Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Deze tekst is automatisch vertaald.

  Wat u moet weten over meetkabels en meetpennen

  • Meetkabels en testpennen - opbouw en werking

  • WAS moet bij de aanschaf van de onderdelen worden gelet?

  • Conclusie: grote keuze

   

  Meetkabels en testpennen - opbouw en werking

  Voordat u met het grote meetproces begint, kunt u met testpennen de kabels doorprikken en hun spanning testen. U kunt als volgt controleren of de kabels zijn aangesloten en om welke geleider het gaat. Dit gebeurt volledig zonder gevaar en kan onnodige strippen voorkomen, omdat de naald de meetpunt moeiteloos de isolatie door valt.

  Krokodilklemmen

  Met abgreifern knel u reeds bestaande meetkabels stevig aan. Bij u gaat het om kabelklemmen, die op een vooraf geïsoleerde stroomleiding worden gestoken. Afhankelijk van de kabeldikte is er daarbij verschillende klemmen , die voor de verschillende kabeldiameters zijn ontworpen. Krokodillenklemmen ongeveer zijn zeer variabel en kunnen ook dikkere kabels tot ongeveer 9 mm opvangen. Hiervoor zijn ze met een vleugelpunt, waarmee fijne kabel opvangen.

  Speciaal voor dunne kabels zijn fijn grijpklemmen bedoeld die bijzonder fijn grijpen en beschadiging van kabels voorkomen. veiligheidsklemmen zorgen ervoor dat de vingers bij een hoge stroomsterkte niet in de buurt van de leiding komen. Voor hoge spanningen wordt door deze meettechniek een mogelijke schok voorkomt.

  Meetkabels dienen ervoor, de gekoppelde stroomleiding met het meetapparaat te verbinden. Ze worden met het uiteinde van de krokodillenklem en de stekker van het meetapparaat verbonden. Er zijn verschillende manieren. Bij normale meetkabels gaat het om kabels, die met verschillende stekkers zijn aangesloten om een eenvoudige aansluiting op het meetapparaat mogelijk te maken. Hiertoe behoren ongeveer de lamellen- en de banaanstekker.

  Veiligheids-krokodilklem met grijpklauwen voor eenvoudig meten

   

  Meetkabel met BNC op 2 keer 4 mm banaanstekker

  BNC-meetkabels

  Mocht de stekker toch niet in de bus passen, zorgt voor een meetsnoeradapter uitkomst bieden. Bij de zogeheten BNC-meetkabels gaat het om speciale coaxkabel . Bij deze ligt de nuldraad niet zoals gebruikelijk parallel aan de hoofdgeleider, maar omsluit deze. Zo wordt de hoofdgeleider in het midden van de kabel geleid.

  Doel is de hoofdgeleider af te sluiten en vertekening van de meetresultaten te voorkomen . Deze hogere nauwkeurigheid wordt bijzonder aanbevolen bij metingen van zwakke gelijkstromen, pulsen en laagfrequente wisselstromen en op fijne meetapparatuur zoals ongeveer oscilloscopen.

  Behalve veiligheids-meetkabels vindt u in de Conrad Online Shop op het gebied meetsnoeradapter tussenstekker , die u ongeveer op stopcontacten tussen kunt schakelen. Zo kunt u op de stroomleiding meten, zonder deze direct aan te raken. Op het gebied meetkabel accessoire zijn extra kabelhouder en klemmen voor de organisatie van de kabels en andere nuttige accessoires zoals gerichte verlichting 

   

  Probes

  Voor de meting met de oscilloscoop vindt u bij Conrad een grote keuze aan sondes. Via deze wordt de oscilloscoop op de stroom lijn . Ze bieden als grote voordeel dat u in tegenstelling tot conventionele kabels over gedefinieerde eigenschappen beschikken. Met u kan onder bekende omstandigheden meten en de storingsgevoeligheid aanzienlijk reduceren.

  Ook hier wordt in verschillende modellen voor bepaalde eisen uitgevoerd. Eenvoudige passieve meetkoppen komen zonder eigen stroomvoorziening uit en zijn daarvoor, spanningen in de drie cijfers loopt op de oscilloscoop te meten. U beschikken deels over een vaste spanning verdeler, die de spanning die op de oscilloscoop aankomt, om een bepaald factor verminderd. Loop heeft hier een verhouding van 1/10 of 1/100, zodat nog slechts een tiende van de oorspronkelijke spanning wordt gemeten.

