bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Apple iPads: Mobiel werken, comfortabel surfen, gebruik op school en studie

Met de eerste iPad heeft het bedrijf Apple tablets op de markt gebracht. Intussen zijn de mobiele, handige toestellen een onmisbaar onderdeel geworden van het dagelijkse leven van veel mensen. Vooral het onderling verbinden van verschillende Apple apparaten in een netwerk is een enorm voordeel. 

Een overzicht van de momenteel verkrijgbare iPad-modellen vindt u hieronder.

Is een Apple iPad geschikt voor mij?

Sinds de eerste iPad is er veel gebeurd, niet alleen bij Apple, maar ook in het productassortiment van andere fabrikanten. Dit maakt het niet zo eenvoudig om een beslissing te nemen - ongeacht of u een apparaat wilt vervangen of uw eerste tablet wilt kopen.

Apple biedt momenteel vier verschillende modellen in verschillende prijsklassen, zodat aan elke behoefte kan worden voldaan.

De tabletcomputers van Apple behoren door hun hoge kwaliteit tot de beste op de markt en bieden met het Apple iPadOS-besturingssysteem vele voordelen.

Vooral als u al een iPad of andere Apple-producten hebt, maakt de ongecompliceerde interactie de overstap gemakkelijker en verbetert het de gebruikerservaring.

Maar ook voor Android-gebruikers kan een overstap de moeite waard zijn, omdat u profiteert van een grotere keuze aan apps die perfect zijn ontworpen voor gebruik op de grote beeldschermen.

Overzicht van de verschillende modellen

De vier huidige varianten van de iPad verschillen in meer of mindere mate van elkaar. Alle Apple apparaten maken gebruik van het iOS-besturingssysteem dat we kennen van de iPhone (hier: Apple iPadOS) en kunnen worden bediend via het touch screen met de handen, een TouchPen of de klassieke Apple Pencil. 
Het scherm is ingebed in een aluminium behuizing, die ook fysieke knoppen heeft om de tablet aan en uit te zetten, de homeknop en knoppen om het volume te regelen. 
Het WiFi-only model ondersteunt alle huidige WiFi-standaarden, maar kan alleen buiten WiFi-bereik worden gebruikt via een iPhone hotspot. Als alternatief kunt u kiezen voor de "Cellular" versie, waarmee u gebruik kunt maken van mobiele communicatie met behulp van een nano-SIM kaart.

Technische vergelijking van de modellen

Een directe vergelijking van de technische gegevens van de huidige modellen is te vinden in deze tabel.

  iPad Pro
(3. / 5. Generation)
iPad Air
(5. Generation)
iPad
(9. Generation)
iPad mini
(6. Generation)
Display 11" Liquid Retina oder
12,9" Liquid Retina XDR
10,9" Liquid Retina Display 10,2" Retina Display 8,3" Retina Display
Opslagcapaciteit 128 GB / 256 GB / 512 GB / 1 TB / 2 TB 64 GB / 256 GB 64 GB / 256 GB  64 GB / 256 GB
Chip / Processor

Apple M1 Chip 

8 GB RAM of 16 GB RAM
(bij 1 TB en 2 TB modellen)

Apple M1 Chip

8 GB RAM
 

A13 Bionic Chip A15 Bionic Chip
Camera 12 MP groothoek- en 10 MP ultragroothoek-camera 12 MP Groothoek camera 8 MP 
Groothoek camera
12 MP
Groothoek camera
Frontcamera 12 MP
TrueDepth camerasysteem
12 MP
Ultragroothoek-frontcamera
12 MP
Ultragroothoek-frontcamera
12MP
Ultragroothoek-frontcamera
Aansluitingen USB-C met Thunderbolt ondersteuning
Smart Connector
USB-C aansluiting
Smart Connector
Lightning aansluiting
Smart Connector
USB-C aansluiting
Netwerk 5G 5G 4G 4G
Compatibele toetsenborden Magic Keyboard
Smart Keyboard Folio
Magic Keyboard
Smart Keyboard Folio
Smart Keyboard Bluetooth toetsenborden
Compatibel Apple Pencil 2. Generation 2. Generation 1. Generation 2. Generation
Audio / Luidspreker 4 luidsprekers 2 luidsprekers in landscape formaat 2 luidsprekers 2 luidsprekers in landscape formaat
Identificatie Face ID Touch ID Touch ID Touch ID

Verkrijgbare kleuren van de iPads

Kleur iPad Pro
(3. / 5. Generation)
iPad Air
(5. Generation)
iPad
(9. Generation)
iPad mini
(6. Generation)
Space grey
zilver
Polarster
Roségoud
Violet
Blauw

Voor welke toepassingsgebieden zijn de verschillende iPads geschikt?

