Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Uninterruptible power supplies (UPS)

  Het gebruik van een ononderbreekbare stroomvoorziening (kortweg UPS) is onmisbaar wanneer gevoelige systemen moeten worden beschermd tegen stroomuitval of spanningsschommelingen. Lees hieronder hoe een UPS werkt en wanneer de aankoop van een computervoedingsverdeler zin heeft.


  Wat is een UPS-systeem en waar wordt het gebruikt?

  Een UPS heeft een krachtige accu die de stroomvoorziening van aangesloten apparaten overneemt bij stroomuitval. Afhankelijk van de capaciteit van de accu varieert de back-uptijd van enkele minuten tot enkele uren. In een ziekenhuis bijvoorbeeld overbrugt een UPS de periode totdat de dieselgeneratoren zijn opgestart. Dit garandeert dat alle apparatuur tijdens een operatie blijft werken. Het team in de operatiekamer merkt alleen een kort flikkeren van de verlichting tijdens de stroomstoring. Grootschalige UPS-systemen zijn ook onmisbaar voor de stroomvoorziening van de IT-infrastructuur; geen enkel datacentrum kan zonder een dergelijk systeem.

  De meeste stroomonderbrekingen duren maar een paar seconden of een paar minuten. Een UPS is in staat om de werking in stand te houden en voorkomt dataverlies. Het kan enkele uren duren voordat een volledig uitgeschakeld datacenter weer operationeel is. Deze tijd wordt ook overbrugd met behulp van een UPS.

  In fabrieken zorgen industriële UPS-systemen er ook voor dat de werkzaamheden door kunnen gaan en kostbare uitvaltijden tot een minimum worden beperkt. UPS-systemen beschermen ook de aangesloten systemen in het kantoor of thuiskantoor op doeltreffende wijze. De nadruk ligt hier echter niet op een zo lang mogelijke back-up tijd. In plaats daarvan moet het systeem de stroomvoorziening in stand houden totdat de gebruikers hun werk hebben opgeslagen en de computers hebben afgesloten. 


  Welke soorten UPS's zijn er?

  Er kunnen drie verschillende typen UPS-systemen worden onderscheiden: offline, line-interactive en online.


  Een computer stroomverdeler, vaak PDU genoemd, wordt gebruikt voor de stroomverdeling in 19" kasten. Een CEE stroomverdeler is vergelijkbaar met een stekkerdoos. Naast diverse aansluitingen voor CEE-stekkers bieden sommige modellen extra functies zoals overspanningsbeveiliging. Bij sommige stekkerdozen kunnen afzonderlijke stopcontacten ook via een afstandsbediening worden geactiveerd of gedeactiveerd. Aangezien het mogelijk is het stroomverbruik van individuele verbruikers te meten, kunnen stroomvreters snel worden opgespoord en zo nodig vervangen, vooral in uitgebreide en complexe IT-structuren. 


  Waar moet ik op letten als ik een UPS-systeem of een stroomverdeler koop?

  Als u uw elektronische apparaten wilt beschermen met een ononderbreekbare stroomvoorziening, moet u met een aantal zaken rekening houden. Voor een kantoor aan huis is een eenvoudige offline UPS meestal voldoende. Voor meer veeleisende toepassingen is het beter om te kiezen voor een line-interactive system of een online UPS. Verder is, naast het nominaal vermogen en het aantal uitgangen, de backup-tijd het belangrijkste criterium bij de aanschaf van een UPS. De backup tijd geeft aan hoe lang de aangesloten apparaten van stroom kunnen worden voorzien door het UPS systeem in geval van een stroomstoring.

  Bedenk ook dat onderbrekingsvrije voedingen er in verschillende formaten zijn. Er zijn zowel stand-alone units voor kantoor- en thuiswandtoepassingen als 19" UPS-systemen voor installatie in serverracks. In ons assortiment vindt u een breed scala aan UPS-systemen voor particulier en industrieel gebruik. Verder voeren wij 19" UPS battery packs, oplaadbare accu's voor UPS-systemen en geschikte UPS-accessoires.

  Bij de aankoop van een CEE-stroomverdeler zijn het aantal beschikbare CEE-stopcontacten en de maximale stroomsterkte van belang. Let ook op de ingangsspanning waarvoor de verdeler is ontworpen: gangbare stekkerdozen kunnen geschikt zijn voor 400 volt of ook voor 100 tot 240 volt. Niet alle CEE stroomverdelers bieden functies zoals overspanningsbeveiliging of de mogelijkheid om het stroomverbruik te controleren. Ga daarom vóór de aankoop na of de gewenste PDU ook de vereiste functies heeft.


  Onze praktische tip: Installeer een aardlekschakelaar achter het UPS-systeem!

  Indien een aardlekschakelaar is voorgeschreven bij het gebruik van een ononderbroken stroomvoorziening, moet deze indien mogelijk achter de uitgang van de UPS worden geïnstalleerd. Als dit niet het geval is, kan de stroomonderbreker ongewenst uitschakelen.


  FAQ – Veel gestelde vragen over UPS-systemen en stroomverdelers

  Wat is het CEE-stekkersysteem?

  Het CEE-stekkersysteem is een poging om de in de Europese landen gebruikte netstekkers te harmoniseren. Zo worden de in Duitsland gebruikte contactdozen voor beschermingscontacten CEE 7/3, contactstoppen voor beschermingscontacten CEE 7/4 en eurostoppen CEE 7/16 genoemd.

  Wat zijn de voordelen van lithium-ion-accu's ten opzichte van VRLA-accu's?

  Lithium-ion batterijen zijn in bijna alle opzichten superieur aan conventionele lood-zuur batterijen (VRLA): Hun energiedichtheid is aanzienlijk hoger, zodat Li-ion-batterijen veel compacter kunnen worden gebouwd met dezelfde capaciteit. Wat de levensduur betreft, overtreft een lithium-ionbatterij het oudere loodzuurmodel met gemiddeld meer dan 100 procent. Bovendien is er, in tegenstelling tot VRLA-batterijen, geen extra onderhoud nodig, wat de bedrijfskosten verlaagt.