Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Koeling is een belangrijk onderdeel van veel verschillende apparaten. Daaronder vallen natuurlijk computers, maar ook huishoudelijke machines als de wasmachine en de koelkast. In veel gevallen biedt Conrad de oplossing wanneer u losse koelonderdelen nodig hebt. Ten slotte zijn we dé online specialist voor technische en elektronische toebehoren en dus ook voor dit soort elementen. Bekijk het volledige aanbod op Conrad.nl óf lees hieronder verder voor meer info over de verschillende koelproducten.

  Wat is een PC-koeling?

  Koeling is eigenlijk een verzamelterm voor diverse technische hulpmiddelen die ertoe leiden dat spullen, voorwerpen of soms zelfs complete ruimtes worden gekoeld door de warmte eruit te halen. Dit kan op meerdere manieren. Zo kunt u gebruik maken van verschillende stoffen die een lage temperatuur van zichzelf hebben. Deze techniek kan bijvoorbeeld met behulp van water. Een andere methode is door een speciale pomp hiervoor te gebruiken. Deze pompen functioneren aan de hand van een ingewikkelde methode die we hier niet in zijn geheel uit kunnen leggen. Wat we wél kunnen doen is het aanbod koeltechnieken verkennen waarbij Conrad.nl van pas kan komen. De verschillende soorten koeling worden naar verwachting in de toekomst alleen nog maar verder uitgebreid. Diverse technieken hebben dit vakgebied aanzienlijk gemoderniseerd, om zodoende het milieu een goede dienst te bewijzen en het aanbod milieuvriendelijker te maken. Een goed voorbeeld hiervan is het zogenaamde adiabatisch koelen, waarbij er lucht uit de buitenlucht wordt getransformeerd tot schone binnenlucht, aan de hand van een specifiek filter en een bepaalde werking. Ook laserkoeling is in opmars: hierbij worden er lasers gemaakt die ertoe leiden dat er erg lage temperaturen worden bereikt.

  Welke vormen van koeling biedt Conrad.nl?

  Op Conrad vindt u een grote verscheidenheid koelproducten voor verschillende omstandigheden. Hierboven werd al aangehaald dat koeling op diverse manieren kan geschieden. Op de website onderscheiden we daarom de volgende producten:

  Koeling bij Conrad

  Koeling benodigdheden nodig? Dan is Conrad.nl hét adres voor u! Met het ruime assortiment beschikken we geheid over hetgeen u op zoek naar bent.

  PC Koeling is essentieel voor uw computer

  De computer is een apparaat dat u de mogelijkheid geeft diverse werkzaamheden te verrichten. Hobby of beroep, sociaal of professioneel, een computer heeft veel mogelijkheden. Ergens, waarschijnlijk onder het PC-meubel bij u thuis, staat een kastje bijna de hele dag te zoemen. U merkt het zoemende geluid eigenlijk pas wanneer u de PC uit zet, dan houdt het kastje namelijk op met zoemen. Dat zoemen wordt veroorzaakt doordat het apparaat, de computer warmte produceert. Daarom zijn er in het kastje een of meer ventilatoren aangebracht. Die ventilatoren hebben motortjes, en ja hoor, die zoemen. Het belangrijkste onderdeel van uw computer, de processor, produceert ongeveer 90 watt aan warmte. Die warmte kan niet blijven waar het geproduceerd wordt, omdat dan onderdelen van de processor oververhit kunnen raken en slechter gaan werken. Datzelfde geldt voor verschillende andere onderdelen van de PC. Die warmte moet worden verwijderd uit de PC, door de koeling.

  De koeling kan verschillende vormen aannemen

  De eenvoudigste vorm is luchtkoeling. Luchtkoeling, dat betekend het afvoeren van de warme lucht van, en het aanvoeren van koelere lucht naar het te koelen onderdeel. Dit gebeurt direct, door middel van de eerder genoemde ventilatoren en een koelblok. Daardoor wordt een voortdurende luchtstroming opgewekt die door de kast langs en over de diverse onderdelen van de pc geleidt wordt. Die lucht koelt dan af met behulp van het koelblok. Deze manier van koeling is het meest gebruikelijk voor een PC. Maar ook waterkoeling is mogelijk. Waterkoeling werkt ongeveer op dezelfde manier als de koeling van uw koelkast. Een radiator koelt het water tot de gewenste temperatuur. Dat water wordt met behulp van een pomp langs de onderdelen geleidt, en dan naar een waterblok. Dat waterblok heeft twee aansluitingen, een naar de radiator en een naar de pomp. Een modernere vorm; thermo-elektrische koeling. Met behulp van het Peltier Effect wordt elektriciteit omgezet en een temperatuurverschil. Dat verschil wordt ingezet om de computer te koelen. De oudste manier van koelen is directe koeling. De apparatuur wordt dan gekoeld door de warmte direct af te staan aan de omgeving. Voor een modernere PC werkt dit niet meer.

  Doe het zelf computerkoeling

  Wanneer u uw eigen PC gaat bouwen is het noodzakelijk de nodige kennis op te doen over het afkoelen van de computer. De onderdelen die nodig zijn voor de hierboven genoemde manieren van koelen zijn allemaal verkrijgbaar in de handel. Toch zullen de meeste PC-bouwers kiezen voor luchtkoeling, omdat het relatief eenvoudig is een goed systeem in uw PC te bouwen, gebaseerd op luchtkoeling. Maar ook waterkoeling is verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de Corsair Hydro H100i waterkoeling. Van hetzelfde merk zijn ook koelsystemen verkrijgbaar voor onderdelen van uw PC. Zoals de Corsair Dominator Airflow geheugen koeler. Juist omdat er zo veel mogelijkheden zijn, laat u eerst informeren door de specialisten.