Door een groter touchscreen te combineren met het iOS-besturingssysteem kan elke iPad de dagelijkse taken van een smartphone en notebook overnemen:

  • Surfen op het web, muziek of video's streamen, spelletjes spelen, typen en nog veel meer is gemakkelijk mogelijk op alle apparaten.
  • Als uw eisen verder reiken dan vrijetijdsgebruik, is het handig om vóór de aankoop een overzicht te hebben, zodat u het juiste model vindt dat aan al uw behoeften voldoet.
  • Hieronder worden de verschillende iPad-modellen in meer detail gepresenteerd.

iPad (9. Generation)

De iPad van de 9e generatie is het goedkoopste model en daarom bijzonder aantrekkelijk voor privé-gebruik of incidenteel gebruik.

Toch kan het instapmodel tablet bijna alle applicaties probleemloos draaien en is het met de juiste accessoires ook geschikt voor werk.

Dit maakt het een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een tablet voor school, studie, training of gewoon om te surfen.

iPad Pro (3. / 5. generatie)

Dankzij de M1-chip van Apple, die onder meer ook in MacBooks wordt gebruikt, is de Apple iPad Pro verkrijgbaar met een intern geheugen van maximaal 16 GB RAM.

Daarom zijn bewerkingen zoals beeld- en videobewerking, die meer werkkracht vergen, ook zonder problemen mogelijk. Het is ook ideaal voor digitaal tekenen en kan, met de juiste accessoires, een notebook bijna volledig vervangen.

De Apple iPad Pro-modellen zijn echter het duurst en zijn vooral de moeite waard in de professionele sector, bijvoorbeeld als aanvulling op een iMac of pc, voor werk onderweg of in plaats van een laptop voor studenten in de mediasector.

iPad Air (5. generatie)

De Apple iPad Air-serie kan een notebook vervangen en kunt u gebruiken voor grafisch werk zonder daar veel voor te hoeven inleveren. In combinatie met de Apple Pencil wordt het vaak gebruikt als digitaal notitieblok om handgeschreven notities te vervangen en gemakkelijk te ordenen.

Vooral de geïntegreerde antireflecterende coating van het iPad Air-display maakt het aangenaam om te gebruiken. Een innovatie van de 5e generatie is ook de integratie van volledige stereoluidsprekers, waardoor de geluidskwaliteit voor films en series aanzienlijk wordt verbeterd. De naar beneden gerichte luidsprekers behoren dus tot het verleden.

De iPad Air is ook goedkoper dan de Apple iPad Pro en daarom perfect voor studenten die geen computer bezitten en niet veel rekenkracht nodig hebben. Maar de iPad Air is ook geschikt voor professioneel gebruik, maar ook voor privégebruik door hobbykunstenaars.

iPad mini (6. generatie)

Met een schermgrootte van 8,3 inch is de iPad mini de kleinste van de tablets van Apple en daardoor minder geschikt voor taken als gedetailleerde beeldbewerking. Maar hij is perfect voor op reis, want hij past in de meeste zakken. Bovendien is de iPad mini ideaal voor het maken van aantekeningen of zelfs voor gebruik als e-reader.

Daarom is het mini-model ideaal voor flexibel werken, reizen of als aanvulling op kleinere mobiele telefoons of smartphones.

Accessoires voor de Apple iPads

Afhankelijk van het gebruik kunnen voor de iPads diverse accessoires worden gekocht die de functionaliteit van de apparaten uitbreiden of het gebruik ervan vergemakkelijken. Er moet rekening worden gehouden met de compatibiliteit.

Hoesjes voor iPads

iPad-cases en -tassen zijn er in diverse uitvoeringen, die niet alleen bescherming bieden tegen krassen, stoten of vuil, maar ook verkrijgbaar zijn in vele kleuren en dessins.

Ze kunnen ook statieven, pennenhouders en zelfs toetsenborden bevatten en zo meerdere taken tegelijk vervullen.

iPad toetsenborden 

Als de tablet een laptop moet vervangen, of in het algemeen veel wordt gebruikt om te schrijven, is het raadzaam een extern toetsenbord te gebruiken. Deze worden meestal via Bluetooth met uw iPad verbonden en zijn ook verkrijgbaar met een geïntegreerd trackpad of als complete case. Naast het Apple Magic Keyboard zijn er ook goedkopere alternatieven van andere fabrikanten.

Touchpens

Voor grafisch werk of intensief gebruik kan een stylus de bediening comfortabeler en nauwkeuriger maken. De Apple Pencil geeft een realistisch gevoel bij het tekenen, arceren en schrijven door middel van druksensoren die de hoek en de kracht van de druk meten.

Maar ook hier bieden andere fabrikanten alternatieven met verschillende schrijfpunten, knoppen en aansluitmogelijkheden om in elke behoefte te voorzien.

iPad houders en standaards

Om de iPad in uw dagelijkse leven te integreren, kunnen diverse houders een vaste plek creëren terwijl de tablet u flexibel vergezelt.