  Hoogwaardigere actieve sondes zijn voor hoge spanningen tot ongeveer 20 kV en een aanzienlijk groter frequentiebereiken als passieve meetkoppen ontworpen en maken nauwkeurige metingen in het hele meetbereik. U zult actief met stroom via batterij of netvoeding levert en kunnen bovendien variabel de spanning variabel met behulp van een ingebouwde weerstand volgens het principe van de spanningsdeler abstufen, zodat op de oscilloscoop slechts nog 1/10 of 1/100 van de oorspronkelijke spanning arriveert. Daarmee kan garanderen dat de binnenkomende meetspanning voor alle spanningsbereiken binnen de specificaties van de oscilloscoop ligt.

  Om de probe met het te meten stroomleiding te verbinden, is de aansluiting met meetstift op, ook veercontact genoemd. In tegenstelling tot een stekkerverbinding wordt met de testpen de leiding aangeraakt, waardoor geen passende bus nodig is.

  Set van twee sondes, met klemhaken en massaleidingen

   

  WAS moet bij de aanschaf van de onderdelen worden gelet?

  Als u een accessoire voor uw meetproces te kopen, moet u op enkele van de basisgegevens let om gevaar door oververhitting te voorkomen en compatibiliteit te garanderen. Deze vindt u direct op de betreffende artikel pagina bij Conrad.

  BNC-meetkabels nodig hebt BNC-stekker op het meetapparaat zelf. Belangrijk bij alle meetkabels en bij de abgreifern en testpennen is de nominale stroom resp. de nominale spanning . Deze waarden geven de normale, duurzaam mogelijke werkbereik van de verbindingen aan. Wordt deze constant duidelijk wordt overschreden, bestaat het gevaar voor brand. Want door de te geringe leidingdiameter raakt de kabel.

  4 mm-stekker meetkabelset van siliconen met haakse uitgang

  Ook van belang is de meetcategorie . Deze geeft enerzijds de maximale nominale spanning aan. Bovendien zijn is de indeling in vier categorieën van belang. Deze hebben betrekking op de meetomgeving , in de het onderdeel voor gebruik mogen komen. Categorie I staat alleen de meting in op batterijen werkende stroomcircuits. Categorie II maakt de meting op de normale stroomnet, categorie III de meting binnen de gebouwinstallatie. Met de hoogste categorie IV zijn metingen direct op de huisaansluiting mogelijk.

  Bij de aanschaf van een probe moet u op de compatibiliteit met de oscilloscoop gelet, met de gemeten moet worden. In het algemeen belangrijk is de delerverhouding en de nominale spanning. De in uw meting exemplaar van de spanning mag de nominale spanning niet overschrijden. Met de delerverhouding kan de spanning berekenen die op de oscilloscoop wordt gemeten. Deze moet onder de maximumtemperatuur van de oscilloscoop liggen.

  Enkele sondes zijn alleen met bepaalde oscilloscopen compatibel. Passieve meetkoppen zijn bijna universeel inzetbaar en voordelig, maar deze zijn slechts maximaal drie-cijferige spanningen en een kleiner frequentiegebied te gebruiken. Werkt u met hoge spanningen of hoge frequenties , loont zich een actieve aftastkop. Deze zijn echter vaak van fabrikant tot fabrikant verschillen en dus niet onder elkaar compatibel. Voor welk oscilloscoop uit de sonde geschikt, leest u in de productomschrijving.

  Indien u zich bij aanschaf onveilig zijn of nog vragen hebt, staat onze klantenservice u ook zeer graag met persoonlijke raad ter beschikking.

   

  Conclusie: grote keuze

  Voor de spanning meten met een oscilloscoop of meetapparaat vindt u bij Conrad diverse accessoires . Met abgreifern klem de stroomleidingen aan. Daarvoor kunt u de leidingen met een testpen eenvoudig controleren, zonder de isolatie sterk te beschadigen. Voor de nauwkeurige meting met de oscilloscoop vindt u sondes voor elke toepassing tot de industriestandaard.