Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

   

  Interessante feiten over waterpompen

  Het hoeft niet altijd de ondergelopen kelder te zijn. Het kan ook 'slechts' de volle regenton of stortbak zijn die geleegd moet worden voor reiniging. Of u bent van plan het water te gebruiken om water te geven. Maar: in huis en tuin zijn er vaak taken die in een mum van tijd met een geschikte pomp kunnen worden uitgevoerd.

  Om precies te kunnen bepalen welke pomp het meest geschikt is voor uw toepassing, is het raadzaam om de pomptypes nader te bekijken: 

   

  Termen uit pomptechnologie

  • Zuighoogte

  • (doorvoer)verplaatsing

  • opvoerhoogte

  • Dompeldiepte:

  • Wrijvingsverliezen

  • Inschakeltijd

  • Maat vaste stoffen


   

  Pomp accessoires

  • Pompfilter

  • Elektronische drukschakelaars

  • Droogloopbescherming

  • Vlotterschakelaar

  • Zuigslangen

  • Dimensies

  Termen uit pomptechnologie

  Wanneer het vereiste pomptype is bepaald, ontstaan er altijd vragen over de prestatiekenmerken en technische gegevens. Om deze reden hebben we de meest voorkomende technische termen in pomptechnologie samengevat en een korte uitleg gegeven.

  Zuighoogte

  De aanzuighoogte is het hoogteverschil tussen het wateroppervlak en de pomp op een hoger niveau. Ongeacht het pompvermogen is de maximale aanzuighoogte die in de praktijk haalbaar is ca. 7 - 8 m. Als grotere zuighoogtes overwonnen moeten worden, moet het water met een drukpomp naar de hogere zuigpomp worden gevoerd.
  Zelfs als sommige pompen zelfaanzuigend worden genoemd, moeten tuin- of centrifugaalpompen vóór gebruik altijd met water worden gevuld om schade door drooglopen te voorkomen.

  Belangrijk:
  De zuigslang moet eerst de vereiste doorsnede hebben, die afhangt van het pompvermogen en te vinden is in de technische databladen. Bovendien moet het zo zijn geconstrueerd dat het door de heersende onderdruk in de zuigslang niet kan worden samengedrukt.

  Het bezorgtarief

  Debiet verwijst naar de maximale hoeveelheid water die in een bepaalde periode kan worden verpompt. De informatie wordt gegeven in liter per minuut (l / min) of liter per uur (l / h).

  Notitie
  De afleversnelheid Q (l / h) is afhankelijk van de opvoerhoogte H (m). Hoe groter de bezorgkop, hoe lager de bezorgsnelheid en vice versa. De kwaliteit van een pomp kan worden beoordeeld aan de hand van de pompkarakteristiek in de technische documentatie. Met behulp van de karakteristieke curven kun je precies aflezen hoeveel water er nog aan een bepaalde kop wordt gepompt.

  Het hiernaast weergegeven prestatiediagram toont de relatie tussen de opvoerhoogte en de toevoersnelheid voor een pomp met max. 55 m hoofd en een max. Debiet van 5000 l / h. De karakteristieke curve laat precies zien hoe groot de verwachte leveringssnelheid is bij een bepaalde leveringskop. 

  Het hoofd

  De kop geeft het maximale hoogteverschil aan tussen het wateroppervlak of de pomp als deze zich buiten het medium bevindt en het hoogste punt waar de pomp het water kan afgeven. De opvoerhoogte is afhankelijk van de druk die de pomp kan genereren. Een druk van 1 bar komt overeen met een waterkolom van ca. 10 m. Bij een pomp die een druk van 2,5 bar kan genereren, komt de opvoerhoogte overeen met ca. 25 m (zie ook pompkarakteristieken).

  Dompeldiepte:

  De dompeldiepte is alleen gespecificeerd voor dompelpompen en geeft de maximale waterdiepte aan waarop de afdichting van de behuizing bestand is tegen de heersende waterdruk. 

  Wrijvingsverliezen

  De daadwerkelijke prestaties van pompen worden beïnvloed door verschillende externe factoren. Onregelmatigheden in de lijn zoals B. bochten, hoeken, takken en verbindingen veroorzaken prestatieverlies. Wrijvingsverliezen in lijnen behoren ook tot de belangrijkste factoren. In elke waterleiding is er wrijving op de binnenwanden van slangen of leidingen. Om deze wrijvingsverliezen zo laag mogelijk te houden, moet altijd een slang met de grootst mogelijke diameter worden gebruikt.

  De wrijvingsverliezen worden weergegeven als drukverliezen in meters waterkolom (mWS) en zijn afhankelijk van de binnendiameter van de slang (LW) en de toevoersnelheid (l / min). 