Een schommelstandaard voor op de werkplek, een muurbevestiging voor in de keuken of een veilige bevestiging voor in de auto - elke toepassing kan worden gefaciliteerd.

De iPad gebruiken als scherm voor de Mac met Sidecar

Als u al een iMac gebruikt, kan de iPad uw werkruimte gemakkelijk uitbreiden en verbeteren: De Sidecar-functie maakt van de tablet een tweede scherm dat flexibel kan worden gebruikt. In combinatie met de Apple Pencil kunnen er nog meer invoermogelijkheden worden gecreëerd en kan de pencil voor veel toepassingen worden gebruikt als een grafisch tablet.

Vereisten voor Sidecar

Om de Sidecar-functie te kunnen gebruiken, hebt u een Mac met MacOS Catalina 10.15 of nieuwer en een iPad met iPadOS 13 of nieuwer nodig. Aangezien elke Apple iPad die het gebruik van de Apple Pencil ondersteunt kan worden gebruikt, zijn alle huidige modellen uiteraard compatibel. Voordat u een iPad koopt om uw Mac uit te breiden, of als oude apparaten worden gebruikt, moet de compatibiliteit nog worden gecontroleerd, omdat niet alle oudere Macs Sidecar kunnen gebruiken.

Als u een Windows PC heeft of uw iPad/Mac ondersteunt Sidecar niet, dan kunt u in plaats daarvan apps van derden gebruiken. Deze zijn meestal betalend, maar afhankelijk van de app, kunnen bijna alle Sidecar functies en zelfs Android toestellen gebruikt worden.

Voorbereiding van de connectie tussen iPad en Mac

Voordat u de Sidecar-functie instelt, moet u ervoor zorgen dat zowel de Mac als de iPad aan alle eisen voldoen. Als u de apparaten voor de eerste keer aansluit of problemen ondervindt, controleer dan deze stappen ter voorbereiding:

Sidecar op de Mac inrichten

Als aan alle voorwaarden is voldaan, werkt de verbinding net zo eenvoudig als u die van Apple kent:

Stap 1:

Roep het controle centrum op. 
Selecteer vervolgens de menu-optie "Weergave".


Stap 2:

Selecteer de iPad (1).
Hier heeft u ook toegang tot de instellingen voor monitoren (2) om het werkstation aan te passen.


Sidecar kan ook worden geactiveerd en aangepast in de instellingen.

Bovendien kan de verbinding rechtstreeks in de toepassingen worden geactiveerd en beheerd.

Welk iPad Model heb ik?

Aangezien Apple sinds 2010 elk jaar nieuwe iPads heeft uitgebracht, waarvan sommige erg op elkaar lijken, is het soms niet zo eenvoudig om te weten welk model u bezit. Vaak wordt alleen de serie vermeld, maar als u bijvoorbeeld accessoires wilt kopen of de systeemvereisten wilt controleren, is het ook belangrijk om de generatie en het jaar van uitgave te weten.

Om compatibiliteitsproblemen op te lossen, is het gemakkelijk om de exacte modelnaam te achterhalen door naar het modelnummer te kijken. Deze bestaat uit een A gevolgd door vier cijfers, die u kunt vergelijken met de onderstaande tabel.

Hoe vind ik het modelnummer van de iPad

Optie 1:
Systeeminstellingen

Open de instellingen op uw iPad, ga dan naar Algemeen → Info. Daar vindt u het modelnummer, dat met één klik wordt omgezet in het A-nummer.

Optie 2:
Achterkant van de iPad

Of kijk eens op de achterkant van uw toestel. Daar vindt u het modelnummer in kleine lettertjes in het onderste derde gedeelte.

Optie 3:
Verpakking

Als u de originele verpakking nog hebt, kunt u het modelnummer en de exacte naam van het toestel op de achterkant opzoeken.

Tabel: modellen vergeleken

Wat is True Tone op de iPad?

De True Tone-technologie maakt deel uit van sommige iPad-modellen van Apple. Het werd voor het eerst geïntegreerd in de iPad Pro in 2016. Sensoren worden gebruikt om de kleur en de helderheid van de omgeving te meten. Hierdoor kan uw iPad het scherm automatisch aanpassen aan uw omgeving. In direct zonlicht op de iPad blijft het display goed zichtbaar dankzij True Tone.

True Tone kan worden gebruikt met de volgende iPad-modellen:

  • iPad Pro (12,9", 3. Generatie)

  • iPad Pro (11")

  • iPad Pro (12,9", 2. Generatie)
  • iPad Pro (10,5")

  • iPad Pro (9,7")

  • iPad Air (3. Generatie)

  • iPad mini (5. Generatie)