Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Soldeerstations, ideaal voor het aansluiten van elektronische componenten

  Wie elektronische componenten veilig en comfortabel wil aansluiten volgens professionele normen heeft een soldeerstation nodig. Professionals gebruiken daarom soldeerstations die veel meer te bieden hebben dan een eenvoudige soldeerbout. Bij Conrad hebben we een grote keuze in soldeerstations. Wij geven u graag interessante tips voor de aankoop ervan.

  Achtergrondinformatie over het solderen van elektronische componenten

  Wenst u een soldeerstation te kopen, dan is het belangrijk te weten dat niet alle solderingen hetzelfde zijn. Terwijl loodgieters bijvoorbeeld koperen pijpen verbinden met soldeerpasta en een gasbrander moeten elektrotechnici op een veel kleinere schaal werken. Hier is echter niet alleen de grootte van de componenten bepalend voor het gereedschap, maar ook de warmtegevoeligheid van de materialen. Halfgeleiders zoals diodes of transistors zijn gevoelig voor hoge temperaturen, net zoals microchips. Een te hete soldeerstift in combinatie met een soldeerproces dat te lang duurt, kan een component vernielen. Een metalen klem of een tang op de bedrading is alvast een hulpmiddel, maar deze truc voor warmteafvoer maakt het werk ingewikkeld en vervelend.

  Bovendien worden printplaten tegenwoordig steeds kleiner. Zelfs bij de productie van prototypes realiseren ingenieurs en productontwikkelaars schakelingen op printplaten met soldeerpunten op pakweg 2 millimeter van elkaar. Veel printplaten voor het finale product zijn dan nog kleiner. De onderdelen liggen soms maar een fractie van een millimeter uit elkaar, waardoor de handmatige assemblage en het daaropvolgende soldeerproces sisyfusarbeid zijn.

  Dat alles maakt duidelijk dat elektrische componenten solderen niet alleen een kwestie van vakmanschap is, maar ook van de juiste apparatuur. En hier hebben professionele soldeerstations een duidelijk voordeel ten opzichte van conventionele soldeerbouten.

  Wat zijn selectiecriteria voor de aankoop van soldeerstations?

  Aangezien een regelbaar soldeerstation een van de belangrijkste instrumenten in het elektronicalaboratorium is, moet u de aankoop optimaal afstemmen op de uit te voeren werkzaamheden. Of u kiest voor een analoog of digitaal soldeerstation is uiteindelijk een kwestie van mening, waarbij digitale apparaten met hun nauwkeurig instelbare temperatuur, groot display en automatische uitschakeling zeker grote voordelen hebben.

  Een andere mogelijkheid is een universeel station met soldeerbout en heteluchthandstuk in één systeem. Topapparaten in deze categorie hebben vaak ook een vacuümpomp met desoldeerbout voor het snel en veilig verwijderen van SMD-componenten. Als alternatief voor de desoldeerbout is er ook het desoldeerpincet. Componenten met twee aansluitingen – meestal weerstanden en condensatoren – kunt u met de twee verwarmde punten van de pincet vastpakken en in één beweging van de printplaat verwijderen.

  Wat zijn accessoires om veilig te solderen met soldeerstations?

  Veilig solderen met soldeerstations vereist:

  • een heldere werkplekverlichting
  • een goed zicht op de soldeerverbinding en de soldeerstift
  • werkloepen met geïntegreerde verlichting op zwenkbare statieven
  • een klein apparaat met vergrendelbare krokodillenklemmen, bijvoorbeeld om printplaten of componenten veilig vast te zetten tijdens het soldeerproces
  • soms zijn accessoires gecombineerd, bijvoorbeeld met een ‘derde hand’ met ingebouwd vergrootglas

  Aangezien de meeste elektronische soldeerbouten in de praktijk een kern van vloeimiddel zoals hars bevatten, is het onvermijdelijk dat tijdens het soldeerproces dampen vrijkomen. Vanuit gezondheidsoogpunt kan dit een probleem zijn. Bovendien kan de soldeerdamp neerslaan op componenten en printplaten en tot bepaalde functionele problemen leiden.

  Welk vermogen is het beste voor soldeerstations?

  Het nominale vermogen van een soldeerstation heeft een directe invloed op de maximaal haalbare temperatuur van de soldeerstift. Terwijl 10 tot 30 watt voldoende is voor kleine elektronische klusjes om een piektemperatuur van ongeveer 350 graden Celsius te bereiken, zijn hogere vermogens vereist voor soldeerwerk aan bijvoorbeeld het chassis. De meeste stations hebben een vermogensbereik van 50 tot 80 watt om soldeertemperaturen van 150 tot 450 graden Celsius te bereiken.

  Conrad, de online specialist in professionele soldeerstations

  Conrad is uw leverancier voor professionele soldeerstations. Soldeerstations met bijhorend soldeergereedschap van professionele merken zijn een must in uw bedrijf. Als groothandel in elektronica en toebehoren spreken we uw taal als ingenieur of technicus. We helpen u dan ook graag bij de juiste keuze van nieuwe soldeerstations voor uw bedrijf. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over soldeerstations. Conrad ademt techniek.