Meest gekocht

Meest gekocht

Best beoordeelde producten

Best beoordeelde producten

Advies

Ventilatoren: De frisse turbo voor warme dagen

Ventilatoren brengen de lucht in de ruimte in beweging door rotatie. Ze duwen de luchtstroom van achteren naar voren, waardoor circulatie ontstaat. De frisse bries zorgt voor aangenaam ervaren verkoeling in de warme zomer. De zachte windstroom zorgt voor verdampingskoeling op de huid, wat vooral op warme zomerdagen verfrissend is. Als u de ventilator naar boven richt, profiteert iedereen in de kamer van het koelingseffect.

Ventilatoren kunnen op verschillende manieren worden gebruikt op kantoor, in winkels, in openbare gebouwen, in de industrie en in particuliere huishoudens. Op de werkplek zorgen luchtblazers voor een aangenaam klimaat. Ze voorzien u en uw werknemers van lucht op de gewenste sterkte en voorkomen overmatige hittestress. Tegelijkertijd wordt de door het lichaam en de elektrische apparatuur afgegeven warmte door de tocht afgevoerd. Zweet op de huid droogt snel. Dit creëert een feel-good omgeving.

Dankzij de instelbare windsterkte passen de units zich aan uw individuele koelbehoeften aan. Zo kan op alle warme dagen een ventilator worden gebruikt.Hoe verbeteren ventilatoren het werkklimaat?

Door de voortdurende luchtcirculatie lijken de kamers aangenaam koel, zelfs als er geen airconditioning is. 
De luchtstroom verbetert de concentratie en verhoogt merkbaar de productiviteit, vooral bij temperaturen boven de 30 graden. Afleidingen door overmatig zweten of verminderde werkprestaties door hittegerelateerde ongemakken worden verminderd.

In ontvangst- en wachtruimten is een ventilator een weldaad voor bezoekers en gasten. In scholings- en vergaderruimten verspreiden ventilatoren de lucht gelijkmatig door de ruimte. De luchtcirculatie maakt de hitte draaglijker voor alle aanwezigen.

Dankzij de variabele installatiemogelijkheden kunt u de ventilatoren flexibel inzetten. Een stopcontact volstaat voor een verfrissing. Inpluggen, aanzetten en genieten van de wind!Frisse lucht op de werkplek

Als werkgever beschermt u uw werknemers door tijdens de volgende hittegolf een ventilator ter beschikking te stellen. De werkplek mag bij mooi weer immers niet veranderen in een sauna. Daarmee voldoet u aan uw zorgplicht, die u volgens de Technische Voorschriften voor Werkplekken moet vervullen.

In kantoren zonder airconditioning kan een ventilator zijn voordelen ten volle benutten. In vergelijking met de aankoop van een airconditioningsysteem is de bescherming van de werknemers bij warm weer veel gunstiger met een ventilator. Dit maakt ventilatoren tot een goed alternatief voor airconditioners en luchtkoelers. De luchtverplaatsers koelen mensen, ook al wordt de kamertemperatuur niet verlaagd, in tegenstelling tot een echte airconditioner. Door het relatief lage stroomverbruik van de apparaten zijn de bedrijfskosten zeer laag.


Afkoeling in het thuiskantoor

Overmatig zweten is een veel voorkomend probleem in het thuiskantoor en drukt de stemming. Met een ventilator als warmtehulp kunt u de werkplek binnen uw eigen vier muren aangenamer en effectiever maken.

Vooral als uw thuiskantoor zich op zolder of aan de zuid- of westkant bevindt, kan het door de felle zon warm en benauwd worden. In dit geval maakt een ventilator deel uit van de juiste uitrusting voor een thuiskantoor.

Het verbetert het binnenklimaat in het kantoor aan huis door de lucht te laten circuleren en te zorgen voor een constante stroom van verkoelende lucht.

Bij intermitterende ventilatie brengt het ook grote hoeveelheden verse lucht en voldoende zuurstof in kleinere ruimten. De herverdeling van de ruimtelucht in de woonruimtes zorgt voor een gewenst temperatuurevenwicht.


Welke andere voordelen bieden ventilatoren?

U profiteert niet alleen op warme dagen van de koele bries van een ventilator. Ook buiten de zomer zijn er veel gebruiksmogelijkheden:

