bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Een lichtdimmer is een soort schakelaar waarmee de stroomtoevoer naar elektrische verlichting geregeld kan worden. Dit biedt enkele interessante voordelen in vergelijking met een gewone verlichtingsschakelaar. Over het algemeen is de lichtdimmer waarmee de intensiteit van het licht aangepast kan worden het meest bekend.

Dimmers voor gloeilampen, halogoonlampen, LED-lampen en spaarlampen

Een lichtdimmer is een soort schakelaar waarmee de stroomtoevoer naar elektrische verlichting geregeld kan worden. Dit biedt enkele interessante voordelen in vergelijking met een gewone verlichtingsschakelaar. Over het algemeen is de lichtdimmer waarmee de intensiteit van het licht aangepast kan worden het meest bekend. Conventionele lichtdimmers maken gebruik van een zogenaamde potentiometer (of potmeter), maar deze creëren heel wat warmte. Daarom produceert men de nieuwste dimmers steeds met behulp van een trias-schakeling, waardoor het systeem in staat is om de stroom regelmatig heel kort te onderbreken - waardoor dus minder warmte geproduceerd wordt. Over dimmers kan echter nog heel wat meer verteld worden, en daarom is een duidelijk overzicht dan ook belangrijk.

Het nut van een lichtdimmer

Het spreekt voor zich dat een lichtdimmer gebruikt wordt om het licht af te zwakken en te versterken. Een voordeel daarvan is dat u helemaal zelf de controle heeft over het gebruikte vermogen. Een maximaal vermogen is immers niet altijd nodig, en als u dan de lichtdimmer op een lagere stand zet kunt u heel wat stroom (en dus geld) besparen. Hierdoor gaat de verlichting in uw woning ook veel langer mee! Daarbij heeft een lichtdimmer natuurlijk een positief effect op de sfeer die gecreëerd wordt. Een lage dimstand zorgt zo voor een gezellige atmosfeer in de woning, en dat draagt natuurlijk bij aan het comfort.

Hoe werkt een lichtdimmer precies?

Een lichtdimmer beschikt altijd over zowel een minimaal als een maximaal vermogen. Als een lamp wordt gedimd met een vermogen lager dan die minimale hoeveelheid, dan gaat de lamp flikkeren. Als u echter de lamp tevéél verlicht, dan loopt die het risico kapot te gaan. Het is dus belangrijk dat de intensiteit altijd tussen één van beide blijft.

Verschillende soorten lichtdimmers

Er zijn een aantal soorten lichtdimmers, met elk hun voor- en nadelen. Een duidelijk overzicht hierop is belangrijk als u de beste keuze wil maken voor uw situatie!

1. Lichtdimmers met potentiometer
2. Lichtdimmers met triac-schakeling
3. Tronic Lichtdimmers

Lichtdimmers met potentiometer

Een potentiometer is een systeem dat de spanning verdeelt op een schaal van 0 tot 1 (uit of aan). De spanning wordt hierbij verdeeld met een zogenaamde schuif- of draaipotentiometer. Bij de eerste varieert de verhouding tussen de uitgangs- en ingangsspanning als u de knop verschuift. Bij de laatste geldt hetzelfde, maar het gaat in dit geval om een draaiknop. De lichtdimmer past de spanning van 230 Volt aan uit het net die naar de lamp gevoerd wordt. Hoe groter de spanning naar de lamp, hoe meer licht deze geeft. Er gaat wat warmte verloren aangezien de lichtdimmer de spanning reguleert, maar dat is dan ook het enige nadeel van een dergelijk systeem.

Lichtdimmers met triac-schakeling

Systemen met een zogenaamde triac-shakeling zijn erg populair omdat de spanning naar de verlichting regelmatig onderbroken wordt als de wisselspanning nul is, waardoor stroom bespaard wordt. Als u aan de schakelaar draait of deze verschuift, dan wordt de duur van die onderbreking korter of langer. Hierdoor begint de lamp vanbinnen te flikkeren. Een ander woord voor de triac-schakelingstechniek is de zogenaamde 'fase aansnijding' techniek. Dit betekent dat bij het begin van iedere schommeling (als de spanning dus nul is), die spanning heel even onderbroken wordt. Een dergelijk systeem gaat opwarming tegen en is daardoor veel energie-efficiënter!

Tronic lichtdimmers

Tenslotte zijn er ook zogenaamde tonic lichtdimmers. Tronic staat voor electronic, en heeft als voordeel dat u er een bepaald aantal lampen mee kunt dimmen. Over het algemeen worden elektronische lampen en halogeenlampen uitgerust met een tronic dimmer. Dergelijke dimmers zijn eveneens gebaseerd op de fase aansnijdingtechniek, waardoor de wisselspanning regelmatig onderbroken wordt.