Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Bescherm uw luchtwegen met een goed stofmasker. Of dit een fijnstofmasker, een stofmasker of een volgelaat stofmasker moet zijn, leest u hieronder.

  Stofmaskers: veiligheid voor uw luchtwegen

  Of het nu gaat om woningbouw, gebouwrenovatie, schimmelverwijdering, metaalbewerking, model- en scheepsbouw, schilderwerk, oppervlakteafwerking, verlijming, laboratorium- of handlingchemicaliën, pesticiden en herbiciden: met de juiste ademhalingsbescherming levert u een actieve bijdrage aan de bescherming van uw gezondheid. Door een masker te dragen voorkom je negatieve gevolgen van je werk. Wanneer u of uw werknemers het risico lopen om stoffen in te nemen die gevaarlijk of schadelijk zijn voor de gezondheid - toxines voor de luchtwegen - moet u adembescherming dragen die is afgestemd op de betreffende gevaarsituatie. Er zijn adembescherming tegen deeltjes (aerosolen) die als zwevende stof in de lucht worden getransporteerd. Andere modellen beschermen u tegen gassen en dampen. De bekendste fabrikanten van ademhalingsbeschermingsproducten zijn 3M, Avit, B-Safety, Dräger, EKASTU Safety, L + D Upixx, Moldex en Uvex.

  Wanneer is een stofmasker vereist?

  Moderne stofmaskers zijn onmisbaar voor de gezondheid en veiligheid op het werk. Net als beschermende handschoenen, veiligheidsbril en veiligheidsschoenen, maken ze deel uit van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor professioneel en commercieel gebruik. In de industrie, brandweer en reddingsdiensten worden vaak zeer specifieke vormen van ademhalingsbescherming voorgeschreven, die in voorschriften zijn geregeld. Doe-het-zelvers, hobbyisten, tuiniers, bouwers en ambachtslieden staan ook voor de uitdaging om de fijnste deeltjes of gassen uit de omgevingslucht te filteren voordat ze in de luchtwegen terechtkomen. In de privésector is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid, maar moet hij zichzelf beschermen tegen de kleinste deeltjes of gassen en dampen bij het werken met oplosmiddelen, verf, slijpen of polijsten. Met ademhalingsbescherming beschermt u ook uw gezondheid bij het verwijderen van schimmel en asbest. Daarom horen ademhalingsmaskers in elke goed uitgeruste werkplaats als persoonlijke beschermingsmiddelen.

  Hoe werken stofmaskers?

  De term "ademhalingsbescherming" wordt gebruikt om apparaten samen te vatten die mensen beschermen tegen gevaarlijke stoffen bij inademing. Dit kunnen verschillende stoffen, organismen, deeltjes of gassen zijn die in verschillende werkzaamheden of in verschillende omgevingen voorkomen. U kunt kiezen uit verschillende maskers en filters die de betreffende stoffen uitfilteren. Meerlagige speciale stoffen, actieve kool of chemische stoffen worden gebruikt als filtermedia.

  Filterende adembeschermingstoestellen laten schone lucht door het filter in het masker stromen en werken dus afhankelijk van de omgevingslucht. Onafhankelijke ademhalingsapparatuur gebruikt een afzonderlijke luchttoevoer. Ze isoleren de ademhalingsdrager van de omringende lucht. Gassen en dampen hebben geen kans om in het masker te komen.

  Hedendaagse ademhalingsbescherming betekent de grootst mogelijke bescherming met het hoogst mogelijke comfort. De maskers zijn licht en comfortabel om te dragen - de ademweerstand is laag. Een goed ademmasker beperkt de drager zo min mogelijk en biedt hem de maximaal mogelijke bescherming tegen de gevaren in de lucht waartegen het masker bedoeld is te beschermen.
   

  Ademhalingsbeschermingsfilters zijn wegwerpbaar

  Ademhalingsbeschermingsfilters voor ademmaskers en volgelaatsmaskers raken verstopt met fijn stof, rook en rook of verslijten chemisch. Ze zijn verbruiksartikelen en zijn daarom, net als stofmaskers, wegwerpartikelen. De filters worden na gebruik weggegooid. Besteed aandacht aan een tijdige filterwisseling. Het is het beste om het filter voor ademhalingsbescherming in te slaan dat u nodig hebt.

