Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Beginnen met een modelspoorbaan? Dan komen er vele modelspoor termen op u af. Vooral voor hobbyisten die beginnen met een modelbaan en geen ervaring hebben met modeltreinen. Op deze pagina vindt u informatie voor beginners over de modelspoor hobby. Voor u creatief kunt gaan knutselen aan uw modeltreinbaan, zult u eerst een aantal keuzes moeten maken. Welke modelspoor schaal kies ik? Welk tijdperk wil ik uitbeelden met mijn modeltreinbaan? Welk rails ga ik gebruiken, 2-weg of een 3-weg rail systeem Welk besturingssysteem gaat u gebruiken, digitaal of analoog?

  Modelspoor schaal H0, N, TT of Z

  Modelspoorbanen zijn er in verschillende schalen en uitvoeringen. Bij het maken van een modelbaan heeft u de keuze uit diverse modelspoor schalen waaruit u kunt kiezen. De schaal 1:87 wordt aangeduid met schaal H0. Dit is de meest voorkomende modelspoor schaal, gevolgd door de schaal 1:160. Ook wel schaal N genoemd. De schaal die u kiest is meestal afhankelijk van de ruimte die u heeft voor uw modeltreinbaan. Voordeel van schaal H0 is dat er vele modeltreinen, wagons en accessoires te verkrijgen zijn. Maar met schaal N kunt u een grotere Lees hier de uitgebreide uitleg over de modelspoor schalen.

  Maak voor u begint met een modelbaan eerst de keuze welk tijdperk u wilt gaan rijden. Met een modelspoorbaan wilt u een zo realistisch mogelijk beeld schetsen van de werkelijkheid. De modeltreinen zijn dan ook replica's van een echte stoomlocomotief of diesellocomotief. Goed om te weten is dat er verschillende modelspoor tijdperken worden gehanteerd. Een moderne ICE hoort natuurlijk niet in het tijdperk van kolen en stoomlocomotieven thuis. Het modelspoor tijdperk geeft u een goede indicatie of een modeltrein, wagon of accessoire past op uw modelbaan. 

  2-weg of 3-weg rail systeem

  Heeft u gekozen om een modelspoorbaan te bouwen in de schaal H0 (1:87). Dan heeft u nog de mogelijkheid te kiezen voor een 2-weg rail systeem of een 3-weg rail systeem. Vroeger waren er 2 modelspoor stroomkringen, gelijkstroom (AC) en wisselstroom (DC). De 3-weg modelspoor rail wordt enkel en alleen nog maar door de fabrikant Märklin gefabriceerd en wordt gebruikt voor wisselstroom. Het grote voordeel van Märklin 3-weg rails is dat deze minder gevoelig zijn voor storingen. Maar met deze rails heeft u wel een middengeleider tussen beide railstaven nodig. Tevens is iedere modeltrein voorzien van een sleepcontact die over de middengeleider sleept.

  De 2-weg modelspoor rails is  alleen geschikt voor het gelijkstroom (DC) systeem. Wisselstroom (AC) modeltreinen kunnen niet rijden op 2-weg rails, en gelijkstroom (DC) modelspoortreinen kunnen niet rijden op 3-weg rails. Let goed op bij het aanschaffen van een modeltrein of hij geschikt is voor het AC of DC systeem. Ook passen de wagons en rijtuigen met wisselstroom (AC) wielen niet op de 2-weg rails. Wel is het mogelijk modelspoor wagons met gelijkstroom (DC) wielen te gebruiken op een 3-rail systeem. Grote modelspoor merken zijn Roco, Fleischmann en Trix.

  Digitaal of Analoog modelspoor

  Een flink aantal jaar geleden zijn verschillende digitale modelspoor systemen geïntroduceerd in de modelspoor wereld. Ten opzichte van het oude, analoge rijden zijn er een aantal voordelen: treinen kunnen afzonderlijk van elkaar bestuurd worden (verschillende snelheden), extra functies van rollend materieel kunnen worden gebruikt (verlichting, rook, geluid) en de modelspoorbaan als geheel kan veel meer geautomatiseerd worden bereden, zodat u met weinig menskracht een ingewikkelde dienstregeling kunt uitvoeren. De digitale modeltreinen of modellen met een digitale interface kunnen meestal ook worden ingezet op een analoge baan. Andersom is dat vaak niet mogelijk. Iedere modelspoortrein moet voorzien zijn van een digitale decoder. Let er bij de aanschaf van een digitale modeltrein ook op met welk digitaal systeem ze overweg kunnen.

  Modeltrein pictogrammen uitleg

  Om het voor modelspoor hobbyisten makkelijker te maken, gebruiken wij op onze website modelspoor icoontjes. Deze icoontjes laten direct zien of het artikel past bij de modelspoor schaal, tijdperk of besturing van uw modelbaan. 

  Tip voor beginners

  Voordelig en goedkoop beginnen met een modelspoorbaan? Maak in één keer een goede start met uw modeltrein hobby en kies voor een modelspoor startset. Fabrikanten van modelspoor artikelen maken het voor beginners makkelijk door modeltrein startsets aan te bieden. Deze zijn voorzien van een modeltrein, goederenwagens en/of personenrijtuigen, rails en een regelaar. Alle accessoires voor een goed begin.