Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Luchtdrukslangen: onmisbaar in de pneumatiek en hydrauliek. Voor we uitleggen wat een luchtdrukslang precies doet is het handig in te gaan op de twee vakgebieden waarvóór deze producten veelal worden gebruikt. Dit zijn er twee: de pneumatiek en de hydrauliek. Hieronder vindt u meer informatie over deze begrippen. Bent u reeds bekend hiermee en zoekt u naar een luchtdrukslang om uw werkzaamheden mee uit te voeren? Kijk dan verder op de website voor het complete aanbod.

  Wat houdt pneumatiek in?

  Onder pneumatiek verstaan we een speciale tak van de wetenschap die zich verdiept in samengeperste gassen, vaak lucht. De techniek maakt gebruik van verschillende schakeltechnieken en wordt aangedreven door diverse apparaten, waaronder vlinders en pompen. De techniek, die in de categorie regeltechniek valt, wordt gebruikt voor verschillende werkzaamheden en is populair vanwege de relatief lage kosten én de hoge betrouwbaarheid met betrekking tot een goed resultaat.

  Wat is hydrauliek?

  Hydrauliek is weer een andere vorm van techniek - een manier die we kunnen plaatsen onder de noemer aandrijftechniek. Hierbij maakt men geen gebruik van luchtdruk, maar van een speciale vloeistof (de hydraulische vloeistof) die onder hoge druk wordt toegepast. Hiervoor zijn een aantal onderdelen nodig, waaronder de pomp, een cilinder of motor en natuurlijk de vloeistof zelf. In de praktijk gaat het daarbij vaak om een soort olie.

  Wat is een luchtdrukslang?

  Zowel bij pneumatiek als bij hydrauliek wordt er gebruik gemaakt van pompen of cilinders. Hiervoor zijn slangen nodig om ze aan te sluiten op andere onderdelen. Omdat er gebruik wordt gemaakt van gassen (in het geval van pneumatiek) en vloeistoffen (in het geval van hydrauliek) is het duidelijk dat u hier niet de eerste de beste slang voor kan gebruiken. U heeft daarvoor een speciale variant nodig - de luchtdrukslang.

  Welke luchtdrukslangen zijn er?

  Er bestaan meerdere soorten luchtdrukslangen die onder anderen in de pneumatiek en hydrauliek gebruikt kunnen worden. Op Conrad.nl hebben we een groot assortiment toebehoren voor dit soort producten, onderverdeeld in een aantal categorieën:

  Conrad

  Conrad.nl is de definitie van eenvoudig shoppen, gewóón online vanaf uw luie stoel. Daarbij profiteert u altijd van onze messcherpe tarieven en uitstekende service.

  Pneumatiek & hydrauliek

  Pneumatiek en hydrauliek zijn aandrijftechnieken, gebaseerd op druk. Bij pneumatiek gaat het om druk in combinatie met lucht, bij hydrauliek is het een combinatie van druk en vloeistof.

  Gas is samendrukbaar, een vloeistof is (bijna) niet samendrukbaar. Deze samendrukbaarheid geeft ook één van de grootste verschillen aan tussen hydrauliek en pneumatiek: als een afgesloten cilinder belast wordt met een kracht van 1000N, dan is een (over)druk nodig van 8 bar. Als deze kracht dubbel zo groot wordt, moet de (over)druk ook dubbel zo groot worden. De pneumatische cilinder zal bijna voor de helft inschuiven. Bij de hydraulische cilinder zal de verschuiving niet vast te stellen zijn.

  Hydrauliek

  Hydraulische systemen worden het meest toegepast in mobiele systemen waar kwaliteit erg belangrijk is. Voorbeelden hiervan zijn vliegtuigen, graafmachines, bulldozers en vorkheftrucks. Er wordt erg veel aandacht aan de rendementen besteed. Zo mag er geen lekkage optreden en mag ook het geluidsniveau niet te hoog zijn.

