Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Stroomkabels koopt u bij Conrad

    Stroomkabels zijn geïsoleerde geleiders voor de elektrische voeding. De kabel tussen twee stekkers dient als geleider. De eigenlijke geleider is beschermd in de omhulling, meestal een draad gemaakt van koper of aluminium. Meer uitleg en welke soorten stroomkabels er zijn, vindt u in de tekst hieronder.

    Er zijn verschillende vormen als verbindingsstukken voor de verbindingspunten. Een gebruikelijk systeem voor het toewijzen van de stekkers is het CEE-systeem.

    Stroomkabels worden gebruikt als verlengstuk van het stopcontact als primaire energiebron of als verbinding met subverdelers zoals kabeltrommels, die op hun beurt zijn aangesloten op een stroombron. Geprefabriceerde stekkers worden meestal aan beide uiteinden van de kabel bevestigd. Een uitzondering vormen de verbindingskabels, die slechts één stekker en één open uiteinde hebben voor montage op het apparaat.

    Zoektip: In deze categorie vindt u een grote selectie aan stroomkabels met diverse voorgefabriceerde pluggen en stopcontacten voor flexibele elektrische installatie in gebouwen en buitenshuis.  

    Wat is een stroomkabel?

    Stroomkabels worden ook wel omhulde kabels genoemd. De elektrische geleider is aan de buitenkant omgeven door een isolerende mantel als beschermende laag. Omdat de structuur met de draad in het midden van de kabeldoorsnede en de buitenmantel op een slang lijkt, zijn slangleidingen een ander synoniem voor stroomkabels. Meestal zijn het PVC-slangleidingen met een plastic laag als isolatie.

    Welke soorten stroomkabels zijn er?

    In onze webshop vindt u een ruime keuze aan geprefabriceerde stroomkabels met stekkers voor de ongecompliceerde stroomvoorziening van elektrische apparaten, evenals de distributie of uitbreiding van uw elektrische infrastructuur.

    • Aansluitkabels

    Aansluitkabels worden direct op het apparaat gemonteerd en dienen voor de stroomvoorziening via de connector aan het andere uiteinde van de kabel. Verschillende apparaten hebben verschillende kabels nodig. Een kachel met een voedingskabel als aansluiting heeft natuurlijk een andere voedingskabel nodig dan een klein apparaat, dat via een voeding minder stroom krijgt toegewezen dan normaal uit het stopcontact stroomt.

    Let op de instructies van de fabrikant in de productinformatiebladen voor het respectievelijke toegestane toepassingsgebied!

    • CEE-Kabelhaspels

    Kabelhaspels met gestandaardiseerde CEE-slots worden gebruikt voor de distributie van elektriciteit. De kabelhaspel zelf wordt meestal aangedreven door de verbindingskabel in het stopcontact. Het aantal slots bepaalt hoeveel apparaten de kabelhaspel deze stroom kan verdelen. De opgerolde aansluitkabel dient als verlenging, zodat de elektriciteit niet alleen in de directe omgeving van het stopcontact beschikbaar is, maar ook daar waar deze via de kabelhaspel wordt verlengd, bijvoorbeeld van de kelderaansluiting naar de tuin naar het gazon en tegelijkertijd naar de radio luistert via een andere Slot.

    Bij het toewijzen van slots aan een kabeltrommel is het belangrijk dat de toegestane maximale belastingen volgens de specificaties van de fabrikant niet worden overschreden bij het aansluiten van meerdere apparaten.

    • CEE-verlengkabels

    CEE-verlengkabels zijn eenvoudige kabels met gestandaardiseerde CEE-stekkers en -aansluitingen voor het verlengen van stroomkabels. Zorg er bij het maken van uw keuze voor dat u een stekker of een stopcontact nodig heeft voor de aansluiting op de voeding en voor de aansluiting op de verbruiker als tegenhanger van de bestaande structuur van de apparaten en kabels.

