Lijst
  Tegel
  Geeft u de voorkeur aan de lijstweergave? Dan schakelt u hier over.
  Heeft u liever de tegel overzicht? Dan schakelt u hier over.

  Meest gekocht

  Am häufigsten gekauft

  Best beoordeelde producten

  Top bewertete Produkte

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Interessante feiten over thyristors en triacs

  • Wat zijn thyristors en triacs?

  • Welke soorten en soorten thyristors en triacs zijn er?

  • Aankoopcriteria voor thyristors en triacs - wat is belangrijk?

  • Onze praktische tip: let op de specificaties

  • FAQ - Veel gestelde vragen over thyristors en triacs

  • Conclusie: Hoe de juiste thyristor of triac kopen

   

  Wat zijn thyristors en triacs?

  Thyristors en triacs zijn elektronische componenten in vermogenselektronica. De structuur van een thyristor bestaat uit verschillende PN-juncties, vergelijkbaar met een transistor.

  Net als een conventionele diode heeft de thyristor een blokkering en een voorwaartse richting, evenals een anode en een kathodeverbinding. Er is ook een derde aansluitterminal, de poort.

  De thyristor kan door middel van een positieve stroompuls via de poort in de geleidende toestand worden geschakeld. Naast de stuurelektrode (de poort) kan ook de overgang van de blokkering naar de aan-toestand plaatsvinden door overschrijding van de zogenaamde ontstekingsspanning in voorwaartse richting.

  Een triac (kort woord van de Engelse triode voor wisselstroom) vertegenwoordigt in feite een antiparallelle verbinding van twee thyristors. Dit maakt het mogelijk om AC-stromen te schakelen, terwijl een enkele thyristor slechts stroom doorlaat in één richting.

  Net als een thyristor is een triac uitgerust met drie verbindingen in de vorm van anode, kathode en poort en wordt hij ontstoken via de stuurelektrode of wanneer de ontstekingsspanning wordt overschreden, d.w.z. ingeschakeld.

  Beide componenten hebben gemeen dat na het ontsteken van het anodekathodegedeelte de stroom wordt gehandhaafd totdat de zogenaamde houdstroom wordt onderschreden. In AC-spanningstoepassingen wordt dit meestal gedaan bij nulspanningskruising, zodat het geleidende pad automatisch wordt verwijderd. Thyristors en triacs worden bijvoorbeeld gebruikt voor stroomgelijkrichting, voor faseregeling ("dimmers"), als vermogensregelaars, elektronische schakelaars en in frequentieomvormers.

   

  Welke soorten en soorten thyristors en triacs zijn er?

  Beide componenten zijn verkrijgbaar in veel verschillende behuizingsontwerpen. Terwijl typen voor kleinere stromen meestal een plastic behuizing hebben, hebben krachtigere versies ofwel een behuizing met een koelvin om op te schroeven of zijn ze geïntegreerd in solide compacte behuizingen met een metalen basisplaat.

  Er zijn ook versies met een voorgevormde draadbout om in metrische draadgaten te schroeven. Op deze manier kan een goede thermische koppeling worden bereikt voor een veilige dissipatie van het elektrisch vermogensverlies.

  Vermogensregelaars zijn triacs met een in de behuizing geïntegreerd elektronisch circuit, dat een directe vermogensregeling van aangesloten verbruikers via een extra potentiometer of een stuurspanning mogelijk maakt.

   

  Aankoopcriteria voor thyristors en triacs - wat is belangrijk?

  Bij het kopen van vervangende onderdelen voor defecte componenten is het niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat de maximaal toelaatbare waarden voor stroom en spanning voldoende zijn, de specificaties voor ontstekingsspanning, ontstekingsstroom en houdstroom moeten ook overeenkomen met het eerder gebruikte onderdeel. Mechanische compatibiliteit, behuizingsafmetingen, roosterafmetingen en, indien van toepassing, schroefdraadtype zijn ook belangrijk. Ook de isolatiespanning verdient aandacht. Dit moet ruim boven de maximale verwachte waarden liggen om een hoge betrouwbaarheid en elektrische veiligheid te garanderen.

  Voor nieuwe ontwerpen in Surface Mounting Technology (SMT) zijn beide componentversies ook al enige tijd beschikbaar als SMD-componenten. Als hogere bedrijfsfrequenties een rol spelen, zijn de waarden voor de zogenaamde vrije tijd ("tq") interessant. Indien deze tijd niet is bereikt, wordt de elektrische geleidbaarheid in de barrièrelaag niet gewist, zodat bij een kleinere frequentieperiode sprake is van permanente geleidbaarheid en uitschakeling niet meer mogelijk is.

   

  Onze praktische tip: let op de specificaties

  Thyristors en triacs zijn relatief robuuste elektronische componenten. Beide hebben echter gemeen dat ze binnen hun specificaties moeten worden bediend met betrekking tot de maximaal toelaatbare snelheid waarmee de belasting wordt verhoogd om schade te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de ontstekingsstroom: als deze te laag is, is de omschakeling van het gehele halfgeleiderkristal van de blokkerende toestand naar de geleidbaarheid te traag en stroomt de gehele belastingsstroom - net als bij te korte stijgtijden - aanvankelijk alleen in delen van het siliciumgebied. Dit kan gemakkelijk leiden tot lokale oververhitting, waardoor het onderdeel onherstelbaar wordt beschadigd. Er moet daarom altijd voor een voldoende stuurspanning worden gezorgd.

           

   

  FAQ - Veel gestelde vragen over thyristors en triacs

  Wat is het verschil tussen een triac en een diac?

  Hoewel de triac een besturingsaansluiting heeft - de poort - is een diac vergelijkbaar met een bidirectionele diode en kan deze niet afzonderlijk worden bestuurd. Het pad tussen de twee aansluitingen wordt pas elektrisch geleidend als de aangelegde spanning de gespecificeerde doorslagspanning overschrijdt. Door het antiparallelle ontwerp kan ook wisselspanning worden geschakeld.

  Waarom heb je thyristors nodig als triacs universeler lijken?

  Om technische redenen kunnen thyristors worden vervaardigd voor aanzienlijk hogere belastingsstromen dan triacs. Ze kunnen worden gebruikt om stromen tot 10.000 ampère te schakelen, terwijl triacs beschikbaar zijn voor stromen van een tot driecijferige ampère.

   

  Conclusie: Hoe de juiste thyristors of triac te kopen

  Thyristors zijn bijzonder geschikt als gelijkrichters voor hoge stromen. Mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld voor het schakelen van zeer hoge stromen, dan vervullen twee anti-parallel aangesloten thyristors de functionaliteit van een triac. Volledig geïnstalleerde vermogensregelaars maken een eenvoudige stroom- of snelheidsregeling mogelijk van elektrische verbruikers zoals lampen, kachels of motoren met een minimum aan externe bedrading. Triacs en thyristors met een spanningsweerstand van 400 volt zijn ook geschikt voor netspanningstoepassingen in het 230 V AC-spanningsnet, maar meer veiligheid en betrouwbaarheid met korte spanningspieken kunnen worden bereikt met versies die zijn gespecificeerd met minimaal 600 volt.

   
  Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
  U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
  Afwijzen
  Akkoord