel)


Welke interfaces zijn er?

De ingebouwde tuners voor DAB, DAB+ en eventueel internetradio en FM zijn belangrijk voor de ontvangst van radioprogramma's. Afhankelijk van het model zijn er verschillende en ook aanvullende interfaces.

De belangrijkste interfaces voor signaalinvoer:

 • Antenne

 • AUX-IN (Audio-Line-in voor aansluiting 3,5 mm)

 • integreerde CD-speler

 • kaartenlezer (voor MMC of SD)

 • USB (USB-A, USB-C of Micro USB)

 • RJ45

 • Toslink

 • LAN of Wifi (voor WEB-Radio)

 • Bluetooth

 • Wifi

 • NFC

De belangrijkste interfaces voor de signaaluitgang:

 • Audio-Line-out (aansluiting 3,5 mm of Cinch)

 • Bluetooth

 • USB

 • SD


Welke andere eigenschappen zijn belangrijk?

De kernfunctie van digitale radio's is de ontvangst van DAB of DAB+. De apparaten ontvangen eventueel ook FM-radiozenders en internetradio. Maar behalve radio-ontvangst zijn er nog andere belangrijke kenmerken.


FAQ – Veelgestelde vragen over DAB+-Radios

Is een DAB-Radio een internetradio?

Nee. Om internetradio te kunnen ontvangen, moet een LAN- of Wifi-verbinding beschikbaar zijn. Voor de aansluiting kunnen kosten in rekening worden gebracht. Ontvangst van digitale radiozenders DAB en DAB+ is ook mogelijk zonder internettoegang.

Is een internetaansluiting nodig bij een DAB+-Radio?

Nee. Met een digitale radio kunnen digitale uitzendingen worden ontvangen zonder internet en zonder verdere kosten.

Wat is een DAB-tuner?

De tuner is een ontvangend onderdeel. Het zit achter de ingang voor de antenne en filtert het signaal voor het luisteren.

Hoe werkt een DAB-Radio?

Het digitale programma wordt uitgezonden vanuit een zendmast. U gebruikt een digitale radio voor ontvangst. Een ingebouwde ontvanger, tuner genaamd, zet het digitale programma om in het juiste formaat.

Hoe werkt een DAB-radio in de auto?

Als de radio al is uitgerust met een digitale radio, werkt de ontvangst zoals bij andere modellen. Als alternatief zijn er adapters. Het inkomende digitale signaal wordt omgezet en doorgestuurd naar de oude FM radio. Het geluid wordt uitgezonden op een vrije FM-frequentie.

Wat kunt u ontvangen met DAB+?

Naast de digitale audiosignalen zijn er aanvullende diensten voor beelden en tekst. Zo kunnen bijvoorbeeld actuele weergegevens of sportuitslagen worden opgeroepen. CD-hoesjes in kleur kunnen ook worden weergegeven.