  Let op de duurzaamheid van filters

  Ademhalingsfilters hebben een beperkte levensduur en houdbaarheid nadat ze zijn vervaardigd. De datum tot wanneer u een filter kunt gebruiken, staat op de verpakking van het filter en / of de filterbehuizing als de vervaldatum. Na de vervaldatum mag u het product niet op ademhalingsapparatuur gebruiken. De voor filtering gebruikte materialen kunnen na verloop van tijd hun beschermende werking verliezen. Controleer daarom regelmatig de duurzaamheid van de filters in uw inventaris en zorg ervoor dat deze tijdig worden vervangen. Na opening van de originele verpakking mogen gasfilters maximaal 6 maanden worden gebruikt, ongeacht de vermelde vervaldatum.

  Welke soorten ademhalingsbescherming zijn er?

  Ademhalingsmaskers - in de volksmond ook wel gasmaskers genoemd - verschillen visueel qua ontwerp. De bekendste varianten zijn fijnstofmaskers, halfmaskers en volledige maskers.

  • Fijnstofmaskers 
   Fijnstofmaskers (wegwerp halfmaskers) zijn deeltjesfilterende halfmaskers met een laag gewicht. Ze beschermen de luchtwegen tegen schadelijke vaste deeltjes veroorzaakt door stof, fijn stof, nevel en andere vreemde voorwerpen, bijvoorbeeld bij het slijpen, zagen of verwijderen van schimmels. Fijnstofmaskers zijn gemakkelijk te herkennen aan hun traditionele pasvorm over de mond en neus en meestal twee elastische rubberen banden. Het masker en het filtermedium zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De maskers zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en worden meestal weggegooid bij het huishoudelijk afval. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende beschermingsklassen met of zonder uitademventiel en zijn ook geschikt voor doe-het-zelvers. De beschermingsklasse van fijnstofmaskers is gespecificeerd in de niveaus FFP1, FFP2 en FFP3. Hoe hoger het getal, hoe beter het masker u beschermt. Fijnstofmaskers werken niet tegen gassen en dampen. Speciaal kenmerk van modellen met uitademventiel: met het ventiel kan de gebruikte lucht gemakkelijker ontsnappen.

  • Halfgelaat maskers 
   Herbruikbare maskers die de mond en neus bedekken, worden halfmaskers genoemd. In tegenstelling tot fijnstofmaskers zijn halfhoge ademmaskers met verwisselbare filters ook verkrijgbaar als modellen tegen gassen en dampen. Halfmaskers met aan de zijkant gemonteerde filters hebben meestal een betere gewichtsverdeling dan een halfmasker met een frontale filter.

  • Volgelaat stofmaskers
   Volgelaatsmaskers zijn gasmaskers voor professionals en bieden het hoogste beschermingsniveau - vanwege hun ontwerp, meer dan het filteren van halve maskers. De maskers bedekken een groot deel van het gezicht met een transparant beschermend scherm en een materiaal dicht bij de huid. Dankzij het vizier worden de ogen beschermd tegen rondvliegende deeltjes of irriterende stoffen en gassen. Het vervangbare filter voor ademhalingsbescherming is op de behuizing gemonteerd. De ademweerstand is hoger bij een volgelaatsmasker of gasmasker dan bij een dun fijnstofmasker, maar fabrikanten integreren vaak speciale technieken die de ademweerstand minimaliseren.

  Wegwerpmasker of herbruikbaar masker?

  Beschermende maskers voor uw luchtwegen zijn verkrijgbaar in twee basisversies: als masker voor eenmalig gebruik en als herbruikbaar masker.

  Herbruikbare maskers zijn herbruikbare modellen met hoog draagcomfort en goede ademluchtventilatie, die u steeds opnieuw kunt gebruiken. De maskers zijn uitgerust met een uitwisselbaar filter voor ademhalingsbescherming, dat wordt aangeboden in vele beschermingsklassen en beschermingsniveaus. U kunt dus voor elke klus het juiste masker kiezen. Het filter kan eenvoudig worden bevestigd met een schroefdop of bajonetsluiting. Herbruikbare ademhalingsbescherming wordt gekenmerkt door een ergonomische vorm, een robuuste, nauwsluitende constructie met zachte vulling en een groot gezichtsveld. Herbruikbare maskers worden voornamelijk gebruikt in de industrie en ambacht. Dankzij hun vele goede draageigenschappen zijn ze ook een zeer goede keuze voor doe-het-zelvers. 

