Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Tuingereedschap: onmisbaar bij het tuinieren

  Of het nu gaat om takkenscharen, grasmaaiers, verticuteermachines of bladblazers: goed tuingereedschap helpt u bij het tuinieren. Hier vindt u welke gereedschappen en machines tot uw basistuinuitrusting behoren en wat nog meer nuttig is voor uw tuinwerkzaamheden.

  Tuingereedschap: Betrouwbaar kwaliteitsgereedschap voor huis, tuin, balkon en terras

  Of het nu gaat om een nauwkeurig gazon voor het huis, een bloementuin, een moestuin met groenten en fruit of een gezinsoase van welzijn met een speelplek voor de kinderen en een barbecuehoek: in de tuin kunt u veel werk verwachten. Onmisbaar daarbij is tuingereedschap waarmee u de planten en paden, de grond en het groen verzorgt. Met het juiste gereedschap kunt u het gazon tot enkele millimeters inkorten, groen hakselen en heggen in vorm brengen. Wat fijn dat er ook voor het onderhoud van perken, bloeiende planten, vaste planten, sierheesters, bomen, struiken en opritten de juiste hulpmiddelen beschikbaar zijn.

  Met kwaliteitsgereedschap bespaart u tijd en energie bij het snoeien en terugsnoeien, water geven, maaien, schoonmaken en bemesten van uw tuin. Ook het oogsten van appels, bessen, noten en groenten wordt een plezier met het juiste gereedschap.

  Kwaliteit loont bij tuingereedschap. Verstandig vakmanschap zorgt voor de betrouwbaarheid, precisie en duurzaamheid van het gereedschap. Zoek naar roestvrije materialen zoals roestvrij staal, robuuste houten onderdelen en slagvaste kunststoffen. Ook het uiterlijk van het gereedschap moet u bevallen, zodat u zo lang mogelijk van het tuinieren kunt genieten. Goed tuingereedschap heeft zijn prijs, maar de investering in uw tuinbehoeften betaalt zich vaak al na een paar keer gebruik terug.

  Dit tuingereedschap behoort tot de basisuitrusting van elke tuineigenaar

  De populairste gereedschappen in de tuin zijn scharen, zagen, grasmaaiers, bladzuigers, bladblazers, motorschoffels, grasmaaiers en strooiers. Baseer uw keuze op wat er in uw tuin groeit, welke bomen, struiken en bloembedden er zijn en hoe groot de gazons zijn. Ook de totale grootte van de tuin en de omheining door heggen, schuttingen of muren moeten in aanmerking worden genomen bij de keuze van de apparatuur.

  Tuinscharen

  Zeer weinig tuinbezitters laten hun tuin verwilderen. Het terugsnoeien van de planten en het maaien van het gazon behoren daarom tot de belangrijkste stappen van de lente tot de late herfst. Gebruik een snoeischaar, rozenschaar of takkenschaar om uit de kluiten gewassen planten en bomen te snoeien. Tuinscharen zijn verkrijgbaar met een krachtig aambeeldmechanisme en als omloopschaar voor gevoelige planten en bloemen. Om energie te besparen bij het knippen van dikke takken zijn er scharen met een ratel en modellen met een verlengde handgreep die als hefboom fungeert.

  Heggenscharen

  Bij regelmatige snoei vormen hagen en coniferen dichte takken en behouden ze hun vorm. Daardoor vormen ze een decoratief scherm rond het huis. U hebt een heggenschaar nodig om uw haagplanten in te korten en te snoeien en om buxus en taxus in vorm te brengen. Voor snelle vooruitgang bij het verzorgen van bomen en heggen is een elektrische heggenschaar of accu-heggenschaar aan te bevelen - met een mechanische heggenschaar kunt u het fijne werk doen.