    • Kabelhaspels

    Kabelhaspels kunnen worden uitgerust met gestandaardiseerde CEE-stekkers of met andere slots en adapterfuncties. Ze dienen om een stroomvoorziening uit te breiden en te verdelen. De kabelhaspel zelf wordt meestal gevoed via een conventioneel stopcontact, de verbindingskabel verlengt deze voedingslijn en de voeding kan worden verdeeld over verschillende elektrische verbruikers (apparaten) via verschillende sleuven op de kabelhaspel.

    • IEC-snoeren

    Koude apparaatkabels kunnen alleen worden gebruikt om apparaten aan te sluiten die tijdens bedrijf niet veel warmte genereren, anders zou de kabel door de hitte worden beschadigd. Dergelijke capsules zijn goedkoper te vervaardigen. Koude apparaten zijn bijvoorbeeld computers.

    • Netskabels

    Netkabels worden gebruikt om apparaten op het lichtnet aan te sluiten die niet geschikt zijn voor gebruik met de gebruikelijke 230 V van het stopcontact. Een voedingseenheid op de kabel werkt als een adapter en zet de uitgangsstroom van het stopcontact om in lage stromen voor gebruikers zoals keukenapparatuur of luidsprekers. Vaak werkt het netsnoer ook als gelijkrichter, wat betekent dat het AC naar DC converteert.

    • Verlengkabels

    Verlengkabels zijn vereist als de voeding de juiste parameters heeft voor de gebruiker, maar niet op de juiste plaats beschikbaar is. Verlengkabels overbruggen de afstand van de stroombron naar het aangesloten apparaat.

    Veelgestelde vragen over de aanschaf van stroomkabels

    Verschillen voedingskabels voor gebruik binnenshuis van die voor gebruik buitenshuis?

    Ja. Let bij het kiezen van stroomkabels op het toepassingsgebied. Stroomkabels en verdelers voor buitengebruik zijn verschillend geïsoleerd en daardoor weerbestendig tegen vocht en temperatuurschommelingen. Zelfs in vochtige binnenruimtes zoals kelders of badkamers, mag u alleen kabels gebruiken die zijn goedgekeurd voor gebruik buitenshuis.

    Welke stekkers en stopcontacten heb ik nodig?

    Stroomkabels zijn geïsoleerde geleiders met twee uiteinden als verbindingspunten. U heeft aan beide zijden geschikte stekkers en stopcontacten nodig, afhankelijk van wat u wilt aansluiten. 

    Wat betekent het CEE-label?

    Het CEE-systeem is een variant voor het toewijzen van geschikte stekkers en stopcontacten. CEE 7/4 en CEE 7/3 zijn bijvoorbeeld de Duitse Schuko-stekker en het bijpassende Duitse Schuko-stopcontact (type F). Er zijn ook fabrikantspecifieke labels voor stekkersystemen.

    Wat is een veiligheidscontact?

    Veiligheidscontacten zijn om veiligheidsredenen geaard. Hiervoor is ten minste één driedraadskabel nodig: er is een toevoerleiding en een retourleiding voor het circuit, het derde contact is verbonden met de aardingskabel, die bij storingen hoge stromen geleidt en, indien nodig, de zekering in de schakelkast activeert. Zowel de kabel als de beschermende contactstekker moeten zijn uitgerust met de juiste, ten minste drie-aderige kabels, zodat de beschermende functie kan worden vastgesteld.

    Waar moet rekening mee worden gehouden bij de isolatie van stroomkabels?

    Aangezien de kabels tijdens het gebruik elektriciteit transporteren, moet hun omhulling voldoende bescherming bieden tegen onbedoeld contact. Bovendien is voor sommige toepassingen voldoende afscherming tegen elektromagnetische velden vereist, zodat andere apparaten in de buurt van het apparaat niet worden gestoord.

    Wat is het verschil tussen een kabel en een draad?

    Stroomkabels horen onder elektrische kabels. Draden kunnen ook eenvoudige draden of andere materialen zijn. Kabels hebben daarnaast een mantel met een isolerende functie als bescherming tegen onbedoeld contact en als afscherming tegen elektromagnetische invloeden.

    Waar vind ik kabels zonder stekker?

    U kunt kabels zonder stekkers voor professioneel gebruikers op onze webshop vinden.