  Wegwerpmaskers zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. De bekendste wegwerpmaskers zijn de fijnstofmaskers. Ze zijn goedkoop in aanschaf en worden gekenmerkt door compacte afmetingen en een laag gewicht. Wegwerpmaskers zijn afzonderlijk en in speciale verpakkingen verkrijgbaar.


  Welk stofmasker heb ik nodig?

  De selectie van een masker dat optimaal geschikt is voor uw doeleinden is vaak heel eenvoudig. Oriënteer uzelf op de gevaarlijke stoffen waaraan u wordt blootgesteld tijdens uw werkzaamheden. Voor welke toepassing is adembescherming vereist? En hoe hoog zijn de concentraties ten opzichte van de geldige grenswaarden? Het is ook belangrijk om de staat van de gevaarlijke stoffen te kennen: gasvormig, deeltjesvormig of als een mengsel?

  Met kennis van de gevaarlijke stoffen en, indien van toepassing, de werkplekvereisten, is het eenvoudig om het juiste masker te kiezen. In het werk zijn er meestal vaste werkplekgrenswaarden voor gevaarlijke stoffen, zoals die zijn gespecificeerd door de beroepsverenigingen - gebruik dit als richtlijn.

  De onderstaande tabel dient als richtlijn en biedt hulp bij het kiezen van ademhalingsbescherming:

   

  Activiteit

  Risico's

  Aanbevolen maskertype

  Verwerking van gesmolten metaal

  Fijnstof en metaalrook

  Fijnstofmasker FFP2 D, FFP2-OV, FFP3 D

  lassen

  Fijnstof en metaalrook

  Fijnstofmasker FFP2 D, FFP2-OV, FFP3 D

  Solderen

  Fijnstof en metaalrook

  Fijnstofmasker FFP2 D, FFP2-OV, FFP3 D

  Ontvetten

  soldeerdampen

  Half of vol masker met een filter of volledig masker met AX filter

  Machineverrichting

  Olienevel

  Fijnstofmasker FFP2 D, FFP3

  Slijpen, fijn slijpen, polijsten

  Fijnstof

  Fijnstofmasker FFP1, FFP2, FFP3

  Verfapplicatie met een kwast

  Oplosmiddeldampen onder limiet

  Fijnstofmasker FFP2 D-OV

  Verfspray / spray

  Oplosmiddeldampen en verfmist

  Verf spuitmasker FFA2 P3

  Verf schuren

  Fijnstof

  Stofmasker FFP1, FFP2, FFP3

  Verf strippen

  Oplossingsdampen

  Halfmasker met A-filter, ABEK-filter of volgelaatsmasker met A- of AX-filter

  Aanbrengen van lijmen

  Oplossingsdampen

  Halfmasker met A-filter, ABEK-filter of volgelaatsmasker met A- of AX-filter

  Wat betekenen de gekleurde markeringen voor ademhalingsfilters?

  De fabrikanten van gasfilters en combinatiemodellen (gas- en combinatiefilters) gebruiken kleuren en letters om het toepassingsgebied van hun filters voor ademhalingsbescherming aan te geven. Als een filter tegen verschillende stoffen beschermt, is er een combinatie van de overeenkomstige letters en kleuren op het product. Oriënteer u op de volgende letters en kleuren:

  A / Bruin

  Modellen met de letter A en de kleur bruin beschermen u tegen organische gassen en dampen, zoals benzine, verdunner of terpentijn.

  AX / Bruin

  Het letterduo AX wordt geassocieerd met een groene markering voor bescherming tegen laagkokende organische verbindingen.

  B / Grijs

  Klasse B-filters zijn grijs gemarkeerd en beschermen tegen anorganische gassen en dampen zoals chloor.

  E / Geel

  De letter E en de kleur geel staan voor zure gassen en dampen zoals zwaveldioxide.

  K / Groen

  Ademfilters die op deze manier zijn geëtiketteerd, verminderen ammoniak en organische amines.

  P / Wit

  Deeltjesfilters worden geïdentificeerd door de letter P en de kleurcode wit.

  Hg / Rood

  Ter bescherming tegen kwik heeft u een filter met kwikmarkeringen en een rode kleurmarkering nodig.