Koeling van zolders en glasoppervlakken Zelfs in de herfst en winter kan het op zolders, in ruimten met grote raamoppervlakken en in serres door de zonnestraling te warm worden. Een ventilator verhoogt de luchtcirculatie en zorgt voor warmteverdeling.
Efficiënte en energiebesparende verwarming Met een ventilator worden de kamers tijdens het stookseizoen in korte tijd aangenaam warm. De door de verwarming verwarmde lucht stijgt op en verzamelt zich onder het plafond. De ventilator ondersteunt de verwarming en bespaart energie. Het wervelt de warme verwarmingslucht door de kamer.
Schimmel voorkomen Onjuiste of onvoldoende ventilatie kan leiden tot vocht en schimmel in hoeken en op muren. Als de natuurlijke ventilatie van het gebouw niet voldoende is, kan een gerichte ventilator voorkomen dat vocht zich ophoopt tussen koude en warme ruimten en zo het risico van schimmelgroei verminderen.
Voorkom condensatie In bedrijfsruimten met een hoge luchtvochtigheid kan bij lage buitentemperaturen en onvoldoende ventilatie condens ontstaan, waardoor bijvoorbeeld winkelruiten beslaan. Een ventilator gericht op de getroffen ruiten neemt de oorzaak niet weg, maar kan het beslaan wel verminderen.
Koelapparaten Op bijzonder warme dagen bereiken de ventilatoren in de pc-kast en andere elektronische apparaten snel hun grenzen. Dan kan een geïmproviseerde ventilator gericht op de computer de luchtcirculatie in het apparaat verbeteren en het beschermen tegen elektronische storingen door oververhitting.

Hoe vind ik de juiste ventilator?

Ventilatoren worden aangeboden in verschillende uitvoeringen, ventilatortypes en met verschillende vermogens. Afhankelijk van uw ruimtelijke omstandigheden en toepassingseisen kunt u kiezen uit tafel-, vloer-, stand-, toren-, plafond- en handventilatoren. Bij uw keuze moet u eerst kijken naar de installatiemogelijkheden.

Tafelventilator: de persoonlijke ventilator

Tafelventilatoren zien er goed uit als persoonlijke luchtassistenten op bureaus, dressoirs, vensterbanken, toonbanken en op planken.

Zo kan elke werknemer in een beperkte ruimte zijn eigen verfrissingsbehoefte regelen. Als u uw nieuwe ventilator op het tafelblad van uw werkplek of een meubelstuk in de buurt wilt plaatsen, is een compact tafelmodel een goede keuze.
Door kantelen en draaien kan de luchtopbrengst tochtvrij worden ingesteld.

Voetstukventilator: de flexibele ventilator

Ventilatoren op sokkel leveren koele lucht aan meerdere werkplekken of hele kamers. Als u grotere kantoorruimten van een luchtstroom wilt voorzien, hebt u waarschijnlijk meerdere apparaten nodig.

Voordelen ten opzichte van bureauventilatoren zijn de vrije plaatskeuze en de grotere schoepen voor een efficiënte ventilatie. Met hun in hoogte verstelbare standaard nemen ze geen ruimte in op het bureau of ander meubilair. Door de vrije plaatsing kan de standventilator ook verder weg in een hoek van de kamer worden geplaatst en van daaruit ruim lucht leveren.

Vloerventilator: krachtige windmachine met blazers

Vloerventilatoren staan op de vloer of op een kast en blazen een krachtige luchtwerveling door de kamer.

Met de sterke luchtstroom van hun motor kunnen vloerventilatoren ook grotere ruimtes goed ventileren.

Torenventilator: ruimtebesparende allrounder

Torenventilatoren of staande ventilatoren staan op de vloer. De slanke modellen worden gekenmerkt door een kleine voetafdruk en een discrete uitstraling. De kolomvormige behuizing neemt weinig vloeroppervlak in beslag en past dus gemakkelijk onder of naast het bureau. Ondanks hun compacte afmetingen zijn ze in staat de lucht door de hele kamer te laten circuleren. Door hun compacte ontwerp kunnen torenventilatoren gemakkelijk worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt.

In plaats van zichtbare bladen werken torenventilatoren met een bladvormige rol of ventilatorwiel dat in de behuizing draait en de windstroom opwekt. Door hun ontwerp komt het ventilatorvermogen niet in de buurt van dat van vloerventilatoren.

Plafondventilator: luchtstroom van bovenaf

Een plafondventilator wordt permanent aan het plafond gemonteerd en bediend met een trekschakelaar of afstandsbediening. Ze vereisen geen vloeroppervlak en nemen dus geen plaats in op tafels. Door een groot rotorblad kan een plafondventilator langzamer draaien dan andere modellen. Het werkt stil en met bijna geen tocht. Tijdens het stookseizoen duwen de rotoren warme lucht in omgekeerde richting naar beneden.

Door de voortdurende luchtcirculatie lijken de kamers over het geheel genomen aangenaam koel. De behoefte aan frisheid van de mensen in de ruimte moet ongeveer gelijk zijn, omdat de luchtstroom niet naar een specifieke werkplek kan worden geleid. Belangrijk: Plafondventilatoren vereisen een bepaalde kamerhoogte en een stevige montagevoet.


Waarom is oscillatie zo belangrijk?

Een oscillerende ventilator blaast niet in een vaste richting, maar draait desgewenst automatisch naar links en rechts. Het rotatiebereik staat voor de mate van beweging. Het is meestal tussen 90° en 180° en is gedeeltelijk verstelbaar. Beter uitgeruste modellen oscilleren ook horizontaal.

