Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Het voldoen aan DIN-normen en het meten van verschillende waarden, zoals spanning of stroomsterkte, is van het grootste belang voor de arbeidsveiligheid. Hiervoor gebruiken specialisten verschillende meet- en testapparatuur. In ons assortiment vindt u testapparatuur voor allerlei denkbare professionele metingen.

  Waarvoor wordt testapparatuur gebruikt?

  Voor bijna elk denkbaar gebied biedt meettechniek of testtechnologie speciale testapparatuur, van eenvoudige teststrips voor het bepalen van de waterhardheid tot spanningstesters en Kabellengte-meetinstrumenten. Daarnaast is er een groot aanbod aan aanvullende apparatuur waarmee testapparatuur kan worden uitgebreid. Zo zijn er accessoires voor microscopen, kabelmeetapparatuur, endoscopen en vele andere meetapparatuur.

  Testapparatuur wordt onder meer gebruikt om de functionaliteit van elektronische apparatuur, elektrische systemen en machines of componenten te testen. Een fout kan snel leiden tot het uitvallen van hele productielijnen wat hoge kosten voor het bedrijf tot gevolg heeft. Maar testapparatuur is niet alleen onmisbaar voor het oplossen van problemen met elektronica. Meetapparatuur wordt ook gebruikt voor kwaliteitscontrole. Zo kan de laagdikte van coatings of lakwerk aan een test worden onderworpen. Ook kunt u snel bepalen of een bepaald materiaal de nodige hardheid heeft voor het beoogde gebruik.

  Een overzicht van de belangrijkste inspectie- en testapparatuur

  Met de grote keuze aan testapparatuur raakt u gemakkelijk het overzicht kwijt. Voor bijna elke eis in de testtechniek is er een geschikt meetinstrument. Hieronder willen we u kennis laten maken met enkele van de meest gebruikte testapparatuur:

  Een toerenteller kan worden gebruikt om de rotatiesnelheid van roterende componenten te bepalen. Afhankelijk van het apparaat kan de snelheid mechanisch worden gemeten met een meetwiel, elektrisch of optisch. Holtes in muren of de carrosserie van voertuigen kunnen worden onderzocht met behulp van endoscoopcamera's. Zelfs de binnenkant van motoren of machines kan eenvoudig worden geïnspecteerd met een geschikte sonde. Deze testapparatuur wordt ook veel gebruikt om schade in pijpleidingen op te sporen. Een moderne endoscoop is heel gemakkelijk te gebruiken. Microscopen en USB-microscopen worden altijd gebruikt wanneer de hoogst mogelijke vergroting vereist is. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het lassen van optische vezels om het oppervlak van de glasvezel te testen. Zelfs de kleinste vervuiling of krassen kunnen de prestaties van een glasvezelkabel negatief beïnvloeden.

  Hardheidsmeters worden vooral gebruikt op het gebied van kwaliteitscontrole en materiaaltesten. Met hun hulp kan de hardheid van een materiaal worden bepaald. Een bijbehorende test geeft informatie of een materiaal voldoet aan bepaalde eisen met betrekking tot de vereiste stabiliteit. Met een kabeltester kan een installateur snel een defecte kabel opsporen. Het apparaat fungeert als een continuïteitstester. Een kabeltester kan ook gebruikt worden om te testen of een kabelbreuk of een verkeerd aangesloten stekker de oorzaak is van een storing. Kabelzoekers zijn lokaliseringsapparaten die kunnen worden gebruikt om kabels te vinden die verborgen zijn in muren. Het apparaat maakt gebruik van de elektrische velden die een stroomvoerende kabel omringen. In het eenvoudigste geval wordt een kabelvinder weergegeven via leds, terwijl hoogwaardige apparaten vaak een numerieke of grafische weergave hebben. In de meettechniek wordt een kalibrator gebruikt om de nauwkeurigheid van het apparaat aan te passen (kalibratie). Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat een apparaat in industrieel gebruik exact voldoet aan de opgegeven parameters.

  Met een magnetische veldanalysator kunnen bronnen van elektromagnetische straling worden gedetecteerd op elektrische apparaten en apparatuur. Bovendien zijn in woonruimtes hoogspanningslijnen en elektromagnetische velden verborgen in muren te vinden.
  Een netwerkanalysator wordt gebruikt om de netwerkkwaliteit te beoordelen. Naast stroom, spanning, frequentie en vermogen worden ook inschakelstromen, actief, schijnbaar en reactief vermogen betrouwbaar geregistreerd door deze meettoestellen.
  Een netwerkanalysator wordt gebruikt om fouten of spanningsdalingen op te sporen. De fasetester is een belangrijk hulpmiddel voor elektrische veiligheid. Het kan worden gebruikt om snel te bepalen of een leiding geleidend is of niet. Er worden geen exacte meetwaarden uitgegeven; in het geval van een spanningvoerende kabel brandt alleen een in de handgreep geïntegreerde glimlamp.

  Waar moet u op letten als u testapparatuur koopt?

  Of het nu gaat om een ​​eenvoudige teststrip, een multimeter of een hoogwaardig VDE-testapparaat, er zijn een paar zaken waarmee u rekening moet houden bij het kopen van meetapparatuur. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het meetbereik van het testapparaat geschikt is. Dit moet altijd passen bij het beoogde doel. Met betrekking tot de presentatie van de meetresultaten kunt u kiezen uit analoge of digitale displays. Over het algemeen is een digitaal display gemakkelijker af te lezen en zijn er geen kijkfouten die afhankelijk zijn van de kijkhoek. Bij sommige eenvoudigere meettoestellen zijn zelfs eenvoudige LED's voldoende om een ​​resultaat betrouwbaar weer te geven. De meeste mobiele testtoestellen hebben een batterij nodig, zorg ervoor dat de looptijd lang genoeg is. Als u vaak meerdere metingen achter elkaar wilt uitvoeren, kan een geïntegreerd geheugen helpen bij de evaluatie van de resultaten. Bij een directe vergelijking van de afzonderlijke metingen kunnen fouten veel sneller worden opgespoord.

  Onze tip: testapparatuur met de juiste interface op de pc aansluiten

  Veel meettoestellen hebben een USB-aansluiting of een RS232-interface. Hierdoor sluit u uw testapparaat eenvoudig aan op een werkcomputer. De gemeten waarden kunnen dan eenvoudig verder worden verwerkt. De vergelijking van individuele resultaten is ook in dat geval ook mogelijk over een langere periode. Bovendien kunnen bewerkte gegevens snel worden geëxporteerd en afgedrukt.

  FAQ: veelgestelde vragen

  Welke normen zijn relevant voor het testen van de hardheid van materialen?

  Enkele van de belangrijkste normen voor hardheidsmetingen zijn Brinell (EN ISO 6506-1 tot EN ISO 6506-4), Vickers (DIN EN ISO 6507-1: 2018 tot -4: 2018), Rockwell (DIN EN ISO 6508-1), Knoop (DIN EN ISO 4545-1 tot -4) en Mohs (DIN EN 101).

  Welke metingen kan ik doen met een multimeter?

  De multimeter is de universele tool in elektronica. Naast het meten van stroom, spanning en elektrische weerstand maken veel multimeters ook het testen van transistors en diodes mogelijk. Daarnaast is het vaak mogelijk om de frequentie en de capaciteit te meten.