  Hydraulische ventielen

  De benaming ventiel wordt in de hydrauliek steeds minder gebruikt. Meestal gebruikt men de benaming "klep" of "schuif".
  De ventielen zijn opgedeeld in de volgende subgroepen:

  • Drukgestuurd 
   Drukgestuurde ventielen werken met perslucht of een ander hulpmedium. Hiervoor is een direct-werkend 3/2 weg ventiel nodig.
  • Directgestuurd 
   Directgestuurde ventielen werken alleen voor ventielen met kleine diameters. Ze bestaan uit een spoel en een weekijzeren kern met onderaan een afdichting waar een klein gaatje inzit. Door de kern wordt dit gat afgesloten. De kern wordt op zijn beurt weer vastgehouden door een veer. Wanneer de spoel geactiveerd wordt, wordt de kern aangetrokken, waardoor de afdichting geopend wordt en door zal laten.
  • Servogestuurd 
   Servogestuurde ventielen werken als er een drukverschil is en als de druk minimaal 1 bar is. In de kern zit een klein gaatje. Hierdoor wordt druk opgebouwd en wordt de kern gesloten. Voor het openen laat men vloeistof sneller weglopen dat het systeem druk kan opbouwen.
  • Motorgestuurd 
   Motorgestuurde ventielen zijn drukonafhankelijk. Ze zijn eenvoudig aan te sturen en geschikt voor installaties met een lage zuigdruk. Voor installaties waar temperatuurverschil van belang is, zijn ze echter niet te gebruiken, doordat een motorgestuurd ventiel het drukverschil pas laat kan compenseren.

  Pneumatiek

  Pneumatiek wordt op grote schaal toegepast in de machinebouw. Pneumatische cilinders zorgen hierbij voor de lineaire en roterende bewegingen. De grote voordelen van deze aandrijftechniek zijn de lage aanschafkosten, de betrouwbaarheid en de eenvoudige aansturing.

  Kogelkranen

  Een kogelkraan, ook wel kogelklep of bolkraan genoemd, is bedoeld om de stroming van een vloeistof of gas geheel of gedeeltelijk af te sluiten. Dit wordt gedaan door een kogel (een doorboorde bol) die om zijn as draait. Wanneer deze 90º gedraaid wordt, gaat de kraan open of dicht. De aandrijving hiervan kan zowel handmatig als automatisch gedaan worden. Ze worden voornamelijk gebruikt als afsluiter, maar in sommige gevallen ook als regelklep. Naast tweewegkranen zijn er ook driewegkranen en vierwegkranen. Bekijk alle kogelkranen.

  Pneumatische cilinders

  Ook pneumatische cilinders zijn er in veel uitvoeringen. Zo kunt u onder andere kiezen uit een standaard cilinder, een draaicilinder of een zuigerstangloze cilinder en een enkelwerkende of dubbelwerkende cilinder. Enkelwerkende cilinders oefenen kracht uit in één richting. Het terugkeren in de originele positie zal moeten gebeuren door bijvoorbeeld een veer. Hiervoor heeft u meestal een 3/2 ventiel nodig. Dubbelwerkende cilinders kunnen zowel trekken, als drukkracht uitoefenen. Deze werken meestal met een 5/2 ventiel. Bekijk alle pneumatische ventielen.

  Pneumatische ventielen

  Pneumatische ventielen zijn er in vele variaties. Zo kunt u kiezen uit elektrische, pneumatische, mechanische, hand- en voetbediening. Daarnaast zijn er verschillende functies (waarbij de meest voorkomende 2/2, 3/2 en 5/2 zijn) en kunt u nog kiezen uit mono- of bi-stabiel en open of gesloten ventielen. Een 2/2 ventiel heeft 2 aansluitingen en 2 schakelstanden. Een dergelijk ventiel heeft geen ontluchting. Een 3/2 ventiel heeft 3 aansluitingen en 2 schakelstanden, een 5/2 beschikt over 5 aansluitingen en 2 schakelstanden en de 5/3 heeft 5 aansluitingen en 3 schakelstanden. De keuze voor een mono- of bi-stabiel ventiel hangt ervan af of u een ventiel met of zonder voorkeursstand wilt: de monostabiele versie gaat terug in de eerste stand zodra de perslucht weg valt. De bi-stabiele versie blijft in de geschakelde stand staan. Een normaal open ventiel zal in de normale stand perslucht doorlaten. Zodra u hem gaat bedienen, zal de perslucht niet meer doorstromen. Bij een normaal gesloten ventiel is dit echter precies andersom.