Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Geigertellers meten diverse types radioactieve straling

  Een geigerteller, voluit Geiger-Müller-telbuis, is een vaak gebruikte meter om radioactiviteit op te sporen. In een geigerteller meten verschillende detectoren diverse types radioactieve straling. Denk hierbij aan:

  • alfa straling
  • bèta straling
  • gamma straling
  • röntgenstraling (X-straling)

  Elektrische spanning in de geigerteller zodra er radioactieve deeltjes zijn

  Zodra in de tellerbuis van de geigerteller radioactieve deeltjes aanwezig zijn, wekt het toestel elektrische spanning op. Een geigerteller meet hierbij eigenlijk het zogenaamde dosistempo. Dit is het tempo waarmee deeltjes zich verspreiden in de tellerbuis van het toestel. De geigerteller telt als het ware de snelheid van de deeltjes. Zodoende is een geigerteller een handig instrument bij metingen op radioactiviteit en is het een handig wapen in de bescherming tegen straling.

  Meet verschillende soorten radioactieve straling met een geigerteller

  Een geigerteller heeft als voordeel dat deze verschillende soorten radioactieve straling kan meten. Hierbij kunt u het dosistempo van een display aflezen of weerklinkt er een akoestisch signaal. Hoe hoger de straling, hoe sneller het akoestisch signaal weerklinkt. Een optische waarschuwingsfunctie of een waarschuwing in de vorm van trillingen zijn ook mogelijk.

  Wat is het verschil tussen een geigerteller en een dosimeter?

  Naast de geigerteller bestaan er ook dosimeters om radioactieve straling te meten. Geigertellers kunt u beschouwen als een eenvoudige versie van een dosimeter.

  Een geigerteller meet de stralingsdosis in realtime. Het grote verschil zit hem in de manier van meten. Is er meer straling, dan weerklinkt het akoestisch signaal sneller. Verwijdert u zich uit het gebied met straling, dan neemt de sterkte van het signaal af. Dit is een handige feature voor mensen die zich bijvoorbeeld na een ramp in een rampgebied begeven en weten tot waar ze kunnen gaan.

  Bepaal de cumulatieve stralingsblootstelling met een dosimeter. Een dosimeter telt de straling op in de tijd. Dit maakt het mogelijk om een cumulatieve stralingsblootstelling te bepalen. Dosimeters kunnen in die zin gedurende langere perioden controleren of grenswaarden worden nageleefd. In risico-omgevingen dragen mensen vaak een persoonlijke dosimeter op hun lichaam. In de radiologie en nucleaire geneeskunde gebruikt men dosimeters om het niveau van bestralingen te controleren, om een patiënt zodoende een optimale dosis toe te dienen.

  Een combinatie van een geigerteller en een dosimeter: is dat mogelijk?

  U hoeft niet altijd te kiezen tussen een geigerteller of een dosimeter. Bij Conrad zijn er ook zogenaamde combinatiemeters. Dit zijn dan geigertellers die eveneens een gecumuleerde weergave van de radioactieve straling bieden. Conrad besteedt veel aandacht aan de selectie van deze toestellen.

  Belangrijke keuzecriteria bij de aankoop van een geigerteller

  Belangrijke keuzecriteria voor ons, en ook voor u als klant zijn:

  • De korte meettijd. Dit is bijvoorbeeld belangrijk in ziekenhuizen.
  • De mogelijkheid om data over te dragen, bijvoorbeeld via bluetooth of usb.
  • De hoge nauwkeurigheid van de meting. Zo weet u perfect wat de mogelijke risico's zijn.
  • De mogelijkheid om alfa en bèta straling tegelijk te analyseren. Dit bespaart tijd en verhoogt de veiligheid.

  Meettoestellen voor radioactiviteit zoals geigertellers hebben veel toepassingsgebieden

  De brandweer, het leger en rampbestrijdingsteams zijn uitgerust met geigertellers om het risico op radioactiviteit op elk moment te kunnen vaststellen. In de buurt van Tsjernobyl of Fukushima raadt men bovendien burgers aan om de eventuele aanwezigheid van radioactiviteit zelf te testen met geigertellers. Zo ver komt het hopelijk nooit bij ons, maar dit neemt niet weg dat een geigerteller in diverse omstandigheden een onmisbaar werktuig is.

  Een nieuwe geigerteller of andere stralingsmeetapparatuur bij Conrad

  Bent u op zoek naar een geigerteller of een combinatie van een geigerteller en dosimeter voor uw bedrijf of organisatie? Bekijk dan zeker het aanbod bij Conrad. We zijn specialist in testapparatuur. Denk bijvoorbeeld ook maar aan ons grote aanbod lichtmeters. We leveren ook accessoires als bescherming tegen elektromagnetische straling. We kunnen u op elk moment het nodige advies geven, zowel via de telefoon, online als eventueel met een plaatsbezoek. Bij de aankoop van een delicaat toestel als een geigerteller gaat u niet over één nacht ijs. Laat u goed informeren over de beste keuze en de beste prijzen. Safety first met de geigertellers van Conrad.