bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Arduino Boards » Populair in het onderwijs

Arduino is een fysiek computerplatform dat bestaat uit open source software en hardware. Het kleine en goedkope bord is vooral populair in het onderwijs, maar ook bij veel hobbyisten. Ontdek in onze gids wat een Arduino-bord kan doen, waarvoor het kan worden gebruikt en waar je op moet letten bij de aankoop ervan.



Wat is Arduino?

Arduino is een bijzonder goedkoop computerplatform dat bestaat uit een bord als hardware en diverse software. Het volledige Arduino-systeem is gebaseerd op open-sourcelicenties. Dit betekent dat de broncode van de software en de schakelschema's van de borden vrij toegankelijk zijn en door iedereen kunnen worden gebruikt en gewijzigd.

De Arduino wordt vaak in één adem genoemd met de Raspberry Pi. Dit is echter slechts gedeeltelijk correct. Beide zijn single-board computers, maar daar houden de overeenkomsten op. Terwijl de Raspberry Pi een complete computer is, is de Arduino een microcontroller. De Raspberry Pi draait zijn eigen besturingssysteem en op zijn geheugen kunnen diverse programma's worden geïnstalleerd. Microcontrollerborden zoals de Arduino Uno of de Arduino Nano kunnen daarentegen slechts één programma uitvoeren dat vooraf via de USB-aansluiting in het geïntegreerde flash-geheugen is geladen. De reeks functies kan ook worden uitgebreid met shields. Dit zijn modules die zijn uitgerust met bijvoorbeeld extra sensoren of een Ethernet-poort, en eenvoudig op de printplaat worden gestoken zonder te solderen. Het voordeel van een Arduino microcontroller board is de eenvoudigere programmering, die zelfs voor minder ervaren gebruikers relatief gemakkelijk toegankelijk is.



Waarvoor kunnen Arduino Boards gebruikt worden?

Industrie

Arduino-boards zijn steeds vaker te vinden in industriële omgevingen, waar ze onder meer machines besturen of vulniveaus bewaken.

Smart Home / IoT

De Arduino-microcontroller kan ook worden gebruikt voor IoT- en IIoT-toepassingen. Inmiddels zijn er zelfs boards zoals de Arduino MKR WiFi 1010 die speciaal zijn ontwikkeld voor de eisen van het IoT.

Welke Arduino Boards zijn er?

In de loop der tijd is het aantal Arduino-borden gestaag toegenomen. Die ene Arduino bestaat eigenlijk niet meer. Hier stellen wij enkele van de meest gebruikte borden voor:


Waar moet u op letten als u een Arduino Board koopt?

Bedenk, voordat u tot aanschaf overgaat, waarvoor u het Arduino-bord wilt gebruiken. Voor eenvoudige experimenten volstaat een Uno- of Leonardo-bord. Starterspakketten die alles bevatten wat je nodig hebt om snel te beginnen zijn praktisch. Afhankelijk van het project kunt u het systeem uitbreiden met sensoren of aansluitingen via diverse afzonderlijk verkrijgbare schilden. Voor gebruik in het IoT-gebied is een bord met extra communicatie-interfaces zinvol. Merk op dat niet elk bord WiFi- of Bluetooth-functionaliteit heeft. Als u een Arduino-bord met een cellulaire modem nodig hebt, is uw enige optie momenteel het gebruik van een MKR GSM 1400 of een cellulair schild.


Onze praktische tip: voor het programmeren is een extra computer nodig!

De Arduino is een microcontroller en geen volwaardige PC. Dit betekent dat de programmering niet plaatsvindt op het Arduino-bord. In plaats daarvan moet een computer worden gebruikt om de ontwikkelingsomgeving te draaien.


FAQ – veelgestelde vragen over het thema Arduino

Wat is SPI?

De afkorting SPI staat voor Serial Peripheral Interface. Dit is een synchroon, serieel bussysteem dat werkt volgens het master-slave principe. Andere apparaten of schilden kunnen met een Arduino-bord communiceren via een overeenkomstige interface.

Wat betekent GSM?

Het Global System For Mobile Communications (GSM) is nog steeds de ruggengraat van het Duitse mobiele netwerk. Hoewel er altijd wordt gespeculeerd dat de providers binnenkort het GSM-netwerk zullen uitschakelen en alleen nog 4G of 5G zullen gebruiken, zal GSM nog wel even blijven bestaan vanwege de bijna 100 procent beschikbaarheid.