  De wrijvingsverliezen kunnen exact worden berekend met behulp van de tabel hiernaast. Met een 5 m lange slang met een diameter van 1 inch en een afgiftesnelheid van 50 liter per minuut is het drukverlies door wrijving 0,4 mWS.

  Inschakeltijd

  Niet elke pomp is ontworpen voor continu of langdurig gebruik. Afhankelijk van het model en de constructie hebben sommige laagspanningspompen passende koelonderbrekingen nodig. Hoe lang een pomp tegelijkertijd kan werken, vindt u in de technische fiches. Als de inschakelduur (ED) in procenten wordt gegeven, verwijst 100% naar één uur. Een pomp met een ED van 50% mag daarom max. Loop continu gedurende 30 minuten.

  Hierbij moet ook aandacht worden besteed aan de stroomvoorziening. Als een 12 V-pomp wordt gebruikt op een voedingseenheid die een aanzienlijk hogere uitgangsspanning levert (bijv. 13,8 V), wordt de inschakelduur verminderd omdat het stroomverbruik hoger is. De bedrijfsomstandigheden van de pomp (slangdiameter, opvoerhoogte, omgevingstemperatuur, etc.) spelen ook een belangrijke rol bij de max. bruikbare inschakelduur. Controleer bij twijfel de bedrijfstemperatuur van de pomp. 

  Maat vaste stoffen

  Vaste afmetingen zijn de maximale afmetingen van vaste deeltjes die een pomp kan dragen. Dit wordt meestal gegeven in millimeters. Als er grote deeltjes in het water zitten, kan dit leiden tot verstopping of schade aan de pomp. 

   

  Pomp accessoires

  De bruikbaarheid, efficiëntie en levensduur van een pomp zijn grotendeels afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden. Met effectieve en praktische accessoires kunt u de bediening van uw pomp veiliger en comfortabeler maken en zo bijdragen aan een lange levensduur van uw pomp. 

  Pompfilter

  Stroomopwaartse pompfilters verminderen de vervuiling van de pompmechanica en beschermen tegen schade of verminderde prestaties door te grote vaste delen.

   

  Elektronische drukschakelaars

  Een drukschakelaar is geïnstalleerd in de drukleiding en schakelt de pomp indien nodig aan en uit. In het geval van een drukdaling als gevolg van wateronttrekking, schakelt de drukschakelaar de pomp automatisch aan en uit wanneer de druk weer stijgt door de kraan te sluiten. Veel drukschakelaars zijn ook uitgerust met droogloopbeveiliging. 

   

  Droogloopbescherming

  Net als een drukschakelaar bevindt de droogloopbeveiliging zich in de drukleiding en zorgt ervoor dat de nageschakelde pomp wordt uitgeschakeld of niet wordt ingeschakeld als de druk onvoldoende is. Dit voorkomt dat de pomp droogloopt als er onvoldoende watertoevoer is en daardoor beschadigd raakt. Er wordt echter ook een abrupt drukverlies in de drukleiding (leidingbreuk) herkend. en de pomp is uitgeschakeld.

  Naar de drooglopende stroomonderbrekers

  Vlotterschakelaar

  Een vlotterschakelaar voor waterpompen wordt gebruikt om een pomp in of uit te schakelen. Het is waterdicht en drijft op of in het medium. Door de vrije lengte van de aansluitkabel kunt u precies aangeven bij welke waterstanden u aan en uit wilt schakelen. Afhankelijk van de schakelfunctie kunnen vlotterschakelaars worden gebruikt voor "vullen" (schakelcontact wordt geopend als de vlotterschakelaar naar boven is gericht) of voor "ledigen" (schakelcontact wordt geopend als de vlotterschakelaar naar beneden hangt). Vlotterschakelaars met omschakelfunctie kunnen voor beide taken worden gebruikt.

   

  Zuigslangen

  Een zuigslang is een kant-en-klare slang voor de zuigzijde van b.v. B. tuinpompen. Deze slang is bestand tegen onderdruk. Hiervoor is een tuinslang niet geschikt. Aan de ene kant zit een voetklep, die voorkomt dat de voorgevulde zuigleiding leegloopt en gaat pas open als de pomp water aanzuigt.

   

  Dimensies

  Vaak wordt er gebruik gemaakt van de pompaansluitingen, schroefdraadverbindingen en slangen. Aangezien echter volgens de wettelijke voorschriften (Ordinance on Units of the European Union) maatspecificaties moeten worden gemaakt in metrische eenheden vanaf 01.01.2010, kan dit tot onduidelijkheden leiden. Om deze reden hebben we de meest voorkomende maten in beide units in de volgende tabel weergegeven: 


  Houd er rekening mee dat rekening moet worden gehouden met eventuele metingen en toleranties van de fabrikant. De respectievelijke buitendiameter van de slang is afhankelijk van de wanddikte.