bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Koolmonoxidemelders: Bescherm uw woning en werkomgeving

Er zijn koolmonoxidemelders om mensen te waarschuwen voor koolmonoxide in de lucht. Deze mogen echter niet worden verward met klassieke rookmelders. Ontdek in de gids wat de waarschuwingssystemen precies van elkaar onderscheidt en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.Wat is koolmonoxide en wat doet het met het lichaam?

Koolstofmonoxide is een chemische verbinding van de elementen koolstof en zuurstof en heeft de molecuulformule CO. Koolstofmonoxide bestaat in gasvormige toestand en is ook zeer ontvlambaar.

Koolstofmonoxide ontstaat in het dagelijks leven wanneer koolstofhoudende stoffen verbranden en er onvoldoende ventilatie is. Dit is bijvoorbeeld het geval als een open haard wordt gebruikt en ramen en deuren gesloten zijn. Koolmonoxide ontstaat ook bij barbecueën met houtskool en houtvuur, en bij gasbranders. Olie- of gasverwarming zijn ook bronnen van risico.

De concentratie van het ademhalingsgif wordt aangegeven met de eenheid ppm. Dit staat voor delen per miljoen. De waarde wordt ook weergegeven als percentage, zodat bijvoorbeeld 200 ppm overeenkomt met 0,02 procent.

Bij verhoogde CO-concentraties is schade aan het lichaam te verwachten. Daar zijn oriëntatiewaarden voor:

CO-waarde Lichamelijke effecten
Under 30 ppm Geen; 30 ppm wordt beschouwd als de MAK-waarde (maximale werkplekconcentratie).
200 ppm Lichte hoofdpijn binnen 3 uur
400 ppm Sterke hoofdpijn binnen 2 uur
800 ppm Duizeligheid, misselijkheid en ledematen trillen binnen 45 minuten. Bewusteloosheid binnen 2 uur
1600 ppm Duizeligheid, misselijkheid en ledematen trillen binnen 20 minuten. Dood na 2 uur.
3200 ppm Duizeligheid, misselijkheid en ledematen trillen binnen 5-10 minuten. Dood binnen 30 minuten
6400 ppm Duizeligheid, misselijkheid en ledematen trillen binnen 2 minuten. Dood in 10-15 minuten
12800 ppm Dood in 1-3 minuten


Hoe werken koolmonoxidemelders?

Het apparaat heeft een elektrochemische sensor binnenin die constant de omgevingslucht controleert. In Nederland  zijn er wettelijk voorgeschreven grenswaarden voor koolmonoxide. 
Een koolmonoxidemelder moet op deze specifieke waarden reageren door middel van een alarm binnen een voorgeschreven tijd.

Koolmonoxide concentratie Tijdstip van het alarm
50 ppm Binnen 60 - 90 minuten
100 ppm Tussen 10 - 34 minuten
300 ppm na hooguit 3 minuten

De sensor werkt alleen als hij permanent van stroom wordt voorzien. Dit gebeurt via een netaansluiting of een batterij. Als de koolmonoxidemelder in de buurt van een stopcontact kan worden geïnstalleerd, is er niets tegen deze oplossing in te brengen, maar in veel gevallen is het gemakkelijker om stroom te leveren via een batterij.

Bij sommige koolmonoxidemelders kunnen de batterijen regelmatig door de gebruiker worden vervangen via een batterijvakje aan de achterkant. Veel fabrikanten vertrouwen echter op koolmonoxidemelders met batterijen die 7 of 10 jaar meegaan. De veiligheid wordt hier groter geacht, omdat een zwakke batterij minder vaak voorkomt.

Onze praktische tip: onderhoud is van levensbelang!

Als het alarm niet door de sensor wordt geactiveerd wegens onvoldoende batterijvermogen, lopen mensenlevens gevaar. Daarom moeten zowel koolmonoxide- als rookmelders regelmatig worden gecontroleerd op hun batterijvermogen.

Maar terwijl rookmelders reageren op de rook die bij open vuur ontstaat, reageren koolmonoxidemelders alleen op het gas koolmonoxide. Daarom mogen rookmelders en gasmelders nooit met elkaar worden verward.

Als u niet veel verschillende gevarendetectoren in uw huis wilt installeren, kunt u multi-detectoren gebruiken. Deze apparaten waarschuwen voor verschillende gassen en rook.Er zijn modellen die een zogenaamd pre-alarm hebben. Dit betekent dat zij niet pas voor het gas waarschuwen wanneer de veiligheid acuut in gevaar komt, maar de ruimte bij voorbaat als onvoldoende geventileerd herkennen. In dat geval wordt meestal alleen een visueel signaal gegeven en klinkt er geen geluidsalarm.

Praktisch zijn apparaten die een display hebben en de gemeten waarde te allen tijde weergeven. In dit verband is er vaak ook een intern geheugen dat de gemeten waarden voor een bepaalde tijd opslaat. Dit vergemakkelijkt de evaluatie achteraf.

Nuttige functies voor gebruik in bedrijven

In een bedrijfsomgeving met veel koolmonoxidebronnen kan het ook zinvol zijn om de afzonderlijke melders via radio met elkaar te verbinden. Als er gas ontsnapt, kan een alarm sneller door het hele huis worden gehoord en zo levens redden.

Professionele waarschuwingsdetectoren kunnen rechtstreeks worden aangesloten op een apparaat zoals de gaskachel en zorgen ervoor dat de stroomtoevoer wordt onderbroken wanneer de grenswaarden worden overschreden. Optioneel kunnen apparaten de betreffende leiding ook via een afsluiter vergrendelen.Waar in de kamer is een koolmonoxidemelder geïnstalleerd?

Terwijl rookmelders meestal aan het plafond worden bevestigd, worden koolmonoxidemelders meestal aan de muur of zelfs dicht bij de vloer geplaatst - om een eenvoudige reden.

Rook is lichter dan lucht, stijgt snel op en verzamelt zich aan het plafond. Daarom is dit hun ideale meetpunt. Hoewel koolmonoxide ook iets lichter is dan lucht, stijgt het over het geheel genomen langzamer op. Het heeft dus tijd om zich op te hopen rond het punt van oorsprong.

Daarom moeten gasdetectoren worden geïnstalleerd in de ruimte nabij de mogelijke bron van het gas. Dit kan de muur direct naast de open haard zijn of een ruimte in de kelder in de buurt van de gasketel en de boiler.

Veel modellen hebben alleen een geïntegreerde sensor. Daarom is de installatieplaats van het apparaat ook precies de plaats waar de potentiële gasconcentratie wordt gemeten. Sommige fabrikanten bieden ook koolmonoxidemelders aan met een externe sensor. Dit geeft je wat meer speelruimte bij de installatie.

Het is belangrijk de gasdetector niet direct naast een deur, raam of ventilator te installeren. De luchtcirculatie is op deze plaatsen beter dan in de rest van de kamer. Een te hoge koolmonoxideconcentratie in de ruimte kan dan te laat worden opgemerkt.

Verwante onderwerpen op het gebied van beveiliging en bewaking