  Grasmaaiers

  Een weelderig groen gazon is het pronkstuk van uw tuin. Regelmatig maaien zorgt voor een gezonde groei en een slijtvast groen tapijt. Of het nu gaat om een siergazon of een speelplek voor het hele gezin: voor regelmatig maaien heeft u een grasmaaier nodig die de hoeveelheid werk tot een minimum beperkt. Afhankelijk van hoeveel tijd u aan gazononderhoud wilt besteden, hebt u de keuze tussen elektrische maaiers, accumodellen of benzinegrasmaaiers. Modellen met een mulchfunctie versnipperen de gemaaide grassprieten zodanig dat ze op de grond vallen, waar ze als meststof dienen. Bijzonder praktisch: robotmaaiers verzorgen het gazon terwijl u aan het werk bent of ontspant op het terras.

  Een nuttige aanvulling op de grasmaaier is een grastrimmer (bosmaaier) of grasschaar voor het schoonmaken van graskanten en het verwijderen van gras rond bomen, hekken en andere moeilijk bereikbare plaatsen. Een grastrimmer is ook nuttig voor het verwijderen van onkruid onder struiken.

  Gebruik in het voorjaar een verticuteermachine om mos en gazonvilt te verwijderen. De wortels van de grassen krijgen meer zuurstof, het gazon groeit weelderiger en krijgt meer weerstand.

  Schop, spade, hark en bezem

  De onmisbare hulpjes omvatten klassiek tuingereedschap zoals een schep of schop en een spade met scherpe randen. Gebruik ze om plantgaten uit te graven, bedden om te spitten of grond, zand of grind in emmers of op een kruiwagen te verplaatsen. Een schoffel maakt de grond los en is onmisbaar voor het onderhoud van perken. Harken, harken en bladbezems kunnen worden gebruikt om bladeren, takken of maaisel van gras- en bloembedden te verwijderen. Een klassieke bezem mag niet ontbreken in de tuin of op het terras, de parkeerplaats of het erf. Bijna alle gereedschappen zijn ook verkrijgbaar in een kleine versie voor zittend of hurkend gebruik - ideaal voor compacte ruimtes, minibedden, kassen of plantenbakken.

  Een alternatief voor losse gereedschappen zijn tuincombinatiesystemen: deze bestaan uit flexibel uitwisselbare handgrepen, grepen en opzetstukken die u naar wens individueel kunt samenstellen. Een snelsluitsysteem zet de onderdelen stevig vast. Voordeel van de combisystemen: u bespaart ruimte in de schuur of kelder en hebt toch voor elk doel het benodigde gereedschap bij de hand. Met handgrepen van verschillende lengte passen de gereedschappen zich optimaal aan de grootte van de gebruiker aan.

  Welk ander tuingereedschap is nuttig?

  Bij dikkere takken komt u vaak niet verder met een snoeischaar of takkenschaar. In dat geval is het praktisch om een zaag bij de hand te hebben waarmee u het hout kunt aanpakken. Naast handzagen zijn er ook elektrische zagen en kettingzagen om uit te kiezen voor uw tuinwerkzaamheden. Kettingzagen zijn motorisch aangedreven (kettingzagen) en bieden krachtige prestaties voor vele toepassingen, zoals snoeien, bomen vellen en brandhout maken.

  Met een hakselaar kunt u takken en struikgewas versnipperen. Het versnipperde groen dient als waardevolle mulch of compostmateriaal voor uw tuin. Hakselaars zijn verkrijgbaar met sneldraaiende snijmessen of rollen die het snoeisel pletten.

  Bladeren opharken en verzamelen in de herfst is vermoeiend en niet bepaald rugvriendelijk. Een bladzuiger doet veel van het werk voor je. Hij zuigt bladeren, kleine takken en heggesnoeisel op zonder dat u hoeft te bukken. Het versnippermechanisme versnippert de opgezogen bladeren en vermindert zo het volume. Leeg de opvangzak boven de organische afvalbak of composthoop. Bladblazers of bladzuigers met blaasfunctie blazen bladeren en ander tuinafval in een handomdraai van paden, opritten en terrassen.

