Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Wat zijn walkie talkies?

  Radio's maken het mogelijk signalen te zenden en te ontvangen via elektromagnetische golven. Dit gebeurt in het radiofrequentiebereik, vandaar dat u vaak de term radiogolven zult lezen. De gebruikte frequenties zijn aangegeven in megahertz (MHz). Radiotechnologie werd voor het eerst gebruikt in 1895 en maakte het mogelijk twee apparaten die vijf kilometer van elkaar verwijderd waren, met elkaar te verbinden. De eerste transatlantische communicatie slaagde pas een paar jaar later: in 1901. Tegenwoordig worden zendontvangers gebruikt om signalen te kunnen ontvangen en verzenden. Zij combineren zender en ontvanger in zich en worden zo een zendontvanger.

  Welke soorten portofoons zijn er?

  • CB-apparatuur: CB apparaten zijn radio's met een zender. Het radiostation kan in de auto worden geïnstalleerd of bijvoorbeeld op een tafel worden geplaatst. Bedraad of draadloos, het omvat een handset waarmee communicatie plaatsvindt.
  • Walkie talkies: Als alternatief, en als meer mobiele oplossing, zijn er draagbare portofoons. Ze worden ook wel walkie talkies genoemd en doen het zonder radiozender. De zendontvanger is rechtstreeks in de handheld radio ingebouwd. De stroomvoorziening is onafhankelijk van het lichtnet en dus ideaal voor gebruik buitenshuis.

  Welke portofoon of walkie walkie heeft u nodig?

  Het is belangrijk dat u beslist of u een model met een radiozender of een zuivere walkie talkie wilt gebruiken. Zoek binnen deze categorieën naar het geschikte bereik en de batterijduur voor een portofoon. Setaanbiedingen met accessoires zoals een headset zijn vaak de moeite waard.

  Hoe werken portofoons en walkie talkies?

  De apparaten maken alle gebruik van radiogolven, maar er is onderscheid tussen analoge en digitale radionetwerken:

  Analoge radionetwerken

  Analoge radionetwerken maken de eenvoudige signaaloverdracht van spraak en soms van beelden mogelijk. De bekendste is CB-radio (Citizens Band), die ook wel "allemansradio" wordt genoemd omdat hij voornamelijk door particulieren wordt gebruikt. 40 kanalen op een frequentieband rond 27 MHz zijn beschikbaar op CB-radio's, die niet tapvast zijn. Naast CB-radio is ook PMR-radio wijdverbreid. Wat betekent PMR radio? De afkorting staat voor Private Mobile Radio. Wat zijn PMR-radio's? Met een totaal van 16 kanalen gebruiken zij het golfgebied 446,0 tot 446,2 MHz. Voor analoge amateurradio is er ook SRD-radio (Short Range Devices), dat in Duitsland ook wel LPD-radio (Low Power Device) wordt genoemd. Buiten Duitsland is het gebruik ervan alleen toegestaan in Oostenrijk en Nederland. Deze radio met kort bereik wordt bijvoorbeeld gebruikt voor babyfoons en afstandsbedieningen.

  Digitale radionetwerken

  Professionele radio's werken steeds meer met een digitaal signaal. Daartoe wordt het draaggolfsignaal eerst gedigitaliseerd en vervolgens naar de ontvanger gezonden. Op deze manier kunnen naast spraak en beelden ook andere gegevens worden gecodeerd en verzonden. Bovendien zijn er meer mogelijkheden om gegevens te coderen. De bekendste is DMR-radio (Digital Mobile Radio). Brandweer en politie gebruiken het, net als ambulances en taxi's. De digitale verdere ontwikkeling van analoge PMR is dPMR (digital Private Mobile Radio). Dit netwerk wordt hoofdzakelijk gebruikt door professionals. Het gebruik ervan is gebonden aan een licentie en er moet voor worden betaald. TETRA-radio (Trans European Trunked Radio/Terrestrial Trunked Radio) is niet vergunningsvrij en niet gratis.

  Wat is het bereik van portofoons en walkie talkies?

  Het bereik van de radio's hangt voornamelijk af van de gekozen zendmodus. Het beperkt het maximale bereik. De geïnstalleerde zendontvanger kan deze limiet bereiken of eronder blijven, afhankelijk van de hoge kwaliteit van de toestellen. 

  Model Reikwijdte
  Portofoon met station 20 - 80 km
  Walkie talkie in CB radionetwerk tot 5 km
  Speelgoedmodel

  ca. 500 m

  PMR-radio Open veld: tot 5 km
  Stad: ca. 1 km
  SRD-radio Open veld: tot 2 km
  Stad: tot 5 km
  TETRA-radio Open veld: tot 25 km
  Stad: tot 5 km
  DMR-radio ca. 10 km
  dPMR-radio ca. 8 km

  Waar moet u op letten bij het kopen van een portofoon of walkie talkie?

  Om de juiste portofoon kopen, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  Als u een walkie talkie kiest, moet u rekening houden met de levensduur van de batterij. Tussen tien en 24 uur is de norm. Elke leverancier geeft meer gedetailleerde informatie over zijn model. Als u van plan bent de portofoon gedurende langere tijd te gebruiken zonder hem op te laden, is het raadzaam de batterij te vervangen. Voor frequent gebruik buitenshuis is het de moeite waard de kwestie van vuil- en waterbescherming in overweging te nemen. Idealiter moeten de apparaten spatwaterdicht zijn.

  Voor mobiel gebruik moet u ook aan accessoires zoals een draagtas denken.

  Een headset is een praktisch accessoire en is inbegrepen in veel setaanbiedingen. Als u geen set koopt, is het de moeite waard het toestel van tevoren te bekijken om te zien of het met een headset kan worden gebruikt.
  Een andere populaire functie is de VOX-functie. U hoeft niet op de knop van de hoorn te drukken om in de lucht te gaan als u spreekt. De radio schakelt over naar zendmodus door het volume van uw stem. Babyfoons, bijvoorbeeld, maken gebruik van deze functionaliteit.