De oscillatie wordt geactiveerd door een knop op het apparaat of door de afstandsbediening. Het biedt het voordeel dat een aanzienlijk groter deel van de ruimte wordt bedekt. Bovendien wordt het verkoelende effect vaak als aangenamer ervaren als de luchtstroom niet voortdurend op het lichaam is gericht en u niet voortdurend op de tocht staat.

Niet-oscillerende eenheden zijn gewoonlijk handmatig verstelbaar door kantelen en hellen. Hun luchtstroom moet handmatig worden uitgelijnd en blijft dan constant. Deze modellen zijn minder geschikt om meerdere personen of werkplekken tegelijk te verversen.


Wat is belangrijk bij het kopen van een ventilator?

Met een mooi ontwerp en de juiste uitrusting is alles mogelijk, van een licht briesje tot een sterke wind. Hiermee kom je de warme dagen in stijl door:

Afmeting

De ruimte op het bureau of op de werkplek is vaak beperkt. Daarom is de benodigde ruimte een belangrijke overweging bij de aankoop van een ventilator, naast het ontwerp. Let op de afmetingen in de productomschrijving. Houd er rekening mee of het model in hoogte verstelbaar is. Voor plafondventilatoren is naast de spanwijdte van het rotorblad ook het gewicht doorslaggevend.

Timerfunctie / tijdsregeling

Met de slaaptimer draait de ventilator gedurende een vooraf ingestelde tijd en schakelt dan automatisch uit. Eenvoudige timers staan een maximale looptijd van 180 minuten toe.

Beter uitgeruste modellen ondersteunen langere looptijden. U kunt de timer 's morgens aanzetten en het apparaat schakelt zichzelf op tijd voor sluitingstijd uit.

Nachtmodus

In de nachtmodus, fluistermodus of slaapstand draait de ventilator op het laagste snelheidsniveau met weinig geluid.

De functie is bijzonder praktisch voor vergaderingen, videoconferenties of werk zonder afleiding, wanneer een waarneembaar ventilatorgeluid de aanwezigen zou storen.

Display

Een LED-display informeert u over de bedrijfsstatus van de ventilator en de resterende tijd van de timer.

Luchtbevochtiging, zuivering, verwarmingsfunctie

Sommige ventilatoren hebben functies om de lucht in de kamer te verbeteren. Deze omvatten het bevochtigen, zuiveren en ioniseren van de lucht of een geïntegreerde verwarming.

Geluidssterkte

Hoe harder een ventilator blaast, hoe harder hij werkt. Grotere, langzaam draaiende bladen zijn relatief stiller dan kleine, sneller draaiende rotoren.

Ventilator

De kracht van de ventilator en de diameter van de rotor of rol bepalen de luchtbeweging in de ruimte en dus de intensiteit van de waargenomen koeling.

Vuistregel: om een grote ruimte te ventileren, hebt u meer ventilatorvermogen en grotere rotorbladen nodig dan voor gerichte koeling op de werkplek.

Let op het opgegeven luchtvolume of de luchtstroom die het apparaat kan genereren. Vergelijk de verschillende snelheidsinstellingen. Hoe meer instelmogelijkheden het apparaat biedt, hoe nauwkeuriger u het luchtvermogen aan uw behoeften kunt aanpassen.

Stroomvoorziening

Voor een vloerventilator of torenventilator heeft u een conventioneel 230 V stopcontact nodig. Plafondventilatoren worden aangesloten zoals een plafondlamp. Afhankelijk van het model worden tafelventilatoren gevoed via het stopcontact en/of een USB-kabel die u in de computer, een laptop of een powerbank steekt.

Tip: Voor mobiel gebruik of werknemers met wisselende werkplekken worden handventilatoren aanbevolen. De draagbare miniventilatoren met accu of oplaadbare batterij zijn klaar voor gebruik overal waar een verfrissend luchtje gewenst is.

Afstandsbediening

Met een afstandsbediening of afstandsbediening via een smartphone-app kunnen de luchtstroom en rotatie gemakkelijk vanaf het bureau worden geregeld.

De afstandsbediening is belangrijk voor vloer- en plafondventilatoren, die gewoonlijk niet binnen het bereik van de gebruiker worden geplaatst.

Tafel- en torenventilatoren daarentegen bevinden zich meestal op de werkplek. De bedieningselementen bevinden zich aan de voorkant of bovenkant van de behuizing en zijn gemakkelijk te bereiken zonder afstandsbediening.

Natuurlijke windrichting

Als uw nieuwe ventilator de bedrijfsmodus "Natuurlijke wind" ondersteunt, kan het apparaat de luchtuitstoot variëren in plaats van een permanent gelijkmatige luchtstroom. De afwisseling van sterker en zwakker blazen wekt de indruk van een natuurlijke frisse wind.