  Andere nuttige tuinaccessoires voor uw persoonlijke tuinbehoeften zijn bijlen, bijlen, snoeischaren, elektrische bezems, voegenreinigers, motorschoffels, vlammenscharen, onkruidverdelgers en houtklovers.

  De juiste verzorging van uw tuingereedschap

  Snelle reiniging: Eerst en vooral is er de reiniging van het materiaal, die geen moeite kost en die u vrijwel langs de kant kunt doen. Verwijder na gebruik grof vuil, grondresten, maaisel, zand of gras- en plantenresten met een borstel of doeken. Zo krijgt roest geen kans en blijven mechanische onderdelen op lange termijn beweeglijk. Let er bij het schoonmaken van gereedschap en tuinmachines met scherpe messen op dat u het snijgedeelte en de uitwerper reinigt. Een beetje olie of speciale verzorgingssprays verzegelen het gereedschap als het lange tijd niet wordt gebruikt.

  Roest verwijderen: Als roest zich enigszins heeft opgehoopt op handgereedschap zoals spades, schoppen of harken, verwijdert u dit eenvoudig met een staalborstel, staalwol of schuurpapier.

  Messen en bladen opnieuw slijpen: Bij veelvuldig gebruik kunnen messen, bladen en zaagtanden na verloop van tijd bot worden. Met een handslijper of slijper brengt u in een handomdraai de oorspronkelijke scherpte terug.

  De juiste aandrijving: apparaten met netstekker vs. batterijmodellen vs. benzinemotor

  Tuinscharen, handmatige snoeizagen en ander tuingereedschap, van spades tot harken, drukspuiten, handbezems tot strooiers voor het aanbrengen van kunstmest en strooizout, stuwen u voort door uw spierkracht. Dat maakt tuinieren tot een leuke sportieve bezigheid en een welkome aanvulling op het werk.

  Bij gemotoriseerd tuingereedschap heeft u vaak de keuze uit modellen met verschillende soorten aandrijving. Voor grasmaaiers, bladblazers en kettingzagen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een model met een elektromotor en netaansluiting, met een benzinemotor of een versie op accu.

  Benzine grasmaaiers en benzine kettingzagen zijn bijzonder krachtig, maar produceren een zeker werkingsgeluid. Elektrische grasmaaiers, elektrische kettingzagen en elektrische bladzuigers zijn stiller, maar de stroomkabel beperkt uw bewegingsvrijheid. Snoerloze accumodellen zoals snoerloze grasmaaiers, snoerloze bladblazers, snoerloze kettingzagen of snoerloze heggenscharen werken na het opladen onafhankelijk van een stopcontact. Hun moderne lithium-ion batterijen (Li-Ion batterijen) slaan genoeg energie op voor een looptijd van 15 tot 60 minuten.

  De keuze tussen een snoerloos of een gesnoerd tuingereedschap hangt af van de grootte van uw tuin en of er op de plaats van gebruik een stopcontact beschikbaar is.

  De tuin besproeien: Met gieter, slang of irrigatiesysteem

  Uw planten hebben water nodig voor een weelderige groei. Dat is waar u, de tuinier, om de hoek komt kijken. De opties voor efficiënte tuinbesproeiing variëren van de traditionele gieter voor het balkon tot handmatig besproeien met een slang, slangenwagen en gazonsproeier tot automatische besproeiingssystemen met pompen.

  Slimme besproeiingssystemen met digitale irrigatieregeling en sensoren zorgen voor een op de behoefte afgestemde watertoevoer die past bij het type gazon, de bodem en de beplanting. Een positief neveneffect: de juiste hoeveelheid water beschermt het milieu en uw portemonnee.

  Naar de slimme irrigatie >>

  Naar de irrigatiecontrollers >>

  Denk aan handschoenen

  Tuinhandschoenen beschermen u tegen verwondingen tijdens tuinonderhoud en tuinieren. Koop een paar stevige handschoenen voor het ruwe werk. Voor het oogsten of snoeien worden lichte handschoenen aanbevolen.